Nokian Silta-kampuksella järjestettiin nuorisovaalit perjantaina 10. maaliskuuta vajaa kuukausi ennen eduskuntavaaleja. Nuorisovaaleissa saivat äänestää kaikki Nokian lukion ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat. Kuten eduskuntavaaleissakin, opiskelijat saivat äänestää vain Pirkanmaan ehdokkaita.
Äänestysaktiivisuus oli Silta-kampuksen opiskelijoiden keskuudessa matala. Vain noin 10 prosenttia kampuksen 1200 opiskelijasta äänesti nuorisovaaleissa. Alhaista äänestysaktiivisuutta selittävät osaksi lukion abien lukuloma sekä ammattiopiston opiskelijoiden työssäoppimisjaksot.
Äänestyskäytäntö tutuksi
Nuorisovaalien tarkoitus on mitata, minkälaisia ehdokkaita nuoret äänestäisivät eduskuntaan sekä tehdä vaalikäytäntöä tutuksi. Silta-kampuksella suurin ääniharava oli perussuomalaisten Miko Bergbom. Seuraavina tulivat Vasemmistoliiton Lauri Lindén sekä sdp:n Ville Merinen ja Marko Asell. Ehdokkaiden kannatusten taustalla olivat muun muassa nuori ikä sekä Tiktok-julkisuus.
Suurimmat puolueet kannatukseltaan olivat perussuomalaiset ja sdp. Kaukana perässä tulivat keskusta ja kokoomus. Merkille pantavaa oli kuitenkin se, että pienpuolueiden kannatus oli nuorten keskuudessa korkeampaa kuin koko maan kannatusmittauksissa. Muun muassa kommunistinen puolue sekä liberaalipuolue nostivat päätään nuorten keskuudessa.
Silta-kampuksella järjestettiin myös vaalipaneeli aiemmin maaliskuussa. Panelistit vasemmalta oikealle: Ville Merinen, Lauri Linden, Julia Sangervo, Arto Satonen, Jouni Ovaska, Miko Bergbom. Paneelin vetäjänä toimi Lauri Vehkasalo
Nuorisovaaleja olivat mukana järjestämässä lukion historian ja yhteiskuntaopin opettajat Lauri Vehkasalo ja Niko Karjalainen sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssin opiskelijat.
Sama kokoonpano järjesti ennen nuorisovaaleja 8. maaliskuuta Silta-kampuksella vaalipaneelin, jossa kuuden suurimman eduskuntapuolueen ehdokkaat haastoivat toisiaan nuoria kiinnostaneissa aihepiireissä. Monelle nuorelle paneeli ja nuorisovaalit olivat ensimmäinen kosketus politiikkaan ja vaikuttamiseen.
Kirjoittaja on Nokian lukion lehtikerhon jäsen.