Terveydenhoitajilta katosivat yllättäen perheiden yhteystiedot ja Wilma-viestit Nokialla – syynä kaupungin tiukka linjaus, mutta Tampere toimii toisin

Nokian kaupunki on rajoittanut hyvinvointialueen palvelukseen siirtyneiden opiskeluhuollon työntekijöiden käyttöoikeuksia koulujen Wilma-järjestelmään, mutta esimerkiksi Tampere on toiminut toisin. Pirkanmaan hyvinvointialueen toive on, että Wilman käyttöä voidaan jatkaa kuten ennenkin.

Pirkanmaan koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuollon henkilöstö siirtyi 1.1.2023 lukien hyvinvointialueen palvelukseen.

Nokian Harjuniityn peruskoulun kouluterveydenhoitaja lähetti oppilaiden vanhemmille Wilma-viestin, jonka mukaan opiskeluhuollon työntekijöiltä ovat kadonneet kaikki ennen vuodenvaihdetta lähetetyt Wilma-viestit. Opiskeluhuollon henkilöstö eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa työskentelevät terveydenhoitajat, psykologit, kuraattorit ja lääkärit siirtyivät 1.1.2023 lukien Nokian kaupungin leivistä Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen.

Terveydenhoitaja on viime vuoden puolella voinut sopia vanhempien kanssa esimerkiksi lapsen ajanvarauksesta lääkärille tai kontrollikäynnistä, mutta vanhat viestiketjut ovat nyt kadonneet.

”Olemme pyytäneet vanhempia ottamaan uudelleen yhteyttä, koska emme pääse enää tarkistamaan sovittuja asioita”, kertoo kouluterveydenhoitajien esihenkilö, osastonhoitaja Anne Kemppainen.

Kemppaisen mukaan viestien katoaminen tuli henkilöstölle yllätyksenä, eivätkä he osanneet varautua siihen etukäteen. Terveydenhoitajilta ovat hävinneet myös perheiden yhteystiedot ja oppilaan tuen lomakkeet. ”Terveydenhoitaja ei tällä hetkellä pääse katsomaan Wilmasta tukilomakkeita, joissa on tarkemmin arvioitu, minkälaista erityistä tai tehostettua tukea oppilas tarvitsee.”

Kemppainen kertoo, että vanhat viestiketjut saa avattua vain Wilman pääkäyttäjän avulla viesti kerrallaan. ”Yhdellä terveydenhoitajalla voi olla 600 oppilasta, joten se ei ole helppo ratkaisu. Terveydenhoitajan omat käyttöoikeudet ovat nyt aiempaa suppeammat.”

Kunnat päättävät

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintopalvelujohtaja Miia Luukko toteaa, että oppilashallinnon Wilma on kunnan järjestelmä, tässä tapauksessa Nokian kaupungin. ”Hyvinvointialueella ei ole tiedossa sen omissa yhteyksissä mitään syytä, joka aiheuttaisi ict-ongelman”, Luukko vastaa sähköpostitse.

Luukko toteaa, että kun vastuu sote-palveluista siirtyi kaupungilta hyvinvointialueelle, siirtyneellä terveydenhuollon henkilöstöllä olisi pitänyt säilyttää Wilmaan käyttöoikeudet. ”Kukin kaupunki ja kunta kuitenkin määrää omien järjestelmiensä käyttöoikeuksista.”

Nokian kaupungin johtava rehtori Kari Lähde perustelee Nokian tiukempaa linjausta tietosuojasyillä. ”Käyttöoikeuksien muutos Wilma-ohjelmassa perustuu tietosuoja-asetukseen ja -lakiin. Opiskeluhuollon henkilöstö on nyt siirtynyt Nokian kaupungin palveluksesta hyvinvointialueen palvelukseen, eikä meidän ole enää mahdollista tarjota heille samoja laajoja oikeuksia oppilastietohallinto-ohjelmassa, ennen kuin saamme hyvinvointialueen kanssa tehtyä tietosuojaan liittyvät sopimukset valmiiksi”, Lähde vastaa sähköpostitse.

Lähteen mukaan Nokian koulujen opiskeluhuoltohenkilöstö siirrettiin Wilmassa opettajarekisteristä henkilökuntarekisteriin. He voivat edelleen käyttää Wilmaa, mutta heidän vanhat viestiketjunsa on arkistoitu.

”Viestit ovat siis tallessa. Jos jotain erityisen tärkeää on jäänyt vanhoihin viesteihin, niin ne pystyttäisiin palauttamaan. Näkemyksemme on kuitenkin se, että viestiketjut eivät ole muodostumassa ongelmaksi.”

Wilman käyttö jatkuu

Miia Luukon mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta on olennaista, että kouluterveydenhuollon työntekijät saavat tehtäviensä hoitamiseksi tarvittavat käyttöoikeudet.

Monet pirkanmaalaiset kunnat ovat myös näin toimineet. Esimerkiksi Tampereen perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että Tampereella Wilman käyttö jatkuu kuten ennenkin ja oppilashuollon työntekijöillä on siihen riittävät käyttöoikeudet.

Luukon mukaan Wilman käyttöoikeuksiin liittyvä epäselvä tilanne on tunnistettu valtakunnallisesti. ”Opetushallitus on julkaissut tätä koskevan ohjeensa verrattain myöhään, vasta joulukuussa, joten sen soveltamiseen liittyviä käytännön kysymyksiä edelleen ratkotaan.”

Pirkanmaan hyvinvointialueen terveyspalveluista ja opiskeluhuollosta vastaavan toimialuejohtajan Tuire Sanniston mukaan Wilman käyttö jatkuu Pirkanmaalla ja pääsääntöisesti se on onnistunut hyvin. ”Se on pääviesti.”

Sanniston mukaan olisi toivottavaa, että asiasta saadaan myös valtakunnallinen linjaus ja Opetushallitus antaa koulutuksen järjestäjille nykyistä selkeämmät ohjeet. Sannisto huomauttaa, että tieto asiakkaista, siis oppilaista ja opiskelijoista, on välttämätöntä opiskeluhuoltotyötä tekeville, samoin viestintä oppilaiden, opiskelijoiden, huoltajien ja opetushenkilöstön kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos