Nokian sataman ja kylpylähotellin alueen kaava hyväksyttiin – Maat puhdistetaan ennen kerrostalojen rakentamista

Nokian kaupunginvaltuusto hyväksyi Nokian sataman ja kylpylähotellin alueen kaavamuutoksen 15. toukokuuta.

Nokian kaupunginvaltuusto hyväksyi Nokian sataman ja kylpyläalueen asemakaavan maanantain kokouksessaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että kymmenen vuoden kuluttua kylpylähotelli Edenin ympäristö näyttää hyvin toisenlaiselta kuin nyt. Sataman ja kylpylähotellin viereiselle puistoalueelle, nykyisen frisbeegolfradan paikalle, rakennetaan kymmenen kerrostaloa. Talot saa rakentaa 7–8-kerroksisiksi, ja niiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa maanalainen pysäköintihalli, julkinen katu- ja torialue sekä sataman kunnostaminen ja rantabulevardi.

Kaavassa on määrätty talojen kerroskorkeudet, rakennusalat ja osa julkisivumateriaaleista, mutta muuten alueen ulkoasua ohjaa erillinen rakennustapaohje. Kaupunki kaavailee asuinalueesta laadukasta, valtatielle 12 näyttävänä kokonaisuutena avautuvaa maamerkkiä. Alueen suunnittelun lähtökohtina ovat kaupungin mukaan myös viihtyisyys ja arvokasta järvimaisemaa täydentävä ilmeikäs kaupunkimaisuus.

Rakennustapaohjeessa mainitaan muun muassa kattoterassit ja viherkatot, ja vehreyttä halutaan myös piha-alueille esimerkiksi kukkivien kasvilajien sekä vuorijalavan, pähkinäpensaan tai muiden paikallisten kasvien muodossa. Pihojen pinnoitteissa taas tulisi suosia luonnonkiveä, ja asvalttipäällyste tulisi rajata vain ajoreiteille. Jalankulkureiteistä tulee rakentaa viihtyisiä ja esteettömiä, ja tarjolla tulee olla levähdyspaikkoja rannasta nauttimista varten.

Havainnekuva näyttää, miltä alue näyttäisi Pyhäjärveltä katsottuna. Kylpylähotelli on kuvan vasemmassa reunassa.

Havainnekuva rantabulevardista.

Satoja asukkaita

Vaikka uudet talot rakennetaan Paratiisikadulla nyt jo olevien kerrostalojen ja Pyhäjärven väliin, kaupungin tavoitteena on säilyttää myös aiempien kerrostalojen järvinäköalat. Tämä pyritään toteuttamaan niin, että rantakorttelin viisi 7-kerroksista taloa yhdistetään toisiinsa matalammilla nivelosilla, joiden yli järvinäkymä avautuu myös Paratiisikadun eteläpuolelle.

Uusiin kerrostaloihin on tulossa asuntoja noin 800 uudelle asukkaalle. Lisäksi kylpylähotellin ja Ystävyydenpuiston väliin, Paratiisikadun jatkona olevan Raisionkadun varteen on piirretty kolme pientalotonttia, joille saa rakentaa ”kaupunkihuvilatyyppisen” paritalon.

Mikäli alueelle aikanaan muuttaa lapsiperheitä, rakennustapaohjeessa mainitaan myös, että lähistöllä olevia Kartanon päiväkotia ja Viholan koulua voidaan tarvittaessa laajentaa reilustikin.

Havainnekuva siitä, miltä järvinäkymät näyttäisivät Paratiisikadun varressa nyt jo olevista kerrostaloista.

Ensin puhdistetaan

Ennen kuin alueella päästään rakentamaan, täytyy pilaantunut maaperä puhdistaa. Alueella aikanaan sijainneen Sattulan sahan peruina maaperästä on löytynyt muun muassa puutavaran kyllästämisestä juontuvia raskasmetalleja.

Kaupunki omistaa alueen maista 38 prosenttia, loput on yksityisen kiinteistöyhtiön omistuksessa. Maankäyttö- ja luovutussopimuksen mukaan kumpikin osapuoli maksaa omien maidensa puhdistamisen.

Infrasta, eli esimerkiksi tieyhteyksien, sähkö- ja tietoliikenneverkostojen sekä vesi- ja viemäriverkostojen rakentamisesta vastaa kaupunki. Korvauksena kiinteistöyhtiö maksaa kaupungille 2,3 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos