Lautakunta yksimielinen: Halimaan kallioille ei haluta rakentaa taloja – Päätöstä valmisteltu pitkin kevättä, paljastaa puheenjohtaja

Tiistai-iltana tehty esitys on kompromissi, jota on kypsytelty koko kevät.

Suunnitelmissa on ollut, että Nokian pohjoispuolella sijaitseva Halimaan kallioiden alue kaavoitettaisiin asuin-, virkistys- ja teollisuuskäyttöön.

| Päivitetty

Nokian kaupunkikehityslautakunta on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle Halimaan kallioiden kaavan valmistelun keskeyttämistä. Lautakunta oli päätöksessään yksimielinen.

Nokian Vihreiden Anne-Maarit Selinummi teki tiistai-iltaisessa kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa muutosesityksen kaavan valmistelun keskeyttämisestä.

Nykyiseen ehdotukseen merkittyä teollisuusalueen kaavoittamista jatkettaisiin esitellyn käyttöehdotuksen mukaisesti.

Kompromissi

Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Kimmo Alakoski vahvistaa tiedon siitä, että lautakunta tulee esittämään kaupunginhallitukselle kaavoituksen keskeyttämistä. Esitys ei syntynyt yhden kokouksen aikana, vaikka siitä ei etukäteen kerrottukaan julkisuuteen, vaan sitä on pohdittu ja valmisteltu koko kevään aikana. Alakosken mukaan tiistaina syntynyt esitys on pitkällä aikavälillä kokoon kerätty kompromissi, joka nyt vihdoin saatiin maaliinsa.

Kimmo Alakoski.

”Jotkut olisivat halunneet viedä asian vielä pidemmälle ja suojella kallioiden alueen kokonaan, mutta nyt tehty esitys tarkoittaa, että se säilytetään maa- ja metsätalousalueena. Näin Nokian kaupungilla säilyy mahdollisuus esimerkiksi tehdä hoitotoimenpiteitä tarpeen vaatiessa”, Alakoski sanoo.

Osa kompromissia on myös esitys teollisuusalueen kaavoittamisen jatkamisesta erillisenä suunnitellulla tavalla. Tältä osin alueen luonto- ja virkistysarvot eivät kenenkään esitystä tehneen mielestä vähene. Alakosken mukaan tilaa teollisuudelle tarvitaan Nokialla nopeasti lisää.

Nykytila paras

Ensimmäinen kaavaluonnos Halimaan kallioista laitettiin nähtäville jo vuonna 2018. Kallioiden kaavoitus on siitä lähtien ollut lähinnä negatiivisia tunteita herättävä aihe nokialaisten keskuudessa. Myös Alakoski tunnistaa kaupunkilaisten pitkäaikaisen halun pitää kallioiden alue luonnollisesti muokkautuneena ulkoilu-, virkistäytymis- ja ulkoliikuntapaikkana.

”Myös kaupunginvaltuustossa on ollut selkeästi sellainen henki, että alue halutaan pitää nykyisellään. Ei siis kokonaan rakennettuna virkistysalueena, eikä myöskään umpeen kasvaneena pusikkona.”

Alakoski ei pidä juuri lainkaan todennäköisenä, että kaupunginhallitus pyöräyttäisi esityksen päälaelleen.

”Nyt päästään keskittymään sellaisiin kaavoihin, joita kaikki haluavat viedä eteenpäin.”

Edit. 24.5.2023 kello 15.35. Lisätty Kimmo Alakosken haastattelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos