Nokian kaupungin työntekijät ovat keskivertoa tyytyväisempiä työnantajaansa, kertoo Kunta10-tutkimus. Työterveyslaitos teettää kunta-alan työntekijöillä kahden vuoden välein kyselyn työstä ja työssä tapahtuvista muutoksista ja niiden vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin.
Tutkimuksessa ovat Nokian lisäksi mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Raisio, Naantali, Oulu, Valkeakoski ja Virrat.
”Henkilöstön työtyytyväisyys ja siihen liittyvä hyvinvointi on yksi Nokian kaupungin strateginen valinta, ja olemme asettaneet tavoitteeksemme olla Kunta10-tutkimuksen vertailukuntien kärjessä vuoteen 2027 mennessä”, sanoo Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen tiedotteessa.
”Nyt saadut tulokset kertovat, että asioita on alkanut tapahtua, ja että olemme matkalla oikeaan suuntaan.”
Pitkäjänteistä työtä
Kunta10-tutkimuksessa mitataan kehitystä neljässä eri pääluokassa, jotka ovat työ, työyhteisö, johtaminen ja työssä jatkaminen. Nokian kaupungin osalta aiempaa harvempi työntekijä uskoo jatkavansa työssä eläkeikään saakka, mutta toisaalta myös aiempaa harvempi on todellisuudessa harkinnut eläkettä.
Uutta työpaikkaa harkitsevien osalta Nokian tulokset ovat niin ikään positiivisia, sillä toisin kuin monessa muussa kunnassa, heidän määränsä ei ole lisääntynyt. Lisäksi jopa neljä viidestä suosittelisi Nokian kaupunkia työnantajana ystävilleen.
Tutkimuksesta selviää myös, että kaupungin työntekijöiden työstressi on vähentynyt. Kaupungin henkilöstöjohtaja Pirjo Virtanen pitää merkittävinä tekijöinä johtamisen ja työhyvinvoinnin parantamisen sekä osaamisen varmistamisen eteen tehtyä kehitystyötä, sekä tiivistä yhteistyötä esihenkilöiden kanssa.
”Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä esihenkilöiden ja koko henkilöstön kanssa pureutumalla niihin kehitettäviin kohtiin, jotka ovat aiemmissa mittauksissa ja selvityksissä nousseet esiin”, hän sanoo.
Yksi suuri huolenaihe
Tutkimuksessa esiin tulleista huolenaiheista yksi vakavimmista on asiakasväkivaltatilanteiden lisääntyminen. Aiempaa useampi Nokian kaupungin työntekijöistä kertoo kohdanneensa työssään joko suoraa fyysistä tai henkistä väkivaltaa tai väkivallan uhkaa.
Väkivaltaa tai sen uhkaa esiintyy erityisesti kaupungin sivistyspalveluissa. Sivistyspalvelut on tällä hetkellä Nokian kaupungin suurin palvelualue, jonka henkilöstövahvuus tulee tänä vuonna olemaan reilu tuhat henkilötyövuotta. Sivistyspalveluihin kuuluu varhaiskasvatuksen, opetuksen ja vapaa-ajan tulosalueet.
Nokian kaupungin työsuojelupäällikkö Antti Salo sanoo, että kaupungilla on jo kokoonnuttu pohtimaan keinoja väkivallasta aiheutuvan haitan vähentämiseksi.
Salon mukaan kaupungin yleiseen koulutussuunnitelmaan on myös lisätty uhkatilanteisiin liittyvää koulutusta, sillä se on yksi tapa varautua väkivaltaan tai sen uhkaan. Paras vaihtoehto kuitenkin olisi, että muutos saataisiin aikaan ihmisten käytöksessä.
”Työntekijöihimme kohdistettu väkivalta tai sen uhka ei ole missään tapauksessa oikeutettua, eikä sillä ratkaista asioita missään olosuhteissa. Tämä olisi jokaisen kunnan palveluita käyttävän syytä muistaa”, Väätäinen painottaa.