Nokian Renkaiden tulos laski viime vuonna, kurssi sukelsi – Venäjän-tehtaan myynti edelleen kesken

Vuosi oli yhtiölle vaikea: Renkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa. Loka-joulukuussa yhtiön liikevaihto laski edelliseen vuoteen verrattuna 22,2 prosenttia.

Nokian Renkaat ilmoitti marraskuun alussa investoivansa 650 miljoonaa euroa uuteen tehtaaseen Romaniassa. Yhtiö tehdas kuvattu Nokialla.

Nokian Renkaiden tulos laski viime vuonna. Yhtiön koko vuoden liikevaihto laski vuoteen 2021 verrattuna 2,2 prosenttia. Koko vuoden osalta Nokian Renkaiden liikevaihto oli noin 1,8 miljardia euroa ja segmentit yhteensä liiketulos 221,2 miljoonaa euroa.

Ilman Venäjää liikevaihtoa syntyi oikaistujen vertailutietojen mukaan 1,35 miljardia, mutta liikevoitto oli vain 1,3 prosenttia. Tilikauden tulos painui kokonaisuudessaan 175,5 miljoonaa euroa miinukselle. Osakekohtainen tappio oli vuonna 2022 1,27 euroa.

Loka-joulukuussa yhtiön liikevaihto laski edelliseen vuoteen verrattuna 22,2 prosenttia. Liikevaihto oli aikajaksolla 411,3 miljoonaa euroa. Tämä johtui yhtiön mukaan toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa ja kohonneista kustannuksista.

Käänteentekevä vuosi

Vuosi 2022 oli yhtiölle vaikea ja käänteentekevä: Renkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa. Yhtiö päätti aloittaa vetäytymisen Venäjältä kesäkuussa. Osana vetäytymisprosessia yhtiö teki toisella vuosineljänneksellä 300,7 miljoonan euron arvonalennuksia ja alaskirjauksia.

Sopimus Venäjän liiketoimintojen myynnistä allekirjoitettiin lokakuussa. Yhtiön mukaan myyntiprosessi on edelleen kesken ja kaupan toteutuminen vaatii venäläisten viranomaisten hyväksynnän ja muiden edellytysten täyttymisen.

Tämä aiheuttaa yhtiön mukaan "huomattavia epävarmuuksia liittyen kaupan lopulliseen ajankohtaan, hintaan, ehtoihin ja toteutumiseen.” Yhtiön johto ei pystynyt antamaan lisätietoja vetäytymisestä tiistain sijoittajatilaisuudessa. Vuonna 2021 yhtiön henkilöautorenkaista noin 80 prosenttia valmistettiin Venäjällä.

Yhtiön mukaan Raskaiden Renkaiden liikevaihto, kannattavuus ja tuottavuus nousivat viime vuonna ennätystasolle. Myös autohuolto- ja rengaspalveluja Vianor teki ennätysliikevaihdon.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että vuodelta 2022 maksetaan osinkoa 0,35 euroa osakkeelta. Lisäksi hallitus ehdottaa, että yhtiökokous valtuuttaisi hallituksen päättämään toisen, enintään 0,20 euron osakekohtaisen osinkoerän jakamisesta joulukuussa.

Yhtiön osake halpeni Helsingin pörssissä pian osavuosikatsauksen jälkeen reilu yhdeksän prosenttia ja oli alimmillaan 9,92 euroa.

Tämän vuoden liikevaihto 1,3–1,5 miljardia

Yhtiö arvioi liikevaihdon olevan tänä vuonna 1,3–1,5 miljardia euroa. Viime vuonna se oli 1,8 miljardia euroa. Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä Nokian Renkaat arvioi olevan tänä vuonna 6–8, kun se viime vuonna oli 12,5. Yhtiö tavoittelee liikevaihdon kasvattamista kahteen miljardiin euroon vuoteen 2027 mennessä.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Moisio toteaa tiedotteessa, että yhtiö keskittyy vuonna 2023 tuotantokapasiteetin lisäämiseen ja kilpailukykyiseen tuoteportfolioon.

”Vuoden ensimmäinen puolisko on haastava heikon tarjonnan vuoksi, mutta strategisten projektien edetessä odotamme volyymimme alkavan jälleen kasvaa vuoden 2023 toiselta vuosipuoliskolta eteenpäin.”

Uusi tehdasinvestointi etenee

Nokian Renkaat ilmoitti marraskuun alussa investoivansa 650 miljoonaa euroa uuteen tehtaaseen Romaniassa. Ensimmäiset renkaat valmistetaan tehtaalla vuoden 2024 loppupuoliskolla ja kaupallisen rengastuotannon on määrä alkaa vuonna 2025. Sijoittajatilaisuudessa puhuneen Jukka Moision mukaan aikataulu tehtaan rakentamiselle on tiukka.

Yhtiö kertoi joulukuussa solmineensa yhteistyösopimuksen renkaiden valmistuksesta kiinalaisen Qingdao Sentury Tiren kanssa. Sopimuksen mukaan kiinalainen Qingdao Sentury Tire alkaa valmistaa valikoituja Nokian Renkaiden henkilöautorenkaita Keski-Euroopan markkinoille. Sopimusvalmistusrenkaiden tuotanto käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Mikä?

Nokian Renkaat oyj tulos

Liikevaihto 2022: 1,776 miljardia euroa

Liikevoitto 2022: -116,2 miljoonaa euroa

Tilikauden voitto 2022: -175,5 miljoonaa euroa

Tulos/osake 2022: -1,27 euroa

Loka-joulukuu 2022

Liikevaihto: 411,3 miljoonaa euroa (-19,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan)

Liikevoitto: -13,5 miljoonaa euroa (53 miljoonaa euroa)

Tilikauden voitto: -15,7 miljoonaa euroa (37,1 miljoonaa euroa)

Tulos/osake: -0,11 euroa (0,27 euroa)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos