Takautuvasti asiakkaille maksettavat sähköhyvitykset sekä laskuille myönnettävä lisämaksuaika saattavat aiheuttaa vaikeuksia sähköyhtiöille.
Hallitus on linjannut, että takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen kustannukset valtiolle voivat olla enintään noin 400 miljoonaa euroa. Sähköyhtiöille kohdistuvan kuluerän on arvioitu olevan kertaluontoisesti vain noin 4–6 miljoonaa euroa. Viiden suurimman sähköyhtiön kohdalla tämä tarkoittaisi noin puolen miljoonan euron kuluerää.
Helsinkiläisen Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaavan johtajan Anu-Elina Hintsan mukaan tämän hetken esitys kuitenkin velvoittaa sähköyhtiöt ottamaan suuret luottotappioriskit.
Sähkötukiesityksen mukaan tuki maksettaisiin kuluttajalle takautuvasti marraskuulta helmikuulle. Enimmillään se voisi neljän kuukauden ajalta olla yhteensä 2 800 euroa. Käytännössä vähennys tehtäisiin asiakkaan sähkölaskun yhteydessä. Tukea maksettaisiin asiakkaille, joiden sähkönmyyntisopimuksessa sähkön hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta, joten yhtiöiden tulisi tunnistaa erikseen myös tällaiset sopimukset.
Sähköhyvitysesityksen mukaan sähköyhtiöiden tulisi myös pyydettäessä antaa asiakkaille 120 päivää lisää maksuaikaa laskuille. Esityksessä tämän on todettu lisäävän yritysten hallinnollista taakkaa, kun mahdolliset maksuajan pidennykset joudutaan käsittelemään käyttäjäkohtaisesti.
Liian tiivis aikataulu
Asiakkuusjohtaja Mikko Erma Tampereen sähkölaitokselta toteaa, että esitys aiheuttaisi toteutuessaan ennen kaikkea järjestelmäongelman. ”On kaikille sähköyhtiöille iso ponnistus saada asiakastieto- ja laskutusjärjestelmä taipumaan tähän. Suurimpien sähkönmyyjien kohdalla puhumme sadoistatuhansista asiakkaista.”
Hintsa toteaa, että järjestelmätoimittajien toimeksiannot ja tarpeet on täytynyt tehdä jo ennakoiden sen mukaan, mikä lakiehdotus voisi olla.
”Viimeistelyt tehdään vasta kun laki tulee voimaan ja tiedetään, mikä sen lopullinen muoto on. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän testausmahdollisuudet jäävät todella lyhyiksi. Voi jopa olla, että sinne jää jotain virheitä, mikäli ollaan todella tiiviillä aikataululla matkassa.”
Lisää henkilöstöä
Hallituksen esityksessä todetaan myös, että asiakkaat tulevat todennäköisesti olemaan aktiivisesti yhteydessä sähköyhtiöön selvittääkseen, ovatko he oikeutettuja tukeen. Tämän uskotaan lisäävän asiakaspalvelun henkilöstötarvetta.
Hintsa uskoo, että esityksen toteutuminen aiheuttaisi asiakaspalvelussa ruuhkia, erityisesti tilanteissa, joissa sähköyhtiö tai sopimus on vaihtunut kesken hyvityksen oikeuttavan kauden. ”Olemme varautuneet myös siihen, että meille tulee henkilöstölisäyksiä.”
Erman mukaan Tampereen sähkölaitoksella on jo tammikuun aikana koettu asiakaspalvelun ruuhkahuippu. Enimmäkseen palvelupyynnöt ovat kuitenkin koskeneet sopimuksen vaihtoja ja yleistä neuvontaa, eivät niinkään asiakkaiden maksuvaikeuksia.
”Mutta aika näyttää. Ihmisillä on erilaisia laskutusvälejä, niin nämä tulevat vähän viiveellä.”
Onko tuelle tarvetta?
Kuluttajat voivat jo tällä hetkellä saada joko verotuksessa huomioitavaa sähkövähennystä tai Kelan maksamaa sähkötukea. Sähkön arvonlisäveroa myös alennettiin joulu–huhtikuun välillä 24 prosentista 10 prosenttiin.
Lue lisää: Tällainen on kuluttajien sähkötuki: omavastuu 100 euroa kuussa, tukikatto 700 euroa
Lisäksi talvi on ollut odotettua leudompi sekä Euroopassa että Suomessa, mikä on osaltaan pitänyt sähkön hinnat pelättyä alhaisempina.
Tarvitaanko nykyisessä tilanteessa vielä tämän kaltaista sähköhyvitystä?
”Ehkä tästä toteuttamisen näkökulmasta tämä on aika hankalaksi tehty. Ehkä sillä tavalla olisin toivonut, että olisi joku toisen tyyppinen malli löydetty”, Erma linjaa.
Hintsan mukaan vastaava tukimäärä olisi todennäköisesti voitu jakaa jo päätettyjen sähkövähennysten ja sähkötuen parametrien muutoksilla.
”Se olisi ollut mahdollisesti helpompaa. Toki toimimme sillä tavalla, millainen lakiesitys menee läpi.”