Vaalitulos on ja pysyy: ”Olisi ollut kamalaa, jos vielä vuoden päästä olisi mietitty, että mitä jos”

Tomi Vuokola
Vaalitulos on ja pysyy: ”Olisi ollut kamalaa, jos vielä vuoden päästä olisi mietitty, että mitä jos”

Kokoomuksen Jari Kinnunen, Nea Lehmussaari ja Jari Haapaniemi tarkistivat keskusvaalilautakunnassa muuttuneet äänet. Taustalla keskusvaalilautakunnan sihteeri Berita Leppänen.

Jaana Hyyryläinen

Nokian kokoomuksen edustajat Jari Haapaniemi, Jari Kinnunen ja Nea Lehmussaari nyökkäävät kuin yhteisestä sopimuksesta ja kääntyvät kiittämään keskusvaalilautakunnan jäseniä. Äänestyslippujen tarkistustyö on nyt tehty, eikä huomautettavaa ole.

Vihreät on Nokian suurin puolue.

- Pääsimme katsomaan tarpeeksi tarkasti, ettei vaalitulokseen ole jäänyt tulkinnanvaraa. Tämä oli tarpeen niin meille kuin äänestäjillekin. Olisi ollut kamalaa, jos vielä vuoden päästä olisi mietitty, että mitä jos, Haapaniemi toteaa tyynesti.

Kolmikon ilmeistä on silti luettavissa, että pettymyksen kalkki on karvas. Vielä vaali-iltana näytti siltä, että kokoomus vie Nokialla suurimman puolueen tittelin 27 äänen erolla vihreisiin nähden.

Keskusvaalilautakunnan suorittamassa tarkistuslaskennassa kokoomuksen äänimäärä putosi 22 äänellä, vihreiden taas nousi 7 äänellä. Näin vihreät kiri kokoomuksen ohi niinkin tiukasti kuin kahden äänen turvin.

Tulkintakysymyksiä ja inhimillisiä virheitä

Äänen lopullisesta hyväksymisestä tai hylkäämisestä päättää keskusvaalilautakunta, joten vaali-iltana hyväksyttyjä ääniä hylättiin tarkistuslaskennassa. Myös hylättyjä ääniä hyväksyttiin.

- Laskuvirheiden lisäksi sattuu myös kirjausvirheitä. Tämä on normaalia, mutta se, että vaalitulos on näin pienestä kiinni ja asetelma muuttuu täysin tarkistuslaskennassa, on erittäin harvinaista, sanoo keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Irmeli Kuosmanen. Kirjausvirheillä hän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kokoomuksen ehdokasnumeroiden 11 ja 31 kohdalla käsin kirjattu kolmonen on tulkittu järjestelmään syötettäessä yhdeksiköksi. Ehdokas numero 24 taas sai Siuron äänestysalueelta 6 ääntä, mutta koneelle kirjatessa kutosen eteen on livahtanut ykkönen.

Kun ihmiset tekevät, virheitä sattuu, ja juuri sitä varten on olemassa keskusvaalilautakunta. Harvoin sitä vain huomataan, sillä yleensä lopputulos ei ole muutamasta äänestä kiinni. Kuosmasen parikymmenvuotiseen lautakuntauraan ei mahdu edes sellaista tapausta, jossa ääniä olisi haluttu laskea uudelleen jälkikäteen.

Eikä niitä kaikkia toki tälläkään kertaa lasketa. Syyniin joutuvat vain ne niput, joissa on tapahtunut muutoksia.

Kirkkoveneitä, runonpätkiä, Aku Ankkaa – hylkäystuomio 110 äänelle

Tarkistus etenee laatikko kerrallaan. Äänet on kertaalleen jo sinetöity kaupungin arkistoon, joten nyt teipit avataan, niput tarkistetaan ja laatikot sinetöidään uudelleen.

Jokunen mitätöity lippu herättää tarkistajissa ihmetystä, mutta tarkistusta valvovien keskusvaalilautakunnan jäsenten selvityksen jälkeen päätös hyväksytään.

- Ei tästäkään tiedä, onko tämä 112 vai 142. Ja tässä on varmaan haettu vitosta, mutta kun se voisi olla joko vitonen tai kutonen, ei sitä tietenkään voi hyväksyä, Kinnunen miettii.

Sellaiset taas voi, joissa numero on kirjoitettu lapun kanteen sille varatun ympyrän sijaan. Sekä ne, joissa on numeron lisäksi nimi. Tosin niiden pitää kohdata toisensa, tietenkin. Seiskakin on seiska viivalla ja ilman, kunhan ero ykköseen on selvä.

Ne laput, joihin on raapustettu v-alkuinen sana tai kuuluisa kirkkovene, ovat kristallinkirkkaita tapauksia. Kuten myös tyhjiksi jätetyt sekä Zorroa tai Aku Ankkaa valtuustoon esittävät lippuset.

Yhdessä lapussa kehutaan Kekkosen olevan vallassa edelleen, toiseen on kirjoitettu pitempi pätkä tuntemuksia. ”Eipä ollut fiksua, kun oli niin stressaantunut toimitsija.”

Jaana Hyyryläinen
Nokian kuntavaaleissa hylättiin yhteensä 110 ääntä.

Nokian kuntavaaleissa hylättiin yhteensä 110 ääntä.

Kaikeksi onneksi kyseessä oleva lippu kuuluu ennakkoäänistä hylättyjen joukkoon, joten tapausta ei voi jäljittää Nokiaan.

Kaikkiaan Nokialla hylättiin näissä vaaleissa 110 ääntä, joista 60 oli ennakkoääniä ja 50 varsinaisena vaalipäivänä annettuja. Kokoomuksen edustajat tarkistavat ne kaikki, eikä niihin ole kenelläkään nokan koputtamista. Kuten ei enää vaalituloksenkaan suhteen.

- Onhan se ymmärrettävää, että pitkän kampanjan tehneitä ehdokkaita harmittaa, kun äänimäärä putoaa tarkistuslaskennassa. Mutta nyt tämä asia on loppuun käsitelty, ja voimme mennä eteenpäin, Lehmussaari toteaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: