Tuhannet pieni­tuloiset eläkeläiset saavat kohta Kelalta iloisen yllätyksen

Kela tiedottaa tuhansien eläkeläisten jättäneen hakematta kansaneläkettä.

Kela aikoo ottaa yhteyttä tuhansiin ihmisiin, jotka ovat jättäneet kansaneläkkeen hakematta.

Kela kertoo hakevansa säännöllisesti rekisteristään työeläkkeelle jääneitä asiakkaita, joilla saattaisi olla oikeus kansaneläkkeeseen, mutta jotka ovat jättäneet hakematta sitä.

Tänä vuonna sellaisia asiakkaita löytyi 7 066, ja Kela aikoo nyt ottaa heihin yhteyttä. Suurin osa heistä on 65 vuotta täyttäneitä, mutta joukosta löytyy myös nuorempia työkyvyttömyyseläkkeen saajia.

Kela ottaa asiakkaisiin yhteyttä ja neuvoo kansaneläkkeen hakemisessa.

Kelan mukaan haku tehdään noin vuoden välein. Edellisessä haussa, vuonna 2021 kansaneläkkeeseen mahdollisesti oikeutettuja asiakkaita löytyi 3 557. Kelan otettua heihin yhteyttä, kansaneläke myönnettiin noin 1 600:lle.

”Yleensä kansaneläke jää hakematta siksi, että ihminen on hakenut työeläkkeen alle 65-vuotiaana. Kansaneläkettä voi saada vanhuuseläkkeenä vasta 65-vuotiaana, joten hakemus jää helposti tekemättä”, etuuspäällikkö Pirjo Raute kertoo tiedotteessa.

Kaikilla selvityksessä löytyneillä asiakkailla ei ole oikeutta kansaneläkkeeseen, koska heillä voi olla muita eläketuloja. Tällaisia tuloja voi esimerkiksi olla ulkomailta maksettava eläke, josta Kela ei saa suoraan tietoa maksajalta.

Kansaneläke täydentää Kelan mukaan eläketurvaa, jos yksin asuva eläkkeensaaja saa työeläkettä ja muita eläkkeitä vähemmän kuin 1 512,37 euroa kuukaudessa. Parisuhteessa asuvalla vastaava tuloraja on 1 355,29 euroa kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos