Tilaston mukaan taksien saatavuus on parantunut Nokialla – Mitä mieltä itse olet? Kerro kokemuksistasi kyselyssä

Kaupungeissa tilausaikojen ennakointi on asiakkaalle helpompaa, koska siellä tilausaikojen vaihtelu on keskimäärin pienempää, asiantuntija kertoo.

Vuodesta 2018 lähtien taksiyritykset ovat voineet vapaasti määrittää omat toimialueensa ja -aikansa.

Vuodesta 2018 lähtien taksiyritykset ovat voineet vapaasti määrittää omat toimialueensa ja -aikansa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottaa, että taksipalvelujen sijoittuminen tapahtuu nyt entistä selvemmin markkinaperusteisesti kysynnän ohjaamana eli taksipalvelut ovat keskittyneet aiempaa enemmän väkirikkaimmille alueille. Harvempaan asutuilla alueilla taksipalveluita on heikommin saatavilla erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Traficomin tilaston mukaan Nokialla oli vuonna 2022 26–55 taksia. Taksitiheys eli alueen asukasluvun suhde taksien lukumäärään oli Nokialla parantunut vuoteen 2018 verrattuna.

Suuret erot

Väkirikkaimmissa kunnissa taksien määrä on pääosin kasvanut ja useimmissa harvempaan asutuissa kunnissa vähentynyt.

"Kaupunkimaiset kunnat eli viidesosa kunnista kattaa 75 prosenttia taksien toimialueista. Harvempaan asutuissa kunnissa markkinaehtoisen taksiliikenteen määrä saattaa jäädä hyvinkin pieneksi, sillä yhteiskunnan korvaaman taksiliikenteen osuus on usein merkittävä," kertoo erityisasiantuntija Tuomas Kiiski Traficomin tiedotteessa.

"Asukasta kohden taksiliikennettä on harvemmin asutuilla alueilla parhaimmillaan vain puolet kaupunkimaisiin kuntiin verrattuna. Ero on vielä suurempi viikonloppuina ja erityisesti ilta- ja yöaikoina, jolloin takseja ei välttämättä ole saatavilla kaupunkien ulkopuolella", toteaa Kiiski.

Ennakointi helpompaa

"Kaupungeissa tilausaikojen ennakointi on asiakkaalle helpompaa, koska siellä tilausaikojen vaihtelu on keskimäärin pienempää", toteaa Kiiski.

Arkisin taksin tilausajat ovat keskimäärin lyhyempiä kuin viikonloppuna. Kaupungeissa tunti- ja päiväkohtainen vaihtelu on verrattain pientä vaihdellen 7 ja 9 minuutin välillä. Muualla erot ovat merkittävämmät – arkisin 9–14 minuuttia ja viikonloppuisin 14–21 minuuttia. Kaupungeissa sekä arkisin että viikonloppuisin yli 90 prosenttia kyydeistä saapuu 15 minuutissa.

Sen sijaan harvempaan asutuilla alueilla osuudet jäävät heikommiksi. Arkisin ilta- ja yöaikaan reilut 75 prosenttia kyydeistä ja viikonloppuisin vastaavaan ajankohtaan lähes 65 prosenttia kyydeistä saapuu 15 minuutissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos