Työttömyysturvaan tulee muutoksia 2023: Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki suurenevat ja työttömyysturvalla opiskelu helpottuu

Kelan työttömyysetuuksien määrä suurenee vuonna 2023.

Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä suurenee 37,21 euroon päivässä vuonna 2023 eli noin 30 eurolla kuukaudessa.

3.1. 15:00

Kelan maksamiin työttömyysetuuksiin tulee vuodenvaihteessa korotuksia. Lisäksi voimaan tulee muun muassa uusi muutosturva yli 55-vuotiaille irtisanotuille ja helpotuksia työttömyysetuudella opiskelemiseen. Tähän tiedotteeseen on koottu kaikki Kelan työttömyysturvan keskeiset muutokset julkaistaan Kela.fi:ssä 1.1.2023.

Työttömyysetuuksiin korotuksia

Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä suurenee 37,21 euroon päivässä vuonna 2023 (aiemmin 35,72 euroa päivässä). Muutos merkitsee noin 30 euron korotusta tuen määrään neljän viikon maksujaksolla.

Myös työttömyysetuuden korotusosa ja lapsikorotukset suurenevat vuonna 2023. Työttömyysetuuden korotusosa on 5,29 euroa päivässä (aiemmin 5,08 euroa päivässä).

Lapsikorotukset ovat vuoden 2023 alusta alkaen yhdestä lapsesta 7,01 euroa päivässä (aiemmin 5,61 euroa päivässä), kahdesta lapsesta yhteensä 10,29 euroa päivässä (aiemmin 8,23 euroa päivässä) ja vähintään kolmesta lapsesta yhteensä 13,26 euroa päivässä (aiemmin euroa päivässä).

Työttömyysturvan lapsikorotuksessa on mukana vuodenvaihteessa voimaan tuleva 4,2 prosentin indeksikorotus ja lisäksi ylimääräinen 20 prosentin korotus, josta hallitus päätti vuoden 2023 budjettiriihessä. Ylimääräinen korotus on voimassa 31.12.2023 asti.

Irtisanotut yli 55-vuotiaat voivat hakea uutta muutosturvarahaa

Vuoden 2023 alusta 55 vuotta täyttäneiden työttömien palveluja parannetaan uudella muutosturvarahalla ja muutosturvakoulutuksella, joiden tarkoitus on helpottaa irtisanottujen työllistymistä uudelleen.

Uutta muutosturvarahaa voivat 1.1.2023 alkaen hakea 55 vuotta täyttäneet, tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotut työntekijät, joilla on vähintään viiden vuoden työhistoria irtisanovan työnantajan palveluksessa. Jos työntekijä ei kuulu työttömyyskassaan, hän voi hakea muutosturvarahaa Kelasta. Muutosturvaan kuuluu myös tavallista pidempi työllistymisvapaa.

Työttömyysturvan lisäpäivien ikärajat nousevat

Työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nousee vuonna 1963 syntyneillä nykyisestä 61–62 vuodesta 63 vuoteen ja vuonna 1964 syntyneillä 64 vuoteen. Mahdollisuus lisäpäiviin poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Lisäpäivien maksaminen päättyy kaikilta ikäluokilta vuonna 2030. Lainmuutos tulee voimaan 1.1.2023. Muutos ei vaikuta jo myönnettyihin lisäpäiviin.

Työttömyysturvalla opiskelu helpottuu

1.1.2023 lähtien työnhakija voi suorittaa erilaisia opintoja menettämättä työttömyysetuuttaan. Esimerkiksi lyhyehköt kurssit, pätevöitymiskoulutukset ja kansalaisopiston opinnot eivät vaikuta työttömyysetuuden saamiseen. Myöskään työllistymistä edistävän palvelun osana suoritetut opinnot eivät vaikuta oikeuteen saada työttömyysetuutta.

Oikeuteen saada työttömyysetuutta eivät vaikuta myöskään opinnot, jotka työhakija on aloittanut aiemman työsuhteensa aikana, jos hänen työttömyytensä johtuu hänestä itsestään riippumattomasta syystä.

Opiskelevien työttömien työnhakuvelvollisuuteen tulee tarkennuksia 1.1.2023 alkaen. Omaehtoisia opintoja työttömyysetuudella suorittavien täytyy jatkossa hakea yleensä neljää työtä kuukaudessa.

Työttömyysturvan sovitteluun tarkennuksia

Vuodenvaihteessa tulee voimaan joukko työttömyysturvan ratkaisukäytäntöä yhtenäistäviä lakimuutoksia, jotka ovat olleet voimassa jo vuodesta 2020 alkaen koronaepidemian aikana säädetyllä tilapäisellä lailla.

Muutokset yksinkertaistavat ja yhtenäistävät työttömyysturvan sovittelua, kun työtön tekee osa-aikaista tai keikkatyötä. Muutosten voimaantulo ei aiheuta muutoksia Kelan asiakkaiden työttömyysturvaan, sillä ratkaisukäytäntö on ollut voimassa jo vuodesta 2020 asti.

Lisäksi vuonna 2023 astuu voimaan uusi työttömyysturvan ratkaisukäytännön muutos, joka koskee lomautuksen takia lyhennettyä työpäivää tekeviä ja sellaisia työttömiä, joiden työnteko on estynyt tiettyjen työtaistelutoimenpiteiden vuoksi.

Näillä asiakasryhmillä työttömyysturvan sovittelun työaikatarkastelujakso on ollut aiemmin yhden viikon mittainen. Muutoksen jälkeen tarkastelujakso on näillä asiakkailla neljä viikkoa tai yksi kuukausi.

Tekijänoikeuskorvausten sovitteluun muutos

Lisäksi vireillä on valtioneuvoston asetusmuutos, jonka mukaan työttömän saama tekijänoikeuskorvaus ei enää ensi vuonna vähentäisi työttömyysetuuden määrää työttömyysturvan sovittelussa.

Muutos vaikuttaa niihin Kelan asiakkaisiin, jotka saavat samaan aikaan työttömyysetuutta ja tekijänoikeustuloja esimerkiksi taiteellisesta tai kirjallisesta työstä. Muutos koskee vain tekijänoikeuskorvauksia, ei muita immateriaalikorvauksia.

Muutos koskee vain työttömyysturvan sovittelua. Säännölliset tekijänoikeuskorvaukset huomioidaan edelleen työmarkkinatuen tarveharkinnassa.

Valtioneuvoston asetusmuutosta asiasta odotetaan loppuvuoden aikana.

Lähde: Kela

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos