Psykiatrian epäkohdat selvitykseen: kärjistyneeseen tilanteeseen etsitään pikaisia ratkaisuja – Jonot kasvaneet ja lähetteiden määrät nousseet jyrkästi

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus käynnistää psykiatrian sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden epäkohtien selvittämisen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasen mukaan ensimmäiset selvitystyön tulokset valmistunevat kesäkuun puolivälissä, jolloin Pirkanmaan hyvinvointialueella tulisi olla jo nopeita toimenpiteitä ensimmäisten epäkohtien ratkaisemiseksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) aluehallitus on maanantaina käynnistänyt psykiatrian epäkohtien selvittämisen. Psykiatrian palvelujen tilanne on Pirhan mukaan kärjistynyt Pirkanmaalla, jonot ovat kasvaneet ja lähetteiden määrät nousevat jyrkästi.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasen mukaan Pirha tekee selvityksen ongelmakohdista itse, mutta siihen ostetaan tueksi osaamista ulkoisilta asiantuntijoilta.

Psykiatrian kipukohtia on selvitetty jo ennen hyvinvointialueille siirtymistä. Aiemmin keskiössä oli erikoissairaanhoitoon kuuluva psykiatria, ja viime vuonna erityisesti aikuispsykiatrian vakavat ongelmat Pitkäniemen sairaalassa. Nyt Kuosmasen mukaan on kyse tämänhetkisen tilanteen laajemmasta selvittämisestä.

”Katsomme myös peruspalveluiden kokonaisuutta, koska hoitoketjut ulottuvat sinne saakka”, Kuosmanen sanoo.

Alkuvuodesta myös toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen ja psykiatrian vastuualuejohtaja ilmoittivat eroavansa tehtävistään. Irtosanoutumiset kuitenkin peruttiin Pirhan pikakokouksen jälkeen.

Ensimmäiset tulokset kesällä

Ensisijaisesti Kuosmasen mukaan käydään läpi palveluiden tarve, kysyntä ja käytettävissä olevat resurssit. Selvitystyössä analysoidaan psykiatrian sekä päihde- ja mielenterveyspalvelujen tilannetta, palvelujen tarvetta ja käyttöä. Samalla toimintaa ja tilannetta verrataan muihin hyvinvointialueisiin.

Selvityksen pohjalta esitetään tavoitteita ja toimenpiteitä ongelmien ratkaisemiseksi.

Väliraportin on määrä valmistua kesäkuun puolivälissä, jolloin ehdotetaan nopeita toimenpiteitä. Syyskuussa katsotaan toiminnan muutoksia pidemmällä, 2–4 vuoden aikajänteellä.

Tavoitteena on vaikuttaa myös rekrytoinnin vaikeuksiin sekä työyhteisön ongelmiin johtaneisiin syihin.

Aluehallitus asetti selvitystyöhön ohjausryhmän, jonka puheenjohtajana toimii hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola. Hyvinvointijohtaja puolestaan asettaa työryhmän, jonka puheenjohtajana toimii vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos