Nokian kirjastosta katoaa aikakauslehtiä, toimintaa kuvaillaan systemaattiseksi: ”Kerran uusin numero lähti kävelemään vain parissa tunnissa”

Jouluna kirjastosta katosi erityisen paljon sisustuslehtiä.

Kuvassa oleva lappu on kirjasto- ja kulttuuritalo Virran aikakauslehtiosastolla ohjeena kirjaston käyttäjille. Pelkkä paperinen huomautus ei kuitenkaan ole riittänyt, vaan kirjaston on ollut pakko ryhtyä kovempiin toimiin.

18.1. 5:30 | Päivitetty 18.1. 15:47

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virtaa piinaa ikävä ongelma. Tiettyjen aikakauslehtien uusimmat numerot ovat loppusyksystä lähtien kadonneet hyllystä kerta toisensa jälkeen. Ensin kirjasto laittoi huomiolappuja lehtiosastolle, jos joku olisi vahingossa luullut lainaavansa uusimmankin numeron. Tämän jälkeen osa uusista lehdistä vietiin asiakaspalveluun henkilökunnan valvontaan, mutta koska uutuusnumeroita alkoi hävitä yhä enemmän, tilanteeseen oli puututtava voimakkaammin.

Nyt Virrassa on otettu käyttöön tilanteen pysäyttämiseksi uusi systeemi. Uusimmat aikakauslehdet ovat edelleen luettavissa kirjastossa sekä e-lehtinä että paperisina, mutta ilkivallan takia jälkimmäiset ovat siirtyneet määrittelemättömäksi ajaksi Virran kolmannen kerroksen asiakaspalveluun. Lehden saa luettavakseen henkilökunnalta pyytämällä.

”Olisi ihan ymmärrettävää, jos lehtiä olisi kadonnut vain pari kolme, mutta nyt puhutaan paljon enemmästä. Kerran laitoin hyllyyn erään terveyslehden uusimman numeron ja kun kävelin pari tuntia myöhemmin ohi, se oli jo viety”, Virran kirjastonhoitaja Anne Rissanen sanoo.

Viestinnällä tilanne haltuun

Toiminnan systemaattisuudesta kielii se, että vain tietyt lehdet saavat jalat allensa. Rissasen mukaan pääasiassa sisustus-, hyvinvointi- ja harrastelehdet ovat katoamisille alttiita. Tämä käy kirjastolle kalliiksi, sillä esimerkiksi sisustuslehdet ovat useamman kympin arvoisia kappaleelta.

”Lehtitilaukset maksavat kirjastolle tuhansia euroja vuodessa. Tämän lisäksi uusimpien numeroiden katoaminen on tietenkin pois muilta asiakkailta ja ylimääräistä työtä kirjaston henkilökunnalle. Tilanne on tosi kurja.”

Rissanen kertoo tilanteen ryöpsähtäneen käsiin erityisesti joulun alla, jolloin kirjastosta katosi erityisen paljon sisustuslehtiä. Ongelmaa pyritään ratkaisemaan tässä vaiheessa viestinnällä.

Rissanen painottaa, että ketään yksittäisiä henkilöitä ei epäillä lehtien varastamisesta, sillä tässä vaiheessa tiedetään vain se, että lehtiä katoaa. Minne tai miten, se on vielä kysymysmerkki.

”Emme missään tapauksessa syytä tästä ketään tai tarkkaile aikakauslehtien lukijoita kirjastolla.”

Yhtenä vaihtoehtona on, että Nokian pääkirjastossa uusimmat numerot löytyisivätkin tulevaisuudessa vain sähköisessä muodossa e-lehtinä. Kirjasto kuitenkin toivoo, että tilanne saataisiin rauhoittumaan ja paperiset lehdet pääsisivät takaisin omille paikoilleen.

Varaamiskäytännöt ovat muuttuneet

PIKI-alueen aikakauslehtien uusimpia numeroita voi varata jatkossa vasta sitten, kun ne ovat siirtyneet lainattaviksi kappaleiksi. Tällä tavalla ajankohtaislehtien uusimpien numeroiden jonot lyhenevät sekä voidaan varmistua siitä, että asiakas saa varaamansa lehden ja juuri haluamansa numeron.

Erityisesti kirjastosta katoaa sisustus-, hyvinvointi- ja muita harrastelehtiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos