Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkoi tänään – Näin se vaikuttaa Pirkanmaalla

Nokia-areena on alkavan lakon piirissä. Areenassa alkavat Tapparan ja Ilveksen pudotuspelit perjantaina ja lauantaina.

Nokia-areena sai uudet logot. Tältä ne näyttivät 27. helmikuuta. Nokia-areena on siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakon piirissä 16.–18. maaliskuuta.

16.3. 9:34

Palvelualojen ammattiliitto PAM hylkäsi keskiviikkoiltana valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkaa torstaina.

Pirkanmaalla lakko koskee seuraavia yrityksiä ja toimipaikkoja: RTK-palveluiden toimipaikoista Nokia-areena sekä SOL Palveluiden toimipaikoista Holiday Inn, Scandic City ja Scandic Koskipuisto, Valmet Technologies, Kaukokiidon terminaali ja Tampereen Raitiotie oy.

PAM on antanut alalle kaksi lakkovaroitusta. Ensimmäinen lakko alkaa torstaina ja jatkuu lauantaihin. Se koskee noin 2 500:aa siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Toinen lakko olisi 23.–24. maaliskuuta. Se koskisi yhteensä 16:ta alan yritystä, ja sen piirissä olisi tuolloin noin 25 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders kommentoi keskiviikkoiltana, että alkavalla lakolla on varmasti vaikutusta esimerkiksi Nokia-areenan siisteyteen ja toimintaan. Areenaan odotetaan paljon väkeä perjantaina ja lauantaina, kun miesten jääkiekkoliigan pudotuspelit alkavat tamperelaisittain.

Perjantaina areenassa pelaa Tappara ja lauantaina Ilves. Penders sanoo, että lakon piirissä ovat siivoajat ja esimerkiksi jäätä hoitavat kentänhoitajat.

”Varsin mahdollisesti on vaikutuksia alueen siisteyteen ja koko toimivuuteen”, Penders sanoo.

Pendersin mukaan uusien neuvotteluiden tarkasta ajankohdasta ei keskiviikkoiltaan mennessä ollut päätetty.

Nokia-areenan liiketoimintapäällikön Sami Rumpusen mukaan lakko ei vaikuta otteluiden järjestämiseen, vaan ottelut toteutuvat normaalisti.

Kolmaskin lakko suunniteltu

PAM päätti keskiviikkona myös kolmannesta kiinteistöpalvelualan lakosta, joka koskisi alan suurimpia yrityksiä. Lakko toteutuu 30. maaliskuuta–1. huhtikuuta, ellei sopua palkankorotuksista ja työehdoista synny ennen sitä. Lakon piirin kuuluu noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä tehtäviä, joissa ne vaarantaisivat yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisivat yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien tulee hakea näihin erillistä poikkeuslupaa Palvelualojen ammattiliitosta.

Olisi tuonut 4,3 prosenttia lisää

Valtakunnansovittelijan sovintoesitys olisi ollut kaksivuotinen, ja sopimuskausi olisi ulottunut maaliskuun loppuun vuoteen 2025 asti. Valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mukaan yleiskorotus henkilökohtaisiin palkkoihin olisi ollut tänä vuonna 4,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,8 prosenttia.

”Emme voineet hyväksyä ehdotusta, koska se ei korottanut riittävästi pienimpiä palkkoja. Tämän sovintoehdotuksen mukaiset korotukset eivät olisi parantaneet riittävästi alan työntekijöiden toimeentuloa, joka on ollut pitkään jo liian heikko. Työstä pitää saada palkka, jolla tulee toimeen myös kiinteistöpalvelualalla”, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Valtakunnansovittelija kertoi Twitterissä, että sovittelua jatketaan ensi viikolla. PAM ja Kiinteistötyönantajat ovat neuvotelleet alan uudesta työehtosopimuksesta tammikuusta alkaen. Alan aiempi työehtosopimus päättyi helmikuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos