Menevätkö kaupat kiinni, jos kaupan alan lakko toteutuu? Kysyimme, mitä lakko tarkoittaisi asiakkaille

Ammattiliiton mukaan lakko voisi tarkoittaa joidenkin suurien kauppojen sulkemista, jos sopua ei synny ennen sitä.

Toteutuessaan lakko vaikuttaisi muun muassa Lempäälän Ideaparkin Prismaan sekä Linnainmaan ja Turtolan K-Citymarketeihin Tampereella.

24.1. 9:48

Palvelualojen ammattiliitto Pam antoi sunnuntaina kaupan alalle lakkovaroituksen. Toteutuessaan lakko vaikuttaisi myös Nokian K-Citymarketiin.

Lakot ulottuisivat kaikkiin lakon piirissä oleviin työntekijöihin, jotka ovat Pamin ja Kaupan liiton neuvottelemien työehtosopimusten piirissä. Yhteensä Suomessa lakko koskee yli 185:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Pirkanmaalla lakot koskisivat yhteensä seitsemää kauppaa ja kahta varastoa.

Jos sopimukseen kaupan alan työntekijöiden palkoista ei päästä, ensimmäiseksi lakkoon menisivät kauppojen varastot. Tällöin lakko vaikuttaisi Pamin järjestämispäällikön Aki Rouhiaisen mukaan tuotteiden saatavuuteen kaupoissa. Suunniteltu varastojen lakko toteutuisi 6.–9. helmikuuta. Lakon ensimmäisessä vaiheessa lakkoon menisi Transval 3PL Etelä-Suomi oy:n varasto Toijalassa.

Keskon alueterminaali Tampereella menisi lakkoon vasta 9.–11. helmikuussa toisessa vaiheessa, jos sopuun ei päästä. Lakon toinen osa koskisi myös kauppojen työntekijöitä.

Rouhiaisen mukaan lakko tarkoittaisi sitä, että suuri osa ilmoitetuista kaupoista olisi kiinni. Hänen mukaansa lakkovalmius on listatuissa kohteissa korkea, mutta joissakin kaupoissa saatetaan pystyä pitämään ovia auki supistetuin aukioloajoin tai pienellä työntekijäporukalla.

Kaupan alalla lakkoa ei ole ollut vuosiin, ja Rouhiainen toivoo, että sopu syntyy. ”Harvinaistahan tämä on. Meillä on yleensä aina päästy sopimuksiin kalkkiviivoilla.”

Pam kertoo tavoittelevansa neuvotteluissa Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia. Kaupan alan työntekijöille se tarkoittaisi noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

”Tilannearvioita päivitetään”

Pirkanmaan osuuskaupan (POK) Prisma-ketjujohtaja Karlos Kotkas vastasi kysymykseen lakon mahdollisista vaikutuksista maanantaina sähköpostitse, että POK ei kommentoi tässä vaiheessa asiaa.

”Koska Pamin ilmoitus neuvottelujen katkaisemisesta lakkovaroituksella on tullut vasta eilen, on lakkouhan vaikutusten arviointi vielä alkuvaiheessaan”, Keskon työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen vastasi samaan kysymykseen sähköpostitse.

”Tilannearvioita päivitetään parhaillaan ja toiminnan jatkuvuussuunnittelu on käynnissä. Tavoitteenamme on mahdollistaa sujuva asiointi ja riittävä valikoima myös poikkeusoloissa”, hän kertoi.

Lista

Lakonuhan piiriin kuuluvat kaupat

K-Citymarket Tampere Turtola Tampereella

K-Citymarket Nokia Nokialla

K-Citymarket Pirkkala Pirkkalassa

K-Citymarket Tampere Lielahti Tampereella

K-Citymarket Tampere Linnainmaa Tampereella

Prisma Lempäälä Ideapark Lempäälassä

Prisma Lielahti Tampereella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos