Avin tarkastus paljasti puutteet: Pelastuslaitos ilmoitti poliisille reilusti alle puolet niistä paloista, joista ilmoitus olisi pitänyt tehdä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella sijaitsevien pelastuslaitosten poliisille tekemissä lakisääteisissä ilmoituksissa havaittiin huomattavia puutteita.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuksen mukaan ilmoitusvelvollisuuden toteutumisessa oli selkeitä puutteita kaikkien pelastuslaitosten osalta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) valvonta paljastaa, että sen alueella sijaitsevat pelastuslaitokset ilmoittavat nihkeästi poliisille paloista, jotka on sytytetty tahallisesti tai tuottamuksellisesti. Myös tilanteissa, joissa syttymissyytä ei voida arvioida, ilmoitus poliisille tulisi tehdä.

Avin valvonnan perusteella kirjallista ilmoitusvelvollisuutta ei ole noudatettu riittävästi alueen pelastuslaitoksissa.

Valvonnan perusteella vuonna 2022 pelastuslaitokset tekivät ilmoituksen ainoastaan 30–48 prosentista kaikista ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevista tapauksista.

Kirjallisen ilmoitusvelvollisuuden toteutumisessa oli selkeitä puutteita kaikilla pelastuslaitoksilla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Jussi Herranen kertoo, että monissa tapauksissa tietoa on kuitenkin annettu poliisille suullisesti esimerkiksi paikan päällä. Tätä ei kuitenkaan ole pystytty selvityksessä todentamaan, eikä näissä tapauksissa ole toimittu lain edellyttämällä tavalla.

Selkeitä puutteita

Pelastuslaitosten keskinäinen vertailu oli selvityksessä vaikeaa, sillä ilmoitusmenettelyitä ja -käytäntöjä koskevat toimintaohjeet ja -tavat vaihtelivat pelastuslaitosten välillä.

Tarkastuksen yksi keskeisimpiä havaintoja oli, että kirjallisen ilmoitusvelvollisuuden yleinen toteutuminen ja sitä koskeva varmistaminen olivat tasoltaan heikkoja, vaikka pelastuslaitokset kertoivat menettelyä koskevan prosessin ja sitä koskevan henkilöstön koulutuksen olevan kunnossa.

Valvonnan yhteydessä avi esitti hyvinvointialueille ja niiden pelastuslaitoksille käsityksensä lainmukaisesta toiminnasta. Tässä avi korosti esimerkiksi sitä, että pelastusviranomaisella on lain mukaan velvollisuus arvioida palon syttymissyy ja välittää laissa määritellyissä tapauksissa tästä kirjallinen tieto poliisille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos