Ennätyksellinen Melon padon paalutustyömaa valmistui Nokialla – ”V-mäinen” muoto toi haastetta ja 18 metrin syvyydestä löytyi yllätys

Suomen ensimmäinen maapatoon rakennettu porapaaluseinä ja samalla Suomen syvin porapaaluseinärakenne takasi Melon vesivoimalaitoksen tiivistämisen menestyksekkäästi Nokialla. Ainutlaatuisessa korjausurakassa porattiin yhteensä 4 500 neliömetriä teräksistä porapaalua haastavaan kalliopintaan.

Kesällä 2022 oli porapaaluseinän rakentaminen Melon maapatoon täydessä vauhdissa.

19.1. 11:08 | Päivitetty 19.1. 17:55

Kokemäenjoessa sijaitsevan Melon vesivoimalaitoksen padon tiivistäminen on nyt valmis, tiedottaa hankkeen urakoitsija KFS Finland Oy. Padon ylimääräinen suotaminen korjattiin teräspaaluista poratulla seinärakenteella.

Lähes vuoden kestäneen urakan lopputuloksena syntyi paitsi Suomen syvin porapaaluseinärakenne myös ensimmäinen maapatoon toteutettu porapaaluseinä. Teräspaaluja porattiin tiedotteen mukaan 8 000 porapaalumetriä ja porapaaluseinän pinta-ala on 4 500 neliömetriä.

Haastetta toivat maapadon jyrkät kalliopinnat ja kallion syvä v-mäinen muoto.

”Paalujen pituuserot havainnollistavat jyrkkää kallionpintaa pisimpien paalujen ollessa 67-metrisiä, kun taas lyhimmillä oli mittaa vain seitsemän metriä. Vaikka osa paaluista oli huomattavan pitkiä, räätälöidyn kalustomme ja ammattitaitomme ansiosta porapaaluseinän rakentaminen sujui suunnitellusti ja aikataulussa”, kohteen työpäällikkönä toiminut Jani Kinnunen KFS Finlandista kertoo tiedotteessa.

Mitä?

Melon voimalaitoksen porapaalutusurakka

Kohteena vuonna 1971 rakennettu Melon vesivoimalaitos Nokialla.

Tilaajana PVO-Vesivoima Oy, joka on omistanut Melon voimalaitoksen vuodesta 1994 lähtien.

Urakassa porattiin 8 000 porapaalumetriä ja porapaaluseinän pinta-ala on 4 500 neliömetriä.

Pisin paalu oli 67 metriä ja lyhin 7 metriä.

Paaluja porattiin seinämään yhteensä 193 kappaletta, mikä tekee yhteensä 7,8 kilometriä teräspaalua.

Lähde: KFS Finland Oy

Haasteet voitettiin

Ennen varsinaisen porapaalutuksen aloittamista urakoitsija KFS Finland ja suunnittelija Geobotnia kiinnittivät suunnittelussa erityistä huomiota padon maamassoihin.

”Kohde oli porausteknisesti haastava ja maapato on herkkä paineilmalle. Kehitimme ratkaisut herkkään ja vaativaan ympäristöön yhteistyössä porauskalustovalmistaja Minconin kanssa vahvistamalla kalustoa, avartimia ja maakenkiä sekä ottamalla käyttöön isompia vasaroita”, Kinnunen kertaa tiedotteessa.

Työmaalla koettiin myös pienoinen yllätys, kun poraus nosti ensimmäisen 18 metrin kohdalla runsaasti vettä maan pinnalle. Ratkaisu löytyi maahan tehtävistä vettä ohjaavista urista ja maapatoon lisättävistä suodatinkangaskerroksista.

Kunnostusurakka valmistui suunnitelmien mukaan, ja porapaalumenetelmä varmisti voimalaitoksen sähköntuotannon jatkumisen keskeytyksettä koko projektin ajan. Paalutustyö ei tiedotteen mukaan vaikuttanut myöskään veden laatuun eikä vedenpinnan korkeuteen.

Patosilta on suosittu kävely- ja pyöräilyreitti ja se pyritään avaamaan käyttöön kesällä 2023.

Lue lisää: Melon voimalaitokselle rakennettava porapaaluseinä on ainoa laatuaan Suomessa – Valmista on määrä olla vuoden lopussa, mutta patosilta avataan aikaisintaan ensi kesänä

Lue lisää: Melon patoon rakennetaan porapaaluseinää – Patosilta pysyy suljettuna vuoden loppuun asti

Melon padon tiivistys on nyt valmis.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos