Nysse toimii normaalisti lyhyissä sähkökatkoissa – Maksujärjestelmän häiriöt ovat mahdollisia, mutta ”eivät todennäköisiä”

Lyhyiden sähkökatkojen aikana bussit, sähköbussit ja todennäköisesti ratikatkin liikennöivät normaalisti. Vasta suurempi sähköpula voisi aiheuttaa haittoja raitiovaunuliikenteeseen.

Tampereen seudun joukkoliikenteen mukaan mahdolliset sähkökatkot eivät todennäköisesti vaikuta bussiliikenteeseen.

13.1. 9:58

Lyhyiden sähkökatkojen aikana bussit ja sähköbussit liikennöivät normaalisti, kertoo Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse. Myös ratikan ja junien sähkönsaanti pyritään varmistamaan niin, että liikennöinti voi jatkua katkojen aikana.

Nyssen mukaan lyhyen sähkökatkon aikana joukkoliikenteen lippu- ja maksu­järjestelmissä saattaa esiintyä häiriöitä, vaikka ne eivät olekaan todennäköisiä.

Turvallisuus- ja järjestelmäpäällikkö Jonna Anttila Tampereen raitiotie oy:sta sanoo, että jos sähkökatkossa on kyse suunnitellusta katkokierrosta, sillä ei ole vaikutusta ratikan toimintaan. Anttilan mukaan tuolloin myös maksupäätteet toimivat kuten pitääkin. ”Jos ratikka liikennöi, se myös toimii normaalisti eli ovet ja maksupäätteet toimivat.”

Anttilan mukaan ensimmäisen tason katkokierrot eivät vielä vaikuta ratikkaan, mutta tietyissä ääriolosuhteissa esimerkiksi liikennöinti ykköslinjalla saatetaan joutua hetkellisesti lopettamaan. ”Tämä tarkoittaisi, että sähköntuotannossa alkaisi olla merkittäviä puutteita laajemminkin, ja tärkeimmät, kuten sairaalat, jouduttaisiin turvaamaan ennen meitä.”

Hänen mukaansa ainakin raitiovaunulinja 3 Pyynikintorilta Hervantaan pyritään pitämään käytössä vaikeissakin olosuhteissa. Niin ikään raitiolinja 1 toimii jopa sähkökatkoissa, kunhan samaan aikaan ei osu muita ääriolosuhteita, kuten niin rankkoja lumisateita, ettei vaihteita pystytä enää vaihtamaan käsin, Anttila sanoo.

Nyssen häiriöviestintää voi seurata muun muassa Nyssen verkkosivuilla, reittioppaassa ja matkustamo- ja pysäkkinäytöillä.

Luitko jo nämä?

Mainos