Tampereen seudun joukkoliikenteessä siirrytään kolmen maksuvyöhykkeen malliin – Katso kartasta, mistä on kyse

Muutos tapahtuu tammikuussa 2024. Nykyisessä järjestelmässä eri hintaisia maksuvyöhykkeitä on kuusi.

Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen uudesta vyöhykemallista tehtiin laaja selvitys.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä siirrytään kolmen maksuvyöhykkeen malliin vuoden 2024 tammikuussa. Uudistuksen kautta halutaan helpottaa vyöhykkeiden hahmottamista, lipun ostamista ja maksamista.

Nykyisin Tampereen seudun joukkoliikenteessä on käytössä kuuden maksuvyöhykkeen malli. Uudessa kolmen vyöhykkeen ABC-mallissa vyöhykkeet A ja B on säilytetään nykyisellään ja nykyiset CDEF-vyöhykkeet yhdistetään yhdeksi vyöhykkeeksi.

Vaihtoon päädyttiin asukaskyselyn ja selvityksen jälkeen. Lopulta kolmen vyöhykkeen mallia kannattivat Kangasala, Pirkkala, Nokia, Tampere, Valkeakoski, Ylöjärvi, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä sekä Pirkanmaan ely-keskus. Lempäälä, Vesilahti ja Orivesi olisivat halunneet yhden vyöhykkeen mallin.

Päätös kolmen vyöhykkeen mallista tehtiin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan kokouksessa 15. maaliskuuta yksimielisesti.

Kolmen vyöhykkeen mallissa tulee kolme maksuvyöhykettä: AB, BC ja ABC. Malliin siirtyminen tarkoittaa noin prosentin hintakorotusta kahden ja kolmen vyöhykkeen lippuihin, ja myös lyhyillä matkoilla hintoihin tulee pieni korotus. Pitkillä matkoilla hinnat laskevat selvästi, koska kolmen vyöhykkeen lippu kattaa koko alueen.

Päätöksenteon pohjana olleessa selvityksessä kerrottiin, että kolmella vyöhykkeellä (ABC) käytössä olevan aikuisten kertalipun hinta nousisi lähimaksulla maksettaessa 0,04 euroa, matkakortin arvolla 0,03 euroa ja 30 vuorokauden kausilipun hinta nousisi 0,62 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos