Jari Kinnunen esittää lisää lyhennysvapaita kuukausia, vaikka ne olisivat jo käytetty

Kokoomuksen kansanedustaja Jari Kinnunen sanoo, että nuoret perheet saattavat ajautua kestämättömään tilanteeseen suurten asuntolainojen ja muiden luottojen korkojen kanssa.

26.1. 14:10

Kokoomuksen nokialainen kansanedustaja Jari Kinnunen esittää kirjallisessa kysymyksessään, että velallisille annettaisiin tilapäisesti mahdollisuus 12–24 kuukauden lyhennysvapaaseen vuosien 2023–2025 aikana, vaikka he olisivat jo jostakin sinänsä perustellusta syystä käyttäneet lainan maksuissaan lyhennysvapaakuukausia.

Tällä hetkellä lyhennysvapaa voi kestää 1–24 kuukautta lainanmyöntäjästä ja lainatyypistä riippuen. Lyhennysvapaan aikana velallinen maksaa korot ja lainan muut kulut sekä erillisen palvelumaksun lyhennysvapaasta.

”Energian, ruuan, palveluiden ja ylipäätään kaikkien välttämättömienkin hyödykkeiden hinta on nousussa. Lainojen korot nousevat. Asuntovelalliset joutuvat yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Yrittäjät eivät pysty vyöryttämään kaikkia nousevia kuluja asiakkaiden maksettavaksi”, Kinnunen perustelee esitystään tiedotteessa.

”Pankkisektori ei ole ainakaan näkyvästi kertonut siitä, onko olemassa yhtenäinen käytäntö ja onko velallisille tarjottu näissä poikkeuksellisissa oloissa laajennettua mahdollisuutta käyttää lyhennysvapaita”, hän lisää.

Kinnusen mukaan nuoret perheet saattavat ajautua kestämättömään tilanteeseen suurten asuntolainojen ja muiden luottojen korkojen kanssa.

”Perheissä on voitu joutua turvautumaan lyhennysvapaisiin kuukausiin jo ennen nyt meneillään olevan perheen taloutta vakavasti horjuttavan tilanteen alkamista esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai muun perheen tilanteeseen liittyvän hyväksyttävän syyn vuoksi ja lyhennysvapaakuukausia ei siten enää ole ehkä jäljellä, koska useimmat rahoituslaitokset pitävät 24:ää kuukautta maksimimääränä lainan lyhennysvapaalle ajalle”, Kinnunen kertoo.

Lue lisää: Jari Kinnusen lakialoite penää kovempia rangaistuksia valepoliiseille: ”On tilanteita, joissa uhrin täytyy valita luottaako omaan pankkiinsa vai poliisiin”

Lue lisää: Yksityisellä vartiointialalla on peiliin katsomisen paikka, kirjoittaa Jari Kinnunen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos