Isosta sähkölaskusta voi pian saada satojen eurojen alennuksen – Katso laskurista, mitä se tarkoittaa omassa laskussasi

Tammikuun alusta alkaen suurista sähkölaskuista voi saada verovähennystä tai sähkötukea. Katso, oletko oikeutettu tukeen ja arvioi laskureiden avulla, paljonko saat alennusta sähkölaskustasi.

Sähkölaskut ovat loppuvuoden aikana nousseet moninkertaisiksi. Tammikuusta alkaen isoista sähkölaskuista voi saada alennusta, jos tietyt ehdot täyttyvät.

20.12.2022 18:00

Suuriin sähkölaskuihin voi pian saada helpotusta, kun uudet tuet tulevat voimaan tammikuun alussa.

Hallitus päätti syyskuussa helpottaa isoja sähkölaskuja saavien kotitalouksien ahdinkoa muun muassa arvonlisäveron alennuksella, sähköenergialaskun perusteella myönnettävällä kotitalousvähennyksellä ja sähkötuella. Arvonlisäveron alennus astui voimaan joulukuun alusta ja se näkyy kuluttajien laskuissa aikaisintaan tammikuussa.

Lue lisää: Veroale pienentää kuun vaihduttua kaikkien suomalaisten sähkö­laskua – katso miten se vaikuttaa omaan laskuusi

Sähkötukea voi saada tammi–huhtikuun aikana enimmillään 2 640 euroa, kun taas sähkövähennyksen tekevä voi saada tuloveroihinsa jopa 2 400 euron vähennyksen.

Lue lisää: Kelan sähkötuella apua pienituloisille kotitalouksille – tuen hakeminen alkaa tammikuussa

Kokeile laskureilla, oletko oikeutettu tukiin ja paljonko rahallista helpotusta voit saada.

1. Sähkövähennys

Isoja maksuja voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksen tapaan toimivan sähkövähennyksen avulla. Vähennystä voi hakea tammi–huhtikuun sähkölaskuista.

Vähennys koskee sähköenergiasta maksettua verollista summaa ja perusmaksua, mutta ei siirtomaksuja. Vähennystä saa, jos tammi–huhtikuun yhteenlaskettu kulutuslasku ylittää 2 000 euroa. Yläraja on 6 000 euroa. Yli 2 000 euron laskusta saa vähentää 60 prosenttia. Enimmillään vähennystä voi saada 2 400 euroa.

Sähkövähennys koskee arviolta noin 252 000 kotitaloutta Suomessa.

Vähennystä voi saada jo ensi vuoden aikana, jos arvioi neljän kuukauden sähköenergian kulut ja tekee muutoksen verokorttiin. Vähennys pienentää veroprosenttia loppuvuodeksi. Kun toteutuneet energiakulut ovat tiedossa, on tehtävä uusi verokorttimuutos aiemman arvion tilalle.

Mikä?

Esimerkkilaskelma sähkövähennyksestä

Olenko oikeutettu vähennykseen? Siihen vaikuttaa sähkönkulutus ja sähköenergiasta maksettu hinta.

Esimerkki 1: Sähkönkulutus on tammi–huhtikuun aikana yhteensä 10 000 kilowattituntia ja sähköenergiasta maksettu hinta 20 senttiä kilowattitunnilta. Sähköenergiasta kertyisi siis neljässä kuukaudessa maksettavaa 2 000 euroa. Tämä ei oikeuta vähennykseen, koska 2 000 euron raja ei ylity.

Esimerkki 2: Jos samalla kulutuksella sähkön hinta onkin 40 senttiä kilowattitunnilta, maksettavaa kertyy 4 000 euroa. Vähennys lasketaan kuluista, jotka ylittävät 2000 euron rajan. Tällöin 60 prosentin vähennys 2 000 eurosta on 1 200 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on sata euroa eli sähkövähennyksen määräksi tulee 1 100 euroa.

Lähteet: Verohallinto, Valtioneuvosto.

2. Sähkötuki

Sähkötuen on määrä tukea pienituloisia kotitalouksia, joilla on vaikeuksia selviytyä suurista sähkölaskuista ja jotka eivät tulojen alhaisuuden takia pysty täysimääräisesti hyödyntämään sähkölaskusta saatavaa kotitalousvähennystä.

Tukea voi saada, jos vakinaisen asunnon kuukauden sähkölasku ylittää 400 euroa. Sähkönsiirtomaksuja ei huomioida. Tukea voi saada 60 prosenttia 400 euroa ylittävästä sähkölaskusta. Tukea voi saada 1 500 euron ylärajaan saakka eli enimmillään 660 euroa kuussa. Lain voimassaoloajalta eli tammi–huhtikuulta tukea voi siis saada enimmillään 2 640 euroa.

Tukea haetaan Kelasta. Sitä ei katsota tuloksi ja tuki on saajalleen verovapaa. Tuen saajia on arvioiden mukaan noin 100 000.

Mitä?

Arvioi sähkön­kulutuksesi

Kotitalouksien sähkönkulutuksessa on eroja. Oman kulutuksen voi tarkistaa esimerkiksi sähkölaskusta.

Esimerkkejä kulutuksista vuodessa:

Kerrostaloasunto:

  • 40 neliötä, yksi asuja: 1 600kWh

  • 60m neliötä, kolme asujaa: 3 000kWh

Rivitaloasunto:

  • 60 neliötä, kaksi asujaa, kaukolämpö, lattialämmitys kylpyhuoneessa: 3 300kWh

  • 1990-luvulla rakennettu, 80 neliötä, kolme asujaa, sähkölämmitys, sauna lämpiää kerran viikossa: 13 700kWh

Omakotitalo:

  • 150 neliötä, neljä asujaa, kaukolämpö, lattialämmitys kylpyhuoneessa: 6 900kWh

  • 1980-luvulla rakennettu, 90 neliötä, neljä asujaa, maalämpö, sauna lämpiää kerran viikossa: 10 500kWh

  • 1970-luvulla rakennettu, 150 neliötä, neljä asujaa, sähkölämmitys, sauna lämpiää kerran viikossa: 28 600kWh

  • 2010-luvulla rakennettu, 120 neliötä, neljä asujaa, maalämpö, sauna lämpiää kerran viikossa 9 800kWh

Lähde: Vattenfall. Esimerkit ovat suuntaa antavia arvioita.

Luitko jo nämä?

Mainos