Aprilliahan se vain oli! Uuden palloiluhallin työt jatkuvat normaalisti

Julkaisimme 1. huhtikuuta jutun, jonka mukaan uusi palloiluhalli tulisikin Pirkkalaistorille. Juttu oli aprillipilaa.

Nokian uuden palloiluhallin työmaa seisoi huhtikuun 1. päivän aattona. Nokian Uutisten tietojen mukaan töitä ei voitu jatkaa, koska alueelta oli löytynyt onkaloita.

| Päivitetty

Tässä aprillijuttu kokonaisuudessaan.

Nokian uuden palloiluhallin työmaalla Silta-kampuksen vieressä otettiin viime viikolla ensimmäisiä konkreettisia askelia, kun hallin peruskivi muurattiin. Peruskiveen upotettiin samalla aikakapseli, jonka sisällä oli muun muassa BC Nokian lapaset ja Nokian KrP:n pelipaita.

Lue lisää: Nokian kaupungin rakenteilla olevan palloiluhallin perustuksiin valettiin aikakapseli – tätä kaikkea siellä on

Juhlallisuuksien yhteydessä työmaalta löytyi epäilyttävän näköisiä onkaloita. Onkaloiden suuaukot olivat halkaisijaltaan noin 20-senttisiä.

Työmaan kaivauksista vastaava työnjohtaja Antti Sementtinen keskeytti työt välittömästi. Hän otti yhteyttä Pirkanmaan maakuntamuseoon, josta lähetettiin paikalle tutkijaryhmä.

Luonnontieteellisen osaston tutkijatohtori Martes Zibellina kertoo Nokian Uutisille, että kyseessä on mitä todennäköisimmin nokinäädän talvipesien suuaukkoja.

”Löytö on hämmentävä ja eittämättä koko tiedemiesurani kohokohta”, Zibellina hehkuttaa.

Onkaloiden osoittautuminen nimenomaan nokinäädän talvipesiksi tarkoittaisi biologian kirjojen uusiksi kirjoittamista. On näet uskottu, että nokinäätä ei pesisi Suomessa, vaan ainoastaan Pohjois-Aasiassa kuten Siperiassa ja Mongoliassa.

Nokinäätä esiintyy Nokian kaupungin vaakunassa.

Kriisivalmiustyöryhmä koolle

Nokian Uutiset kävi paikalla palloiluhallin työmaalla huhtikuun 1. päivän aattona. Paikalla olevat työkoneet seisoivat.

Kaupungin kriisivalmiustyöryhmä kokoontui pikaisella aikataululla löydön jälkeen. Kriisivalmiustyöryhmään kuuluu muun muassa kaupungin johtavia viranhaltijoita ja poliittisia päättäjiä.

”Uuden palloiluhallin rakentaminen on ensisijaisen tärkeää niin Nokian kaupungille, urheiluseuroille ja kaupunkilaisille. Se ei saa missään tapauksessa viivästyä. Meidän oli päätettävä välittömästi uusi paikka palloiluhallille, sillä on sanomattakin selvää, ettei hallia voi rakentaa aiotulle paikalle”, kertoo kriisivalmiustyöryhmän puheenjohtaja Tarja Kerkeevä.

Uudeksi paikaksi valikoitui pohdinnan jälkeen Pirkkalaistori. Kerkeevä perustelee paikkaa sen keskeisellä sijainnilla ja erinomaisella saavutettavuudella.

”Toki on myönnettävä, että Pirkkalaistorin elämä tästä tulee kärsimään. Meidän on vielä ratkaistava pysäköintipaikkojen riittävyys”, Kerkeevä huomauttaa.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty, että autot voitaisiin pysäköidä Silta-kampuksen ja palloiluhallin pysäköintipaikoille, kuten oli aiottukin. Pelejä katsomaan tulevaa yleisöä varten rakennettaisiin köysiratatyyppinen kuljetin. Rata kulkisi Silta-kampukselta Härkitien bussipysäkille.

”Se olisi jo itsessään nähtävyys, jota tultaisiin varmasti katsomaan Nokian rajojen ulkopuolelta”, Kerkeevä uskoo.

Osa nokinäädän onkaloista löydettiin maakasoista, jotka näkyvät kuvan oikeassa laidassa. Ulkopuolisia ei päästetty alueelle huhtikuun 1. päivän aattona.

Hallin piirustuksiin muutoksia

Hallin uusi paikka tuo Pirkkalaistorilla tuo muutoksia jo olemassa oleviin piirustuksiin. Tarja Kerkeevä kertoo, että arkkitehtitoimiston kanssa on jo neuvoteltu alustavasti.

”Vahva toiveemme on, että pystymme yhdessä suunnittelijoiden kanssa löytämään ratkaisun, joka tyydyttää myös torikauppiaita ja torilla kävijöitä”, Kerkeevä sanoo.

Neuvotteluissa onkin otettu pohdintaan, voisiko olemassa oleva torigrilli jäädä palloiluhallin sisälle. Sama koskisi Ossi Somman veistämää Turkiskauppiaat-patsasta.

”Ja ehkä toripäiviä voisi järjestää palloiluhallin sisällä. Myyjät toisivat pöydät mukanaan ja asiakkaat pystyisivät nauttimaan torin antimista sisätiloissa.”

Luitko jo nämä?

Mainos