Nokialaiskirjailija Elina Pitkäkangas voitti arvostetun Topelius-palkinnon – ”Tuntuu ihan uskomattomalta”

Vuodesta 1946 jaetun Topelius-palkinnon ovat aiemmin voittaneet muuan muassa Kirsi Kunnas ja Tove Jansson.

Topelius-palkinnon voittanut nokialaiskirjailija Elina Pitkäkangas sanoo, että kotimaisessa nuortenkirjallisuudessa on takana ainutlaatuisen hieno ja korkeatasoinen vuosi.

Lasten- ja nuortenkirjoille myönnettävien Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat julkistettiin maanantaina 16. tammikuuta. Molempien tunnustusten kohdalla ehdokkaana oli viisi kirjaa vuonna 2022 ilmestyneiden lasten- ja nuortenkirjojen joukosta.

Korkeatasoiselle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon voitti Nokialla asuva Elina Pitkäkangas kirjallaan Sang (WSOY). Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946, ja sen ovat aiemmin voittaneet muuan muassa Kirsi Kunnas ja Tove Jansson.

Lumoavaa luomista

Tämän vuoden voittajateoksessa palkintoraadin lumosi Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma. Sang on eeppinen kertomus nuoresta, joka yrittää taistella totalitaristen valtion mahdottomia olosuhteita vastaan. Kong Dawei liittyy kapinallisiin joukkoihin, ja henkeäsalpaavat tilanteet seuraavat toisiaan.

Dystooppinen romaani pitää raadin perusteluiden mukaan yllä hienoa ja synkkää tunnelmaa Fusangin valtiosta. Se on myös kertomus rakkaudesta, mutta ennen kaikkea moraalista ja kaikesta siitä, mitä olemme valmiita tekemään toistemme vuoksi.

Palkintoraadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Viime keväänä Nokialle muuttanut Pitkäkangas sanoo olevansa otettu tunnustuksesta erityisesti raadin ja kanssaehdokkaiden vuoksi.

”Raati oli ihan mieletön. Arvostan heitä niin paljon, että tämä kunnianosoitus tuntuu ihan valtavan hyvältä. Kaikki ehdokkaat ovat todella kovatasoisia kirjoja, ja ehdokaslistaan olisi voitu nostaa vielä ainakin viisi muutakin hienoa teosta”, hän toteaa.

Toista kertaa ehdolla

Hollolasta kotoisin oleva, pian vuoden verran Nokialla asunut Pitkäkangas oli Topelius-ehdokkaana nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran hän oli ehdokkaana vuonna 2020 kirjastaan Hukan perimät (Myllylahti).

”Vaikka olin toista kertaa ehdolla, voitto oli ensimmäinen, joten tuntuu ihan uskomattomalta. Tästä tekee erityisen myös se, että kulunut vuosi oli todella laadukas, runsas ja monipuolinen kotimaisen nuortenkirjatarjonnan suhteen”, Pitkäkangas sanoo.

Muut ehdokkaat Topelius-palkinnon saajaksi olivat tällä kertaa Reija Kaskiahon Maantiekiitäjä (Myllylahti), Sini Helmisen Sysi (Myllylahti), Terhi Rannelan Yöuinti (Otava) ja Siiri Enorannan Maailmantyttäret (WSOY).

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot myöntää Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Yhdistys rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkintojen arvo on vuosiluvun mukaisesti 2 023 euroa.

Lue myös kirja-arvio: Topelius-palkinnon saaneen nokialaiskirjailijan säkenöivä seikkailuromaani vie tulevaisuuden Kiinaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos