Tunnettu nokialainen teos saatiin kuin saatiinkin irti palloiluhallin seinästä – ”Pienin vaurioin selvittiin”

Reliefin palat irrotettiin yksi kerrallaan timanttisahan ja taltan avulla.

Nokian kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman seurasi reliefin laattojen irrotusta, kun työt aloitettiin huhtikuun puolivälin jälkeen.

Nokialaistaiteilija Mauno Kiviojan tunnettu Motiivi-reliefi saatiin irrotettua palloiluhallin seinästä.

Teoksen kohtalo oli vaakalaudalla, kun palloiluhallin purkaminen alkoi. Reliefi oli rakennettu palloiluhallin seinään, ja se piti irrottaa pala palalta, sillä kokonaisena sitä oli mahdoton saada alas.

Lue lisää: Katso kuvat: Nokian palloiluhallin parketin ja ulkoseinään upotetun taideteoksen purkutyöt alkoivat

Mauno Kivioja

(1941-2018)

Tunnettu nokialainen kuvanveistäjä, taidemaalari, graafikko.

Koulutus Nokian ammattikoulu, koneistaja-viilaaja -linja 1956-1958.

Suomen Taideakatemian koulu 1964–1968.

Julkisia töitä: Yhteiseltä pohjalta (1987) Nokian kaupungintalon pääsisäänkäynnin edustalla, Aallot (1976) uimahallin edessä, Diagnoosi (1978) palaa takaisin omalle paikalleen tulevan hyvinvointikeskuksen piha-alueelle, Nokia-objekti (1976) valtuustosalissa. Prisma (1985) Teknillisen yliopiston edessä Tampereen Hervannassa.

Vuonna 1981 valmistunut teos kuuluu Nokian kaupungin taidekokoelmaan. Kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman kertoo sähköpostitse, että kokonaisuutena teoksen irrottaminen sujui hyvin ja aikataulussa.

Motiivi-reliefi valmistui vuonna 1981, ja noin 2,4 metriä korkealla ja 3,5 metriä leveällä teoksella on painoa peräti 2 000 kiloa.

Täysin ehjänä Motiivia ei saatu alas. Teoksen 120 palasta noin kymmenen palaa oli jo valmiiksi haljenneita, eikä niitä saanut yhtenä kappaleena seinästä irti. Westmanin mukaan on kuitenkin yllättävää ja huojentavaakin, että huonokuntoisia laattoja oli niinkin vähän. Lopulta teoksen irrottamisessa selvittiin pienin vaurioin eikä yllätyksiä tullut vastaan.

Irrotuksen jälkeen kaikki laatat pakattiin, numeroitiin ja varastoitiin. Westman toteaa sähköpostissa, että kaupunki tiedottaa erikseen, kun teoksen esilletuonti on tulevaisuudessa ajankohtaista.

Aivan kaikki teoksen palasia ei saatu ehjänä alas. Jotkin laatoista olivat jo valmiiksi halkeilleet.

Luitko jo nämä?

Mainos