Nokian Renkaiden Valkoisen harjun tontilla käynnistellään kaavoitusta – Yhtiö haluaa, että kaava sallii rakentamisen koko kiinteistön alueelle

Nokian renkaat oyj osti viime kesänä Nokian tehtaansa läheisyydestä Valkoisen harjun teollisuusalueelta tontin, jolle ollaan nyt käynnistämässä asekaavavalmistelua. Kaava-alue jää kuvan ulkopuolelle yläoikealla.

14.3. 5:00 | Päivitetty 17.3. 12:56

Nokian kaupunki ja Nokian renkaat oyj ovat käynnistämässä asemakaavatyötä osoitteessa Emäkoskentie 1. Valkoisen harjun teollisuusalueella sijaitseva kiinteistö sijoittuu Emäkoskentien, Souranderintien ja paperitehtaan väliin, ja eteläpuolella se ulottuu Tehdassaaren ohittavaan keinotekoiseen uomaan. Tontilta purettiin viime vuoden lopulla vanha teollisuusrakennus, jossa toimi aiemmin muun muassa Fimlabin laboratorio.

Vielä viime syksynä tontilla oli vanha teollisuusrakennus ja Fimlabin laboratorio. Rakennus purettiin loppuvuodesta.

Nokian renkaat oyj osti noin kolmen hehtaarin kokoisen tontin kesällä 2022. Nokian kaupunkikehityslautakunta hyväksyi asemakaavan käynnistämissopimuksen kokouksessaan 14. maaliskuuta.

Kiinteistö on vuonna 1980 hyväksytyn asemakaavan mukaan teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, jonne saa sijoittaa teollisuuden hallintoa, tutkimustoimintaa ja sosiaalitiloja sisältäviä laitoksia. Kaavaan on merkitty, että alue on kuitenkin säilytettävä puistomaisena.

Kaava-alue rajattu karttaan mustalla. Kuva: Kuvakaappaus Nokian kaupungin aineistosta

Nokian renkaat tavoittelee asemakaavalla muun muassa tonttitehokkuusluvun nostamista 0,2:sta 1,1:een ja että kaava sallii rakentamisen koko kiinteistön alueelle.

Yhtiö haluaa myös, että kaavoitus mahdollistaa ympärivuorokautisen teollisen toiminnan alueella eikä rakennusten korkeutta tai kulkuyhteyksien määrää ja sijaintia rajoiteta kaavassa. Lisäksi kaavan tulee mahdollistaa alueen laajentaminen myöhemmin esimerkiksi tielinjauksia muuttamalla.

Nokian kaupunki taas haluaa kaavoituksella parantaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä alueelle sopivalla rakentamisella. Sopimusluonnokseen on kirjattu myös, että Nokian renkaat oyj vastaa kaavoitusta varten tarvittavien selvitysten ja mahdollisten maanpuhdistustoimenpiteiden kustannuksista.

Nokian kaupunki ei sitoudu tässä sopimuksessa luovuttamaan maata, vaan siitä sovitaan tarvittaessa myöhemmin maankäyttö- ja -luovutussopimuksessa. Se laaditaan ennen kuin asemakaavan muutosesitys tulee aikanaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Osapuolet hyväksyvät tässä vaiheessa myös sen, ettei käynnistyvä kaavamuutoksen valmistelu takaa asemakaavan hyväksymistä.

Edit 17.3.23 klo 11.07: Juttuun päivitetty lautakunnan päätös.

Luitko jo nämä?

Mainos