47-vuotias mies sai Nokian henkirikoksesta kymmenen vuotta vankeutta

Tuomitulla on pitkä historia parisuhdeväkivallasta. Hän oli pahoinpidellyt toistuvasti uhria ja oli yrittänyt myös tappaa tämän.

Henkirikos tapahtui Nokian Harjuniityssä 9. marraskuuta 2022.

9.3. 13:52

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina 47-vuotiaan miehen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Nokialla marraskuussa tapahtuneesta henkirikoksesta. Tapossa menetti henkensä nainen, jonka kanssa mies oli seurustellut useita kertoja.

Tuomittu nokialainen Seppo Ilmari Murros sai vankeutta yhteensä kymmenen vuotta ja kymmenen kuukautta, sillä hänellä on ehdonalaiseen vapauteen elokuussa 2022 päästyään osa rangaistuksestaan suorittamatta. Kyse on jäännösrangaistuksesta. Syyttäjän rangaistusvaatimus oli kaksi kuukautta pidempi.

Henkirikos tapahtui 9. marraskuuta Nokialla Harjuniityssä naisen asunnossa. Mies oli oleillut siellä vapauduttuaan vankilasta ehdonalaiseen tuomiosta, jonka hän sai taponyrityksestä samaa naista kohtaan.

Oikeudessa torstaina kuultujen todisteiden mukaan mies löi naista kaulaan veitsellä niin, että tämä kuoli paikalla verenhukkaan. Kiinnioton jälkeen miehen veren alkoholipitoisuus oli 1,95 promillea.

Mies ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Hänen asianajajansa kertoi, että mies myöntää syytteen oikeaksi. Hän sanoi, että mies ei muista tapahtunutta, mutta pitää tekoa mahdollisena.

Dna epäillyn ja uhrin

Oikeuden mukaan todisteet tukivat sitä, että epäilty on teon tekijä. Miehen paidasta ja veitsestä otetut dna-näytteet olivat hänen, uhrin tai sekoitus näistä. Mies soitti kuolleesta ihmisestä asunnossa hätäkeskukseen, ja nauhoite kuultiin todisteena. Poliisi otti miehen asunnosta kiinni.

Todistajana kuultu naapuri ei ollut havainnut kenenkään menneen tai tulleen asunnosta päivän aikana, eikä hän kuullut seinän takaa ihmisääniä. Pitkin päivää oli hän oli havainnut huonekalujen siirrosta kuuluvaa kolinaa.

Käräjäoikeus otti tuomiossa huomioon sen, että mies on osoittanut piittaamattomuutta lakia kohtaan. Miehen mukaan nainen oli ollut mustasukkainen ja riita syntyi siksi, mutta oikeus ei ottanut tätä tuomiossa huomioon miehen väkivaltataustan vuoksi. Myöskään miehen humalatilalle ei voi oikeuden mukaan antaa ratkaisevaa merkitystä teossa.

Lapsille korvaukset

Oikeus otti tuomiossa huomioon myös Istanbulin sopimuksen naiseen kohdistuvasta väkivallasta. Sen mukaan rikoksesta tuomittavan rangaistuksen tulisi olla ankarampi, kun se kohdistuu entiseen tai nykyiseen puolisoon tai seurustelukumppaniin.

Mies tuomittiin korvaamaan kärsimyksestä uhrin kahdelle lapselle kummallekin 4 000 euroa. Määrään vaikutti rikoksen tahallisuuden lisäksi, että nuori aikuinen ja tapahtuma-aikaan alaikäinen lapsi eivät olleet tavanneet äitiään noin kymmeneen vuoteen tämän elämänhallinnan ongelmien vuoksi. Lasten vaatimus oli 5 000 euroa, ja tuomitun asianajajan ilmoittama 2 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos