Nokian Uutiset kertoi torstaina 9. maaliskuuta Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) asiakkaiden laskutukseen liittyvistä ongelmista. Pirhan talousjohtaja Pasi Virtanen sanoi tuolloin, että laskuissa on ollut alkuvuoden aikana viikkojenkin pituisia viivästyksiä erilaisista laskutusjärjestelmistä ja henkilöstöpulasta johtuen.
Pirhan mukaan osa asiakkaista ei ole vielä saanut ollenkaan laskua käyttämistään palveluista. Tilanne voi johtaa siihen, että kun asiakkaalle lopulta lähetetään lasku, siihen on koottu useampi palvelu ja kokonaissumma voi nousta todella korkeaksi. Virtanen sanoi haastattelussamme, että asiakkaalle voidaan tehdä maksuohjelma summasta selviytymiseksi.
Pirha tarkensi myös tiedotteessaan 10. maaliskuuta, että sekä Nokian että Hämeenkyrön kotihoidon ja asumispalveluiden laskutus on vasta alkamassa, joten laskut tulevat myöhemmin näiden palveluiden asiakkaille.
Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia Pirhan laskutuksesta. Vastauksista käy ilmi, että ongelmia on ollut nokialaisillakin.
”Laskussa ei ole, toisin kuin talousjohtaja Virtanen väittää, muuta kuin sähköpostiosoite. Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla kerrotaan, että maksukaton täyttymisestä on jokaisen huolehdittava itse. Ei kuitenkaan ole ohjetta, minne ja miten ilmoitus tehdään. Luulisi nyt tänä digiaikana olevan helppoa laskutuksen automaattisesti seuraavan maksukaton täyttymistä. Jos asioi esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja oman kotikunnan terveyspalveluissa, pitäisi tieto näkyä joka paikassa. Itselläni maksukatto tuli jo täyteen Taysin palveluista. Jos menen muuhun yksikköön, mihin ilmoitan tämän tiedon? Ilmoittautuminen hoituu automaatista. Kerronko vaikka hammaslääkärille, että maksukatto on? Hoitaako hän sen eteenpäin? Sitten on vielä lääkkeiden maksukatto erikseen. Myös itse hoidettava. Varmaan kaikki eivät ymmärrä oikeuksiaan näissä asioissa”, kirjoittaa yksi vastaajista.
Toinen vastaajista kirjoittaa, että kehitysvammaisten ateriamaksut tammi–helmikuulta laskutetaan ehkä maaliskuussa, jos järjestelmä toimii silloin. Kirjoittajan mukaan se on iso hankaluus, varsinkin itsenäisesti asuville.
”Jos ei osaa säästää rahaa sitä isoa laskua varten. Palveluohjaajat eivät joko ehdi tai viitsi edes käydä heidän luonaan. Puhelin ja tabletti toimivat yhteydenpitona, se ei juuri auta. Päivätoiminnan työntekijät auttavat, lupasi sieltä vastaava ohjaaja, mutta tämä työ kuuluisi vammaispalvelun palveluohjaajalle. Digitalisaatio muutti tämän tilanteen karmeaksi. Nokian kehitysvammaisten Tukiyhdistys teki tästä(kin) aiheesta lausunnon vammaispalvelun esimiehille, silloin luvattiin, että näin ei tule käymään, mutta kuinkas kävikään.”
Eräs vastaaja kritisoi Pirhan toimintaa työnantajana.
”Pirhalle siirtyneitä laskuttajia on irtisanoutunut, koska ohjaus, opastus, perehdytys ja esimiestyö ylemmältä taholta on ollut olematonta. Osa henkilökunnasta tuntee jääneensä heitteille”, hän kirjoittaa.
Useampi vastaajista ei ole saanut Pirhalta laskua vielä ollenkaan.
”Milloin se eka tulee? Olen käynyt useamman kerran lääkärissä, kun vihdoin joku on ymmärtänyt, että tarvitsen apua. Valintani on tietysti vuosimaksu. En pysty mitään satojen eurojen laskuja maksamaan kerralla. Eläkeläisen eurot ovat kortilla”, eräs vastaajista kirjoittaa.
”Tammikuun ja helmikuun laskut ovat edelleen tulematta. Isäni on hoivakodissa”, kirjoittaa toinen.
”Ei ole vielä tullut laskuja, kai joskus tulee”, ihmettelee kolmas.