Yle: Koukkujärven biolaitoksen tankkausasema on edelleen kiinni, vaikka kaasu piti saada myyntiin jo yli vuosi sitten – Nyt asiasta kiistellään oikeudessa

Pirkanmaan jätehuollolla on ollut suuria vaikeuksia saada Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaa laitosta toimimaan asianmukaisella tavalla.

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet, ja se valmistui Nokian Koukkujärvelle kesällä 2021. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. Biokaasua sieltä ei kuitenkaan vielä saada.

6.2. 14:01

Yle uutisoi perjantaina 3. helmikuuta Nokian Koukkujärven biokaasulaitoksen ongelmista. Jutun mukaan niitä ratkotaan nyt oikeudessa saakka. Oikeusjutun osapuolet ovat Pirkanmaan jätehuolto ja Nokian biolaitoksen urakoitsija Ecoprotech. Oikeus käsittelee asiaa nimikkeellä urakkasopimuksen suoritusrikkomus.

Pirkanmaan jätehuollolla on ollut suuria vaikeuksia saada Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaa laitosta toimimaan asianmukaisella tavalla. Kesällä yhtiö irtisanoi sopimuksen urakoitsijan kanssa. Tämän jälkeen Pirkanmaan jätehuolto on selvittänyt puutteita konsulttien avulla.

Biokaasun myynnin piti alkaa Nokialla jo yli vuosi sitten. Yle kertoo, että sitä ei kuitenkaan ole voitu myydä autoilijoille, koska kaasun puhtautta ei ole pystytty varmistamaan. Ylen mukaan yhtiö ei vieläkään kerro, milloin tankkaus voi alkaa.

Lisäksi Yle kertoo, että koska Pirkanmaan jätehuolto ei vielä pysty jakamaan biolaitoksen kaasua, laitoksen metaania on jouduttu polttamaan eli soihduttamaan ilmaan.

Koukkujärven biokaasulaitos

Biokaasulaitoksessa käsitellään vuosittain 24 000 tonnia bio- ja puutarhajätteitä sekä 10 000 tonnia puhdistamolietteitä Nokian jätevedenpuhdistamolta.

Biojätteet tulevat 17 kunnan alueelta.

Laitoksen tuotannon pitäisi vastata vajaata 30 gigawattituntia energiaa. Yksi gigawattitunti on miljoona kilowattituntia.

Biokaasun ohella laitos tuottaa luomulannoitetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos