Lakko alkoi Nokiallakin yksityisissä hoivakodeissa ja päiväkodeissa – Tällainen tilanne oli tiistaina

Nokian Uutiset kävi paikan päällä hoivakodeissa, joita yksityisten sosiaalipalvelualan lakko koskee Nokialla. Lakko ei näkynyt ulospäin. Hoivakodeista kerrottiin, että työntekijöitä oli saatu lakosta huolimatta.

Mehiläisen omistamassa Mainiokoti Lähdeniityssä lakko ei näkynyt ulospäin tiistaina 23. toukokuuta aamupäivällä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi Nokialla muutamissa kohteissa tiistaina 23. toukokuuta. Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä lakko koskee Mehiläisen hoivakotia Lähdeniityssä ja Esperin hoivakotia Pitkässäniemessä.

Esperin hoivakoti Villa Niemessä asuu mielenterveyskuntoutujia ja ikäihmisiä. Mehiläisen Mainiokoti Lähdeniityssä asuu ikäihmisiä.

Mainiokoti Lähdeniityn yksikönjohtaja Marja Seulanto kertoi tiistaina puolenpäivän aikaan,että henkilökuntaa on saatu rekrytoitua. Hänen mukaansa asiakasturvallisuus ei vaarannu.

”Seuraamme henkilöstömäärää koko ajan ja sitä, että työntekijöitä on tarpeeksi asukkaita hoitamassa.”

Nokian Uutiset kävi paikan päällä Lähdeniityn hoivakodissa tiistaina aamupäivällä, mutta ainakaan tuolloin paikalla ei ollut lakkovahteja eikä lakko näkynyt ulospäin mitenkään. Sama tilanne oli Pitkässäniemessä Esperin hoivakodissa. Ovessa oli lappuja, jonka mukaan meneillään on lakko, mutta lakkovahteja ei aamupäivällä paikalla ollut.

Nokian Uutisten saamien tietojen mukaan lakkovahdit päivystävät erityisesti vuoronvaihtojen aikaan, vaikka eivät olekaan paikalla kaiken aikaa.

Villa Niemen ovessa oli ammattiyhdistysliikkeiden lappuja, jossa kerrottiin lakosta. Lakkovahteja ei tiistaiaamupäivällä 23. toukokuuta näkynyt.

Kysyimme kommentteja myös Esperin nokialaisesta hoivakodista, mutta haastattelupyynnöt ohjattiin viestintäosastolle. Kaisu Lehtomaa-Digha Esperin viestinnästä kommentoi asiaa sähköpostitse tiistaina. Hänen mukaansa ensimmäinen lakkopäivä oli alkanut rauhallisesti ja Pirkanmaan alueella suunnitellut vuorot olivat toteutuneet.

”Lakkoajan henkilöstösuunnittelussa on huomioitu yksiköiden asukasmäärä ja riittävä välittömän työn hoitohenkilökunta. Mahdollisia puutoksia resurssoinnissa on jo paikattu valmiiksi ja tullaan lakkoviikolla paikkaamaan tilanteen vaatimalla tavalla. Olemme tarjonneet muun muassa vuoroja tuntityöntekijöille sekä lyhytaikaisille sijaisille, tarjonneet lisätyötä sekä ylityötä käytettävissä olevalle yksikön omalle kuukausipalkkaiselle henkilökunnalle”, Lehtomaa-Digha kirjoittaa.

Ympärivuorokautisen asumisen osalta lakko päättyy lauantaina 27. toukokuuta.

Päiväkoteja kiinni

Lakko koskee Nokialla myös yksityisiä Pilke-päiväkoteja ja Verkanappuloiden päiväkotia. Pilke-päiväkoteja on keskustassa Välikadulla, Tervasuolla Laivurinkadulla ja Kankaantakana Vikkulankadulla.

Pilke-päiväkodit ovat Nokialla kiinni lakon ajan. Päiväkodeissa lakko kestää kaksi päivää tiistaista 23. toukokuuta keskiviikkoon 24. toukokuuta.

Pilke-päiväkotien markkinointi- ja viestintäjohtaja Krista Ristaniemi kertoo, että perheille tiedotettiin päiväkodin mahdollisesta sulkemisesta, kun ensimmäiset lakkovaroitukset saatiin.

”Totesimme, että on hyvin todennäköistä, että päiväkoteja ei saada pidettyä auki. Olemme pahoillamme, että tilanne vaikuttaa asiakasperheiden arkeen.”

Myös Verkanappula-ketjun Nappulaharjun päiväkoti Harjuniityssä on lakon aikana kiinni.

Miksi lakko?

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat ammattijärjestöt Tehy, Super ja Erto antoivat lakkovaroituksen toukokuun alkupuolella. Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Järjestöjen mukaan yksityinen sosiaalipalveluala on jäänyt julkista sektoria jälkeen palkkauksessa.

Tilannetta yritettiin sovitella vielä maanantaina 22. toukokuuta. Sopua ei kuitenkaan syntynyt. Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan sovittelu jatkuu perjantaina 26. toukokuuta.

Neuvottelun osapuolilla on eriävät näkemykset palkkaeroista ja siitä, mistä erot johtuvat.

Työnantajapuolen Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri tviittasi maanantaina, että ammattiyhdistyspuoli ”ei halua ymmärtää toimialan talouden realiteetteja, kun useat yritykset ja järjestöt toimivat jo tappiolla.”

Lisäys 24.5. kello 14: Lisätty tieto lakkovahtien päivystämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos