Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa eräiden lelujen aiheuttamasta tukehtumisvaarasta.
Tukes testautti yli 20 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa. Neljästä lelusta löytyi puute, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran. Näitä olivat esimerkiksi eräät pehmeät lelut.
Vaarallisiksi osoittautuivat Huggy Wuggy -pehmolelu, RC-pehmoauto, eräs nallepehmolelu sekä tanssiva kaktus -lelu, joista irtosi pieniä osia, esimerkiksi silmiä. Yhdestä leluksi tarkoitetusta dronesta löytyi lyijyä. Virasto kehottaa tiedotteessaan ottamaan nämä lelut pois lasten käytöstä ja on velvoittanut maahantuojia poistamaan vaaralliset lelut ja dronen markkinoilta.
”Tukes valitsi testattavia leluja markkinoilta hyvin monipuolisesti. Mukana oli sekä hittituotteita että perinteisiä leluja, kuten pehmoleluja, nukkeja, leluase, puuleluja, äänileluja, paristokäyttöisiä leluja, muovailuvaha ja limantekosetti”, kertoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.
Eniten puutteita oli vaillinaisissa merkinnöissä tai käyttöohjeissa. Tällöin esimerkiksi lelun ikämerkinnät saattoivat olla ristiriitaisia tai varoitukset tai käyttöohjeet puuttua suomen tai ruotsin kielellä.
”Aina lelun laatua ei näe päällepäin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä”, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen muistuttaa tiedotteessa.
Älyominaisuudet vaativat valppautta
Yleistyvät älyominaisuudet leluissa edellyttävät myös kuluttajilta tarkkaavaisuutta esimerkiksi tietoturvassa. Siksi leluhankinnoissakin olisi hyvä pohtia, millaista älykkyyttä tuotteelta halutaan ja tarvitaan.
”Älykkäiden tuotteiden ostajan ei kuitenkaan tarvitse olla kaikesta perillä, sillä myyjän vastuulla on myös tuntea tuotteiden älyominaisuudet ja kertoa niistä”, sanoo erityisasiantuntija Satu Wideen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.
Kuluttaja-asiamiehen hiljattain julkaisemassa blogikirjoituksessa muistutetaan älylelujen keräävän käyttäjiltään paljon dataa. Niiden tietoturvataso voi olla heikko ja haavoittuva hyväksikäytölle. Siksi kannattaa ottaa huomioon, että yksinkertainenkin älylelu voi kerätä henkilökohtaista tietoa ja sillä saattaa olla kyky muodostaa yhteys verkkoon tai muihin laitteisiin.
Kirjoituksessa kehotetaan niin ikään tutkimaan, sisältääkö lelu mikrofonin, kameran, kosketussensorin tai onko sillä kyky muodostaa gps-yhteys. Ostohetkellä on hyvä ottaa huomioon sekin, tarvitaanko erillisiä laitteita tai sovelluksia ja millä tavalla lelun käyttäjästä kerättyä tietoa säilytetään.
”Tietoturva on tuotteen oleellinen ominaisuus, jota tuotteen ostajan voi olla hankala arvioida. Tuotteiden tietoturvataso on vaihteleva ja usein tietoturvan toteutuksessa näkyy valmistajan kyvykkyys”, arvioi Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.
Viranomaistarkastusta ei ole
Tukesin mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista luulee, että viranomaiset tarkastavat ennakkoon markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet. Näin ei ole.
Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä. Viranomaiset tutkivat leluista hyvin pienen osan.
”Tulli nappaa rajalta ja varastoilta satunnaisia eriä tutkimuksiinsa, ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja. Molemmat valitsevat tuotteita riskiperusteisesti, ja tarkastelemme leluja, joissa epäilemme turvallisuuspuutteita”, Tukesin Merenkivi sanoo tiedotteessa.