Tästä jutusta löydät kaikki sähkökatkoihin varautumisen ohjeet Nokialla

Listasimme tähän juttuun ohjeita siihen, miten mahdollisten sähkökatkojen aikana tulisi toimia. Jäikö jotain puuttumaan? Ota yhteyttä toimitus.nokianuutiset@sanoma.fi.

Suomessa varaudutaan tänä talvena mahdollisiin sähkökatkoihin, joita voi tulla, jos sähköstä on pulaa.

2.1. 11:38

Sähköpulasta ja mahdollisista sähkökatkoista on puhuttu tänä talvena kovasti. Kokosimme tähän artikkeliin kaikki Nokian Uutisten jutut aiheesta. Lisäksi listasimme tähän juttuun ohjeita siitä, kuinka toimia sähkökatkon aikana.

Tällä hetkellä ei ole tietoa mahdollisista tulevista sähkökatkoista, mutta energiapula ja sitä myötä sähkökatkot ovat mahdollisia erityisesti talven kovimpina pakkaspäivinä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähköpula syntyy, kun sähköä kulutetaan enemmän kuin sitä Suomessa tuotetaan tai tuodaan ulkomailta.

Useat toimijat ovat ohjeistaneet kansalaisia mahdollisten sähkökatkojen varalle.

Lue lisää: Näin sähkökatkot vaikuttaisivat Nokialla – kaupunki avasi uuden verkkosivun, jolle tuoreet tiedot päivittyvät

Lue lisää: Katso hetki hetkeltä, mitä tapahtuu, jos sähköt Suomessa katkeavat – Puhelimet ja netti lakkaavat toimimasta kokonaan muutamassa tunnissa

Nokian vapaa-aikapalvelut

Nokian kaupunki kertoo mahdollisten sähkökatkojen vaikutuksesta palveluiden verkkosivulla sekä Facebook- ja Twitter-tileillä.

Sähkökatkon aikana Nokian kaupungin vapaa-aikapalveluiden tilat, kuten uimahalli, kirjasto sekä liikunta- ja kulttuuritilat suljetaan ja asiakkaita pyydetään poistumaan tiloista, kerrotaan Nokian kaupungin tiedotteessa. Jos tiedossa on pian alkava sähkökatko, myöskään vuokratilojen omatoimivuorot peruuntuvat. Jos katko alkaa vuoron jo alettua, tiloista tulee poistua ja huolehtia ovet lukkoon.

Vapaa-aikatoimi ei peruuta tilavarauksia tai tapahtumia etukäteen, siirrä varauksia tai korvaa käyttämättä jääneitä varauksia. Nokian kaupunki ei korvaa mahdollisten sähkökatkojen aiheuttamia haittoja, koska kaupunki ei voi vaikuttaa sähkökatkojen esiintymiseen.

Sähkökatkon aikana tilojen vessat eivätkä hissit ole käytettävissä.

Nokian nuorisotilat pyritään pitämään auki varsinkin lyhyiden sähkökatkojen auki. Aukiolosta tiedotetaan nuorisopalveluiden some-kanavilla.

Lue lisää: Nuorisotilat pysyvät auki, uimahallin asiakkaille poistumiskäsky: Näin Nokialla ohjeistetaan toimimaan, jos sähköt katkeavat vapaa-ajan palveluita käyttäessä

Koulut ja varhaiskasvatus

Nokian kaupunki tiedottaa sähkökatkojen vaikutuksesta esiopetuksen ja koulujen huoltajille, oppilaille ja opiskelijoille Wilma-sovelluksella. Ennakkoon tiedossa olevista sähkökatkoista ja muusta toiminnasta viestitään vanhemmille Päikky-sovelluksen kautta.

Nokian kaupunki kertoo nettisivuillaan, että varhaiskasvatus toteutuu sähkökatkoista riippumatta päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa, ja toiminta pyritään pitämään mahdollisimman normaalina.

Nokian kouluissa on varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin syksystä lähtien. Varautumiseen liittyy esimerkiksi opettajanpöytien laatikossa säilytettävä taskulamppu sekä jätesäkki wc-käyntien varalle.

Lue lisää: Lämmintä päälle, käsidesit käyttöön ja jätesäkki mukaan vessaan – Tällaisin keinoin nokialaiset oppilaitokset valmistautuvat sähkökatkoihin

Lue lisää: Miten päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan ruokaa sähkökatkojen aikaan? Näin Nokiallakin toimiva Pirkanmaan Voimia vastaa

Elenia

Nokialaisten sähkön jakeluverkkoyhtiö on Elenia. Alla olevasta jutusta näet tarkemmin, kuinka 20 kunnan alueella toimiva Elenia suunnittelee sähkökatkojen kohdistamista. Elenia kertoo asiakkailleen tulevista sähköpulasta johtuvista katkoista noin kahta tuntia aiemmin tekstiviestillä. Elenian tekstiviestipalvelun voi tilata etukäteen Elenian asiakassivuilta.

Lue lisää: Näin Elenia toteuttaa talven mahdolliset sähkökatkot – sähköt poikki jopa kymmeniltä tuhansilta asiakkailta

Lue lisää: Näin pirkanmaalaiset verkkoyhtiöt katkovat sähköjä kunnissa – Elenian alueella sähkökatko voi olla enintään kaksi tuntia kerrallaan

Lue lisää: Pelastusalan keskusjärjestö: Sähkökatkoihin kannattaa valmistautua tekemällä kotona varautumiskävely – Näin se tapahtuu

Lue lisää: Tuhannet pirkanmaalaiset käyttävät sairautensa hoitoon laitteita, jotka tarvitsevat sähköä – Mitä tapahtuu, jos talvella sähköt katkeavat?

Myös Nokian Vesi on varautunut mahdollisiin sähkökatkoksiin. Vesiyhtiö tiedottaa verkkosivuillaan, että jokaisen asukkaan on hyvä varautua vedenjakelun häiriöihin myös itse. Nokian Vesi tiedottaa sähkökatkojen aiheuttamista vedenjakelun häiriöistä mahdollisimman hyvin, mutta äkillisissä katkoksissa tiedottaminen ei ole aina mahdollista.

Lyhyen sähkökatkon aikana vedenjakelu toimii pääosin normaalisti, koska vesi virtaa verkostossa painovoimaisesti vesitorneilta kiinteistöihin. Pitkittynyt sähkökatko voi keskeyttää vedenjakelun kokonaan. Tällöin vettä jaetaan vedenjakelupisteistä, joista vettä voi tulla hakemaa omiin astioihin. Tällaisesta tilanteesta tiedotetaan aina erikseen.

Alla olevissa jutuissa kerrotaan kuinka vettä saa käyttää sähkökatkon aikana.

Lue lisää: Nokian Vesi kehottaa kuntalaisia varaamaan vettä kotiin muutaman päivän tarpeiksi – Sähkökatkon aikana vedenkäyttöä ja vessan vetämistä tulee välttää

Lue lisää: Sähkökatkojen aikana vettä ei saa valuttaa viemäriin

Energian säästäminen

Nokian kaupunginhallitus linjasi syksyllä energian- ja sähkönsäästötoimenpiteistä. Säästötoimet liittyvät energiapulaan. Kaupunginhallitus linjasi muun muassa, että rakennusten sisälämpötila tulee säätää 20 asteeseen ja osa uimahallin saunoista pantiin kiinni.

Lue lisää: Näin Nokian kaupunki säästää energiaa: sisälämpötila 20 asteeseen, uimahallissa osa saunoista ja kylmävesiallas kiinni, myös katuvalaistuksesta tingitään

Myös monet nokialaiset yritykset ovat joutuneet tänä vuonna pohtimaan tarkkaan, kuina säästävät energiaa. Kysyimme kolmelta nokialaiselta yritykseltä, miten ne varautuvat mahdolliseen sähköpulaan.

Lue lisää: Tiesitkö: Lehmäkin säästää talvella energiaa – Kysyimme nokialaisilta yrityksiltä, miten ne valmistautuvat talven sähköpulaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos