Passiruuhkat palasivat Tampereelle – Vapaata aikaa saa odottaa nyt toista kuukautta

Passihakemusten määrä on lähtenyt nousuun vuodenvaihteen jälkeen. Ruuhkan taustalla saattavat olla tulevan kesän matkailusuunnitelmat.

Ihmisiä jonottamassa Tampereen poliisiaseman edustalla huhtikuussa 2022.

16.3. 16:00

Lupapalvelut Tampereen pääpoliisiasemalla ovat ruuhkautuneet jälleen. Tällä hetkellä seuraavat vapaat ajat ovat toukokuussa, joten asiointiaikaa voi joutua odottamaan puolitoista kuukautta.

Tampereen pääpoliisiaseman lupapalveluiden lupaesihenkilön Tomi Sallisen mukaan passihakemukset vähenivät tasaisesti loppuvuoden ajan, kunnes lähtivät uudestaan nousuun vuodenvaihteessa.

Viime kesänä passijonot olivat pitkiä ympäri Suomen muun muassa koronarajoitusten purkamisen vuoksi. Sallinen arvelee, että nyt kasvaneiden hakemusmäärien taustalla saattavat vaikuttaa tulevan kesän matkailusuunnitelmat.

”Ruuhkat voivat olla myös normaalia vuosikiertoa. Tavallisesti jonot kasvavat kesää kohden, ja kesä on yleensä passinhaussa ruuhkaisinta aikaa.”

Lue lisää: Oikeus­asia­valtuutettu: Perusoikeudet ovat voineet vaarantua, koska passien ja henkilökorttien saamisessa kestää liian kauan

Lupapalveluissa pyritään vastaamaan ruuhkiin rekrytoimalla uusia työntekijöitä. Sallisen mukaan täytettävänä on nyt kaksi vakinaista virkaa, ja viime vuonna määräaikaisina aloittaneiden työsuhteita pyritään jatkamaan.

Myös Pirkanmaan pienemmillä poliisiasemilla on ruuhkaa. Kangasalla ja Valkeakoskella vapaat ajat menevät kesäkuun lopulle ja Sastamalassa toukokuun puoliväliin.

Uusia, lähempänä olevia aikoja ilmestyy verkkoon, kun lupapalveluiden käytettävissä olevat resurssit varmistuvat. Palveluun ilmestyy myös peruutusaikoja.

”Vapaita aikoja kannattaa seurata aktiivisesti poliisin sähköisessä ajanvarauspalvelussa, sillä ne menevät nopeasti”, Sallinen sanoo. Eniten asiointiaikoja vapautuu Tampereen asemalla.

Jonotusajat vaihtelevat päivittäin

Tampereen poliisiasemalle voi tulla jonottamaan ilman ajanvarausta tiistaisin kello 9–11 ja muina arkipäivinä kello 8–11. Saamamme uutisvinkin mukaan jo pelkkä vuoronumeron jonottaminen saattaa kestää puolitoista tuntia.

”Odotusajoissa on jonkin verran päiväkohtaista vaihtelua. Esimerkiksi tiistaina jonottajia oli yllättävän vähän, ja kaikki ennen yhtätoista saapuneet pääsivät puolenpäivän jälkeen lähtemään”, Sallinen sanoo.

”Toisina päivinä jonottaminen voi viedä useamman tunnin. Esimerkiksi hiihtolomaviikolla, kun ihmiset olivat vapaalla, asemalla oli normaalia ruuhkaisempaa.”

”Poliisiasemalla on tarkoitus laajentaa aikaikkunaa, jossa asiakkaat voivat tulla jonottamaan ilman ajanvarausta”, Sallinen kertoo.

Sallinen ohjeistaa tarkistamaan oman matkustusasiakirjan voimassaolon sekä varaamaan ajan asiakirjan uusimista varten riittävän ajoissa jonotuksen välttämiseksi. Passihakemus kannattaa tehdä poliisin sähköisessä verkkopalvelussa, sillä verkossa hakemus on halvempi kuin poliisiasemalla tehty.

Palvelusta selviää myös, onko poliisiasemalla tunnistautuminen tarpeen. Mikäli asemalla käyntiä vaaditaan, ja passin saamisella on kiire, paikalle kannattaa tulla jonottamaan aikaisin aamulla.

Sallinen huomauttaa ruuhkatilanteen koskevan ainoastaan poliisiasemalla asiointia. Passien ja henkilökorttien toimitusajat ovat edelleen normaalit, ja matkustusasiakirjan saa kahdeksan arkipäivän sisällä hakemuksen käsittelystä.

Tarvittaessa lisämaksullisen express-passin voi saada jopa saman päivän aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos