Nokialla voi tänä kesänä tienata rahaa bongaamalla vieraslajeja – Katso ohjeet tästä

Nokialla torjutaan Crowdsorsa-mobiilipelin avulla luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja, kuten kuvan lupiinia, kurtturuusua ja jättipalsamia. Crowdsorsa on kehitetty kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen, ja sen avulla on aiemmin kerätty tietoa muun muassa kaduista ja pyöräteistä.

Jos sinulla on älypuhelin ja osaat ladata sinne pelin nimeltä Crowdsorsa, voit tienata rahaa. Nokian kaupunki näet maksaa euron jokaisesta pelikarttaan merkitystä vieraslajihavainnosta. Vieraslajeiksi lasketaan tässä tapauksessa lupiinit, kurtturuusut, jättiputket ja jättipalsamit.

Tehtävään osallistutaan kuvaamalla video vieraslajiesiintymästä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saadaan selville myös ongelman laajuus, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue.

Nokian kaupunginpuutarhuri Venla Kuusela kertoo, että kaupunki haluaa tarjota kuntalaisille innovatiivisen ja uuden tavan osallistua omalla panoksellaan vieraslajien torjuntaan.

”Toivomme, että tempaus herättää kaikenikäisiä toimimaan oman elinympäristömme viihtyisyyden ja monimuotoisuuden parantamiseksi”, Kuusela sanoo tiedotteessa.

Vieraslajikasveja kartoitetaan ja torjutaan Crowdsorsan avulla kaikkiaan 14 kunnassa. Nokialla kartoitus käynnistyy maanantaina 29. toukokuuta kello 9. Silloin kasvit ovat jo alkaneet kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa.

Porukalla kitkemään

Viikkoa myöhemmin alkaa pelin toinen vaihe, jossa pelaajat pääsevät kitkemään vieraslajeja palkkiota vastaan. Peliin lisätään kitkettäviksi ne löydetyt vieraslajiesiintymät, jotka ovat helposti ja turvallisesti poistettavissa. Haastavimpien esiintymien torjunnan kaupunki hoitaa itse.

Kaupungin mukaan kitkeminen sopii erittäin hyvin esimerkiksi vapaaehtoisryhmille, seuroille ja joukkueille. Kaupunginpuutarhurille voi ilmoittautua, mikäli haluaa kerätä kitkemisellä rahaa ryhmänsä hyväksi jollakin yhdessä sovittavalla alueella. Kitkennästä maksettava palkkio määräytyy esiintymän pinta-alan perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos