Katukuvaan ilmestyneet vaalimainokset tärveltiin välittömästi – perussuomalaisten julisteita revitty Nokialla ja lähikunnissa

Alkuviikosta paikoilleen asetetut vaalimainokset eivät ole saaneet olla rauhassa tälläkään kertaa. Nokialla ensimmäiset ilkivaltatapaukset tulivat tietoon vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun mainokset oli saatu paikoilleen.

Perjantaina aamupäivällä esimerkiksi Tampereen Raatihuoneen edustalla sijaitsevista vaalijulisteista oli revitty pois perussuomalaisten vaalimainos.

17.3. 13:32

Varma merkki lähestyvistä eduskuntavaaleista ovat katukuvaan ilmestyneet vaalimainokset. Ikävän perinteen mukaisesti myös vaalimainoksiin kohdistuva ilkivalta on nostanut päätään. Osassa kuntia jopa niin nopeasti, että ensimmäiset yhteydenotot ilkivallasta ovat tulleet lähes välittömästi mainosten kiinnittämisen jälkeen.

Nokian kaupungin alueella olevat vaalijulisteet eivät ole säästyneet ilkivallalta. Nokian kaupungin varikkopäällikkö Kari Mäkelä kertoo, että vaalijulisteet saatiin paikalleen keskiviikkona aamulla. Ensimmäinen yhteydenotto ilkivallasta tuli jo iltapäivällä.

Mäkelä sanoo, että osa Kankaantaan koulun lähettyvillä olevista vaalijulisteista oli revitty pois. Myös kolmessa muussa kohteessa vaalimainoksia oli joko rikottu tai telineitä kaadettu.

Nokialla tilannetta on selvitelty jonkin verran. Mäkelä sanoo, että asialla on todennäköisesti olleet kouluikäiset.

Ilkivallan takia Nokialla kierretään ahkerasti tarkistamassa, että vaalijulisteet pysyvät paikoillaan. Mäkelä kertoo, että keskiviikon tihutyöt korjattiin torstaina aamulla. Myös perjantaina kaikkien vaalijulisteiden kunto käytiin tarkistamassa.

”Seuraavan kerran käymme tarkistamassa tilanteen maanantaina. Mikäli mainoksia tuhotaan viikonloppuna, korjaamme nämä tällöin”.

Toistuva ilmiö

Ylöjärven kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri Kirsi Riihioja kertoo, että Ylöjärvellä vaalimainokset oli paikoillaan tiistaina aamulla.

Vain muutamaa tuntia myöhemmin Riihioja sai kuitenkin jo viestiä, että Ylöjärven Metsäkylässä, yhtenäiskoulun läheisyydessä sijaitsevat vaalimainokset olivat joutuneet ilkivallan kohteeksi. Ilkivaltaa oli kohdennettu vihreiden ja sdp:n vaalimainoksiin, jotka on nyt vaihdettu uusiin.

Keskusvaalilautakunnassa on epäily siitä, että ilkivaltaa olisivat tehneet alaikäiset. Keskusvaalilautakunta on myös lähestynyt kaupungin koulun oppilaita ja heidän huoltajiaan Wilma-viestillä aiheeseen liittyen.

Viestissä muistutettiin myös siitä, että vaalimainosten vahingoittamisesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta.

”En osaa sanoa, mikä siinä siten kiehtoo vaalimainoksia tuhota, mutta ilmiö toistuu joka kerta. Vaikka emme syytä ketään, halusimme muistuttaa koteja ja oppilaita asian vakavuudesta heti”, Riihioja sanoo.

”Uhka demokratialle”

Vaalimainokset eivät ole saaneet olla rauhassa myöskään Tampereella. Perjantaina aamupäivällä esimerkiksi Tampereen Raatihuoneen edustalla sijaitsevista vaalijulisteista oli revitty pois perussuomalaisten vaalimainos.

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin hallituksen puheenjohtaja Sami Kymäläinen kertoo, ettei Tampereella pois revitty vaalijuliste ole suinkaan ainoa laatuaan, vaan perussuomalaisten vaalijulisteisiin ja kadunvarsimainoksiin on kohdistettu ilkivaltaa ympäri maakuntaa.

Kymäläinen pitää tilannetta valitettavana. Hän kokee, että vaalijulisteiden tuhoaminen on hyökkäys demokratiaa kohtaan, kun ihmisiltä estetään mahdollisuus saada tietoa ehdokkaista.

Ilkivalta ei kuitenkaan ole yllättänyt Kymäläistä. Hän arvioi, että perussuomalaisten kasvanut suosio puolueena on saattanut nostaa tunteet pintaan osalla ihmisiä.

”Mahdollisesti he ovat kokeneet, että tällainen hyökkäys meidän vaalijulisteita kohtaan on heidän näkökulmastaan välttämätöntä toimintaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos