Ylioppilas­kirjoitukset alkavat tiistaina – Todistus jaetaan ensimmäistä kertaa myös digitaalisena

Tänä keväänä ylioppilaat saavat todistuksensa ensimmäistä kertaa myös digitaalisena. Kuvassa Nokian Silta-kampus talvella 2022.

13.3. 5:30

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 14. maaliskuuta kaikkialla Suomessa. Kirjoituksiin on ilmoittautunut kaikkiaan 45 600 opiskelijaa, mikä on noin 700 opiskelijaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ensimmäisenä abiturientit pääsevät mittaamaan osaamistaan äidinkielen lukutaidon kokeella ja S2-kielikokeella. Torstaina vuorossa on vieraan kielen lyhyt oppimäärä ja perjantaina äidinkielen kirjoitustaidon koe. Viikolla 12 kirjoitetaan vieraan kielen pitkän oppimäärä ja matematiikka sekä reaaliaineista psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia.

Maanantaina 27. maaliskuuta on vuorossa ruotsin koe, ja sitä seuraavana keskiviikkona reaaliaineet uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto. Nokialla kirjoitukset päättyvät tähän, mutta maaliskuun viimeisenä päivänä joissakin lukioissa järjestetään vielä saamen äidinkielen koe.

Nokian lukion opiskelijat eivät suorita kokeitaan Silta-kampuksella, vaan kirjoitukset järjestetään entisen lukiorakennuksen liikuntasalissa ja auditoriossa. Opiskelijoiden tulee käyttää kokeissa omia tietokoneita. Tämän kevään kirjoitukset ovat siinä mielessä historialliset, että ylioppilaat saavat ensimmäistä kertaa todistuksensa myös digitaalisena.

Vuosi sitten keväällä Nokian lukiosta kirjoitti ylioppilaaksi 109 opiskelijaa. Yksi opiskelija kirjoitti keskimäärin 5,3 ainetta. Korkeimpia arvosanoja eli laudatureita kirjoitettiin 16 kappaletta ja toiseksi korkeimpia eli eximioita 84 kappaletta. Magna-arvosanoja kirjoitettiin 119, cum laudeja 150, lubenter approbatureita 147 ja alinta hyväksyttyä arvosanaa eli approbaturia kirjoitettiin 54 kappaletta. Improbatureita eli hylättyjä oli neljä kappaletta.

Viime vuonna Nokian lukioon pääsi 7,58 keskiarvolla. Yhteishaussa Nokian lukioon haki ensisijaisena valintanaan 173 oppilasta, ja sisään otettiin 170. Ensi syksynä lukioon otetaan saman verran opiskelijoita.

Tämän kevään perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on parhaillaan käynnissä. Hakuaika päättyy 21. maaliskuuta.

Lue lisää: Jättivertailussa kaikki Pirkanmaan lukiot – Katso listauksesta, miten Nokian lukio sijoittui

Lue lisää: ”Jos ei jaksa, nii koittakaa vaa jaksaa” – Nokian lukion abit lähtivät kunniakujaa pitkin lukulomalle: katso kuvat penkkareista

Lue lisää: Nokian lukion ylioppilas Emmi Vilén, 18, antaa koululaisille elämänohjeen, joka saa aikuisenkin liikuttumaan – ”Ei se ole noloa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos