Pamilta jälleen uusi lakko­varoitus kaupan alalle, mukana kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit – työnantajapuoli ilmoitti vastatoimesta

Uuden lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät, ja se koskee yhteensä 415 toimipaikkaa. Kaupan liitto ilmoitti puolestaan ryhtyvänsä vastatoimiin.

Uuden lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat ja Lidlin myymälät ja se koskee yhteensä 415 toimipaikkaa.

1.2. 8:21

Palvelualojen ammattiliitto Pam varoittaa uudesta lakosta kaupan alalla. Uusi lakko alkaisi 16. helmikuuta ja kestäisi 18. helmikuuta asti, ellei työriidassa synny sopua ennen sitä.

Pam kertoo tiedotteessaan, että nyt ilmoitettava lakko koskee 415 toimipaikkaa ja niissä työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

Lakon piirissä ovat tiedotteen mukaan muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat, Lidlin ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät, 42 Tokmannin ja 14 Halpa-Hallin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

Lakon tarkoituksena on vauhdittaa käynnissä olevia neuvotteluja kaupan alan työehtosopimuksesta. Osapuolet sovittelevat työriitaa valtakunnansovittelijan johdolla seuraavan kerran keskiviikkona.

”Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia”, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Kaupan liitto ilmoitti vastatoimista

Kaupan liitto päätti puolestaan tiistai-iltana, että se lopettaa Pamin jäsenten ammattiyhdistysjäsenmaksujen pidättämiseen ja tilittämiseen 15. helmikuuta alkaen vastatoimena Pamin esittämän lakkouhan vuoksi.

"Pamin kesken neuvottelujen ilmoittamat massiiviset lakkoaallot rahoitetaan heidän jäsentensä jäsenmaksuilla. Tämä on työnantajan ankara vastatoimi Pamin aloittamiin ääritoimenpiteisiin", sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

“Kaupan liitto ei voi istua toimettomana ja seurata sivusta Pamin työnantajiin kesken neuvottelujen kohdistamia kohtuuttomia lakkoja. Työnantajilla ei yksinkertaisesti ole tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin turvautua omiin käytettävissä oleviin neuvottelupöydän ulkopuolisiin keinoihin."

Työnantaja tilittää jäsenmaksun suoraan palkasta ja siirtää sen ammattiliitolle. Kaupan liitto kehottaa nyt jäsenyrityksiään lopettamaan Pamin jäsenten jäsenmaksujen perinnän 15. helmikuutta.

Lakkovaroituksia jo aiemmin

PAMin hallitus päätti myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta, joka astuu voimaan keskiviikkona koko kaupan alalla.

Viime viikkoina Pam on varoittanut useista lakoista varastoissa ja myymälöissä.

Ellei sopua synny, ensimmäinen Pamin lakoista järjestetään 6.–9. helmikuuta. Se kohdistuu 25 varastoon.

Seuraavan lakon liitto on julistanut 9.–11. helmikuuta. Se koskee yli 160 kaupan alan toimipaikkaan, joiden joukossa on muun muassa isojen kaupunkien Prismoja ja K-Citymarketeja.

Vielä ennen tiistaina ilmoitettua lakkoa tulossa on 47 varastoon kohdistuva lakko 13.–16. helmikuuta. Joukossa on useita isoja päivittäistavaraliikkeiden logistiikkakeskuksia.

Lisäksi Teollisuusliitto tukee Pamin lakkoa varastoilla omalla lakollaan Wioss Witron On Site Services -nimisessä alan yrityksessä. Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi tänään kello 17.11, että myös Sähköliitto on antanut ilmoituksen myötätuntotaistelusta.

Tavoitteena noin 200 euron korotukset

PAM on ilmoittanut tavoittelevansa Saksan teollisuuden palkankorotustasoa, mikä tarkoittaisi kaupan alalle noin 200 euron korotuksia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala puolestaan kuvaili PAMin toimintaa edesvastuuttomaksi ja sanoi, että lakoissa on vain häviäjiä.

"Toistuvat lakkoaallot ainoastaan lykkäävät palkankorotuksia ja sovintoratkaisua, koska lakkojen aikana ei sovitella eikä neuvotella”, Lavikkala totesi tiedotteessa.

"Lakkoilu luo päinvastaisen paineen kuin mitä ammattiliitto kuvittelee sillä saavuttavansa.”

Käynnissä on suuri lakkoaalto, jolla ammattiliitot koettavat vauhdittaa neuvotteluitaan palkankorotuksista. Kaupan alan lisäksi lakoista on varoitettu esimerkiksi teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden aloilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos