Ilmatieteen laitokselta varoitus huonosta ajokelistä koko viikonlopuksi – Lunta tulee viikonloppuna jopa 10 senttiä Pirkanmaalla

Suomeen saapuu perjantai-iltana lumisadealue, jonka ennustetaan hankaloittavan liikennettä ja katkovan paikoin myös sähköjä.

Lumisade sekoitti Tampereen liikennettä tammikuun alussa. Tulevana viikonloppuna liikenteessä on hyvä varautua samankaltaisiin sääolosuhteisiin.

17.2. 7:14

Ilmatieteen laitoksen mukaan runsas lumisade hankaloittaa liikennettä tulevana viikonloppuna. Huonon ajokelin ja Etelä-Suomen talvilomaliikenteen uskotaan lisäävän liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä.

Ilmatieteen laitos on antanut Pirkanmaalle varoituksen huonosta ajokelistä koko viikonlopuksi. Ajokeli muuttuu huonoksi perjantai-illasta alkaen lumi- tai räntäsateen vuoksi.

”Jos lauantaina suunnittelee lähtevänsä liikenteeseen, tiedossa on huonoa ajokeliä,” kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Ennusteiden mukaan runsasta lumisadetta on luvassa etenkin Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa. Paikoin lunta saattaa sataa jopa 20 senttimetriä. Näillä alueilla lumi saattaa kertyä puihin ja aiheuttaa erilaisia vahinkoja, jopa sähkökatkoksia.

Lauantaina kylmenee

Keräsen mukaan lunta saadaan viikonlopun aikana runsaasti myös Pirkanmaalla, vaikkakin vähemmän kuin eteläisissä ja läntisissä maakunnissa.

”Lauantain ja sunnuntain aikana saattaa tulla tuollainen reipas kymmenen senttiä lunta.”

Lopulliseen lumikertymään vaikuttaa paljon loppuviikon lämpötila. Keränen kertoo, että vielä tässä vaiheessa on vaikeaa sanoa kummalle puolen nollaa lämpötilamittarin lukema jää.

”Todennäköisesti sisämaassa ja Pirkanmaan suunnilla lämpötila on lauantaina pakkasen puolella. Perjantaina on varmaan vielä pari lämpöastetta, mutta siitä se sitten pakastuu.”

Lämpötila vaikuttaa siihen, kertyykö myös Pirkanmaalla tykkylunta puihin. Keränen arvioi, että pakkasesta johtuen lumesta ei muodostu sisämaassa samalla tavalla tarttuvaa ja raskasta kuin etelämmässä.

Ensi viikolla lumisateet väistyvät koko maassa. ”Kun uusi viikko alkaa, sateet näyttäisivät vähenevän tältä erää. Ainakaan mitään näin merkittäviä sateita ei ole enää luvassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos