Uusi tietojärjestelmä maksaa Nokian kaupungille 360 000 euroa – Jatkossa esimerkiksi rakennusluvissa rakennuksia voidaan tarkastella kolmiulotteisesti

Nokian kaupunki uusii rakennetun ympäristön tietojärjestelmänsä.

17.2. 14:32 | Päivitetty 17.2. 14:41

Nokian kaupunki uusii rakennetun ympäristön tietojärjestelmänsä. Uusi Tiera City -järjestelmä yhdistää kaavoituksen, kaupunkimittauksen, rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun sekä infrasuunnittelun toiminnot ja tiedonhallinnan yhden kokonaisjärjestelmän alle.

Kaupunki perustelee hankintaa sillä, että kaupunkikehityspalveluiden rakennetun ympäristön tietojärjestelmät ovat vanhentuneet. Järjestelmä ei vastaa enää nykypäivän tarpeita, ja on erittäin hankala ja kallis päivittää.

Kaupungin tiedotteen mukaan järjestelmän uusiminen nopeuttaa ja tehostaa sekä asiakaspalvelua että työntekoa, ja lisäksi sen avulla varaudutaan kaupungin tuleviin kehitystarpeisiin ja väestökasvuun sekä lainsäädännön ja digitalisaation muutoksiin.

Nokian maankäyttöjohtaja Kari Stenlund selventää, että muun muassa kaavat muuttuvat perinteisistä kartoista älykkäiksi osiksi 3D-kaupunkimallia. Esimerkiksi tietomallipohjainen rakennuslupa, jossa rakennusta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti, on lähitulevaisuudessa mahdollista.

”Maankäytön suunnittelua eli esimerkiksi kaavoitusta tai tonttijakoja tehdään jatkossa tietomallipohjaisesti”, hän sanoo tiedotteessa.

Muutos vie lähes pari vuotta

Nokian kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuun talousarviokäsittelyssään rahoituksen järjestelmälle ja sen käyttöönotosta aiheutuville kustannuksille. Tämän vuoden talousarviossa uuden järjestelmän hankintaan on varattu 250 000 euroa. Asiantuntijakonsultin resurssiin on varattu tälle vuodelle 75 000 euroa ja ensi vuodelle 35 000 euroa.

Lue lisää: Veropotista putoaa 70 miljoonaa, palloiluhalli ja päiväkoti nielevät rahaa – Kaupunginjohtajan budjettiesitys viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen: ”Kaupunki velkaantuu, mutta palvelut paranevat”

Nokian kaupunkikehityslautakunta sinetöi helmikuun alkupuolella palvelusopimuksen Kuntien Tiera oy:n kanssa.

Järjestelmäprojektin ensimmäisessä vaiheessa Nokialla otetaan käyttöön muun muassa kaupunkimalli, toiminnanohjauskokonaisuus, kiinteistönmuodostus ja tonttijaot. Tämän jälkeen ovat vuorossa kaavoitus sekä rakennus- ja ympäristöluvat.

Tavoitteena on, että vanhat järjestelmät saadaan ajettua alas ja uusi otettua kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.

”Järjestelmän hankinnan myötä tehostamme kaupunkikehityspalveluiden palvelualueen digitalisaatiota yhdistämällä kaikki kaupunkisuunnitteluun liittyvät tiedot saman järjestelmän alle. Yhden järjestelmän avulla voimme parantaa myös viranomaisyhteistyötä”, sanoo Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos