Syksyn harrastusryhmille etsitään nyt järjestäjiä – Koululaisten toiveissa kuntosalitreeniä, biljardia ja kokkailua, mutta ”kaikkea muutakin saa tarjota”

Nokian kaupunki järjestää peruskoululaisille maksuttomia harrastusryhmiä koulupäivän päätteeksi. Ensi syksyn tarjontaa suunnitellaan nyt.

Nokian kaupunki on ollut syksystä 2021 mukana Harrastamisen Suomen mallissa. Syksyn 2023 harrastusryhmien järjestäjien etsiminen alkaa maanantaina 6. maaliskuuta.

1.3. 19:00

Nokian kaupunki etsii peruskouluikäisten harrastusryhmien järjestäjiä syyskuussa käynnistyvälle Harrasta Nokialla -toimintakaudelle. Toiminta kuuluu Harrastamisen Suomen malliin, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaupunki kysyi vuodenvaihteessa lasten ja nuorten toiveita ensi kauden tarjontaa varten. Nokian kaupungin osalta toimintaa koordinoiva Taina Antikainen sanoo, että yläkouluissa ykköstoiveeksi nousi viime vuosien tapaan kuntosaliharjoittelu. Toinen suosikki oli laskettelu.

Alakouluissa toiveissa oli paljonkin hajontaa eri koulujen välillä. Kaikilla kouluilla kuvataide nousi kuitenkin kärkikymmenikköön. Liikuntaharrastuksia toivottiin paljon, ja niistä esiin nousivat erityisesti jalkapallo, futsal ja parkour.

Kokkaaminen kiinnostaa

Koululaiset nostivat esiin myös jo edellisvuosilta tuttuja toiveita, joille ei ole tähän mennessä löytynyt vetäjää. Alakouluissa yksi tällaisista toiveista oli uinti, yläkouluissa biljardi. Myös kädentaitoja ja ruuanlaittoa sekä huutosakkiharrastusta eli cheerleadingia toivottiin.

Harrastusryhmät pyritään järjestämään Nokialla heti koulupäivän päätteeksi, jotta ryhmään olisi helppo jäädä suoraan koulusta. Antikainen sanoo, että tämä saattaa karsia toimijoita, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta irrottaa aikaa iltapäivästä.

”Ja tietenkin meille voi tarjota mitä tahansa muutakin harrastusta kuin mitä tässä nousee esiin. Otamme mielellämme vastaan kaikenlaisia innovatiivisia ideoita”, Antikainen jatkaa.

Tavoitteena enemmän ryhmiä

Vaikka lasten ja nuorten toiveet pyritään huomioimaan parhaalla mahdollisella tavalla, paljon on lopulta kiinni siitä, löydetäänkö ryhmille järjestäjiä. Myös raha ratkaisee. Kuluvalle kaudelle ministeriö jakoi kaikkiaan 249 kuntaan 14,5 miljoonan euron avustuspotin, josta Nokian kaupunki sai 127 000 euron siivun.

Käyntiin saatiin 46 harrastuskerhoa, jotka ovat tavoittaneet reilut 600 oppilasta eli noin 15 prosenttia kaikista Nokian peruskoululaisista. Tulevalle kaudelle kaupunki hakee enemmän rahaa järjestääkseen useampia ryhmiä.

”Kyläkouluissa on pääsääntöisesti pystytty järjestämään vain yksi ryhmä, nyt tavoittelemme kahta. Joissain kouluissa osa ryhmistä taas on ollut niin suosittuja, että kaikki eivät ole mahtuneet mukaan”, Antikainen sanoo.

Harrastusryhmien toimijahaku avataan maanantaina 6. maaliskuuta. Hakijalta edellytetään täysi-ikäisyyttä ja laskutusmahdollisuutta, eli esimerkiksi toiminimeä tai yhdistystaustaa.

Tarjouslomake avataan kaupungin verkkosivuille, tai sen voi pyytää suoraan Taina Antikaiselta sähköpostitse taina.antikainen@nokiankaupunki.fi. Kaupunki järjestää aiheesta kiinnostuneille myös sähköisen infotilaisuuden tiistai-iltana 7. maaliskuuta. Tilaisuuteen voi pyytää linkin Antikaiselta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos