Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Blogit

Upea kattaus kruunaa juhlan kuin juhlan – marttojen vinkeillä onnistut

Satavuotiaan Suomen kodit koristautuvat syksyllä juhlakauteen. Vaikka upea kattaus kruunaa juhlan kuin juhlan, ei ruokalajien runsaus ole pitojen pääasia. Juhliin tullaan ennen muuta viihtymään ja nauttimaan yhdessäolosta. Sisustussuunnittelija Kaisu-Leena Pekkasen perheessä suurimmat vuotuisjuhlat vietetään perheen ja ystävien kesken. Kattauksen teemat noudattelevat luontevasti vuoden kiertoa: syksyn höyryävä sienikeitto tarjoillaan lautasilta, joita koristavat pellavaiset lautasliinat ja sirot katajan oksat. –Loppuvuodestakin luonto tarjoaa koristemateriaaleja yllin kyllin. Syksyn koristeluista saa myöhemmin pienin muutoksin jouluisen, Kaisu-Leena Pekkanen vinkkaa. Myös juhlavalokuvaajana toimiva Pekkanen nauttii kattauksista, joissa on selkeästi valittu linja. Toimivan ja kauniin kattauksen voi laatia joka kodin kaapeista löytyvillä tekstiileillä ja astioilla. –Koristelussa tietty runsaus on se juttu, joka luo juhlatunnelman, Pekkanen tietää. 100-vuotiasta Suomea on mukava juhlia yhdessä Suomi100-teeman merkeissä on muiden muassa Martta-järjestö rohkaissut suomalaisia kokoontumaan vuoden juhlapyhinä yhteisiin ruokapöytiin. Marttojen mukaan juhlaetiketti ei nykyisin ole jäykkä, vaan tarkoitettu ennen muuta sujuvoittamaan yhdessä oloa. Järjestelyjä helpottaa huolellinen suunnittelu. Riittävän suuressa pöydässä ruokailu sujuu vaivattomasti ja kattauksesta saa näyttävän. Jos ruoka haetaan noutopöydästä, isäntäväki neuvoo vieraille, missä järjestyksessä edetään. Pidä huolta pöytänaapurista Kun kattaus on suunniteltu huolella, jokainen pöytävieras pitää omalta osaltaan huolen siisteyden säilymisestä ja seuralaistensa viihtyvyydestä. Pöytäseurueessa keskustellaan tasavertaisesti kaikkien kanssa. Pöytänaapureiksi lasketaan vierustoverit ja vastapäätä istuva. Vähintään heille on kohteliasta jutella. Pöytänaapurit hyvästellään kutsujen päätteeksi kuten myös isäntäväki. Kännykkä pidetään äänettömällä Ruokarajoitteet ja -mieltymykset saati ruokainhokit eivät ole yleinen keskustelun aihe juhlapöydässä. Sitä, mitä isäntäväki tarjoaa, vieras ottaa. Jos joku vieraista kieltäytyy alkoholista, asiasta ei liioin kuulu tehdä numeroa puolin tai toisin. Kauniisti katetulle pöydälle ei tulisi kasata ylimääräistä tavaraa, laukkuja ja kännyköitä. Monelle niin rakas kännykkä olisi syytä pitää äänettömänä laukussa tai taskussa koko juhlan ajan. Ruokien kuvaamiseen on fiksua kysyä suostumus isäntäväeltä. Ylimääräiseltä sähläykseltä vältytään, jos sovitaan yhteinen kuvaushetki tai henkilö, joka jakaa kuvat kamerastaan. Liinat, koristeet ja värit tekevät kattauksesta juhlavan Aseteltujen astioiden lisäksi kattauksessa kiinnitetään huomiota pöytäliinaan, lautasliinoihin, pöydän koristeisiin ja väreihin. Kankaisen pöytäliinan tulee olla puhdas ja sileä. Istuvassa pöydässä liinan pitäisi ulottua 20–30 senttiä pöydän reunojen yli ja noutopöydässä lattiaan saakka. Kattauksen voi tehdä myös ilman liinaa tai liinan voi korvata esimerkiksi lasilevyllä tai peilillä. Juhlavassa kattauksessa myös lautasliinat voivat olla kankaiset, vaikka paperisten liinojen värivalikoima onkin monipuolisempi. Lautasliinan taittelussa yksinkertainen on kaunista. Pöytäkoristeina voi kukkien ja kynttilöiden lisäksi käyttää luonnon tarjoamia vuodenaikakoristeita. Seisovassa pöydässä koristeet voivat olla korkeammat ja näyttävämmät kuin istumakattauksessa. Lähde: Martat