Jos bussilakko jatkuu, vanhempia kehotetaan järjestämään kimppakyytejä – Nokian kaupunki ei järjestä korvaavaa liikennettä

Bussilakko ei ole peruste olla poissa koulusta. Monet Pirkanmaan kunnat kehottavat vanhempia järjestämään kimppakyytejä, jos lakko jatkuu maanantaina 6. maaliskuuta.

AKT:n linja-autohenkilökunnan lakko alkoi 1.3.2023 kello 3.00 ja se päättyy 10.3. kello 3.00, jos sopuun ei sitä ennen päästä.

3.3. 10:09 | Päivitetty 3.3. 11:04

Perusopetuksen koululaisten vanhempia kehotetaan järjestämään kimppakyytejä tai muita korvaavia keinoja, joilla oppilas pääsee kouluun bussilakon aikana. Huoltajilla on mahdollisuus hakea korvausta lakon aikaisesta kuljetuksesta.

Oppilaiden vanhempia on tiedotettu tai tiedotetaan Wilma-viestillä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n linja-autonkuljettajien lakko ei ole peruste olla poissa koulusta. Pirkanmaalla koulu alkaa talviloman jälkeen maanantaina 6. maaliskuuta. Bussitilanne ei ole samanlainen kaikissa pirkanmaalaisissa kunnissa.

Nokia

Nokialla on noin 300 oppilasta julkisella liikenteellä tehtävän koululaiskuljetuksen piirissä. Nokian kaupunki ei järjestä korvaavaa liikennettä.

Takseilla ja Pinsiön kouluautolla kulkevien oppilaiden kuljetukset toimivat normaalisti.

Nokian suunnalla ovat lakossa muun muassa linjat 71 ja 72 sekä 77 ja 78.

Tampere

Tampereella on alle 1 200 oppilasta koululaiskuljetusten piirissä. Luvussa ovat mukana myös ne erityisoppilaat, jolla on oikeus taksikyytiin. Taksien pitäisi toimia normaalisti lakosta huolimatta.

Hankalin tilanne on Teiskon suunnalla. Lakon piirissä ovat linjat 90 Teisko–Keskustori, 91 Sorila–Aitoniemi, 92 Kämmenniemi–Viitapohja–Sorila, 93 Mäntylä–Terälahti–Teiskon kirkkotie–Kämmenniemi ja 94 Mäntylä–Terälahti–Maisansalo–Kämmenniemi.

”Muualla kaupungissa koulumatkat ovat valtaosalla lyhyitä”, sanoo opetusjohtaja Ville Raatikainen Tampereen kaupungilta.

Tampere tiedottaa, että luvallisen poissaolon vuoksi opettajat antavat tehtäviä kotona tehtäväksi esimerkiksi Teamsin kautta, mutta etäopetusta ei ole mahdollista järjestää.

Ylöjärvi

Ylöjärvellä noin tuhat oppilasta on koululaiskuljetusten piirissä. ”Kaikki lapset pääsevät kouluun ja koulupäivän jälkeen kotiin”, sanoo hallintopäällikkö Kirsi Riihioja. ”Aikataulumuutoksia totuttuun voi kuitenkin tulla.”

Järjestelyistä tiedotetaan oppilaille ja vanhemmille tarkemmin perjantaina, jos lakko jatkuu.

Riihioja sanoo, että suunnitelmissa on kuljettaa oppilaat tilausbussilla kouluun. Auto ajaisi Kyrönlahdesta Mutalan kautta Kauraslammen kouluun, jossa on eniten pitkämatkalaisia. Poikkeusjärjestelyt koskevat yläkoululaisia eli 7.–9. luokkien oppilaita. Alakoululaiset kulkevat takseilla tai pikkubusseilla, jotka eivät ole lakon piirissä.

Valkeakoski

Valkeakoskella koulukuljetuksen piirissä on noin 400 oppilasta, joista noin 190 käyttää bussia.

Kaupungissa lakko ei vaikuta kovin paljon, koska lakon piirissä Valkeakoskella on vain linja 44 Valkeakoski–Kangasala. Nysse-linjat 60 ja 63–69 liikennöidään normaalisti.

Opetuspäällikkö Jani Tikkala kertoo, että jos lakko jatkuu ensi viikolla, Kangasalan suuntaa tarkastellaan ja pohditaan, miten sen kanssa voidaan menetellä.

Miten toimia?

Bussilakko Nysse-alueella

Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Nyssen reittioppaasta selviää kunkin lakkopäivän aamuna, mitä linjoja pystytään ajamaan.

Ajettavat linjat palautetaan reittioppaaseen päivittäin.

Ajantasainen tieto löytyy nysse.fi -sivustolta.

Lempäälä

Lempäälässä kunnan järjestämän koulukuljetuksen piirissä on noin 200 oppilasta, mutta heitä lakko ei koske. Kuljetukset hoidetaan takseilla ja pikkubusseilla.

Lisäksi linjat 56, 57, 63 ja 64 ovat lakon ulkopuolella. Linjalla 56 pääsee Hakkarin ja Kanavan koululle, linja-autolla 63 ja 57 taas Kanavan koululle.

Lempäälässä lakon piirissä ovat Hakkarin, Sääksjärven ja Kanavan koulujen läheltä ajavat linjat 50, 52, 55, 58.

Pirkkala

Pirkkalassa noin 70 oppilasta on oikeutettu maksuttomaan koululaiskuljetukseen julkisella liikenteellä.

Koulukyytiin oikeutettujen oppilaiden vanhempia kehotetaan ensisijaisesti kimppakyyteihin tai muihin omatoimisiin koulukuljetuksiin. Koulukuljetuksiin oikeutettujen oppilaiden kohdalla kunta voi maksaa saattokorvausta.

Varajärjestelyjä ollaan valmistelemassa, kertoo opetuspäällikkö Mikko Salkinoja. Vanhemmille tehdään kysely niin sanotun välttämättömän tarpeen kuljetuksista.

Tällä hetkellä on tieto, että koululaislinjat ajettaisiin 6. maaliskuuta, mutta maanantain tilanne on siitä huolimatta epävarma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos