Onko suurin omakotibuumi väistymässä? Suosituilla alueilla tonttia hakeneiden määrä laski – Nokian Harjuniityssä luku puolittui viime keväästä

Kuluttajien ennätysalhainen luottamus talouteen näkyy jo pientalorakentamisessa. Kuluvana vuonna talopakettien myynti on lähes 30 prosenttia alhaisempi vuodentakaiseen verrattuna.

Viime keväänä Nokian Harjuniittyyn jätettiin tonttihakemuksia noin 130. Nyt syksyn haussa niitä oli enää noin 70. Tämä Harjuniityssä oleva talotyömaa kuvattiin keväällä 2022.

9.12.2022 14:21

Pientalotontteja hakeneiden määrät ovat syksyn aikana laskeneet ainakin osassa Pirkanmaan kuntia. Esimerkiksi Nokialla Harjuniitystä luovutettiin tontteja sekä keväällä että syksyllä. Viime vuonna hakemuksia jätettiin noin 140 ja keväällä vielä noin 130. Nyt syksyn haussa niitä oli enää noin 70.

Nokian kaupungin tontti-insinööri Arto Heikkinen sanoo, että on mahdotonta sanoa, mikä on syksyn haussa vaikuttanut hakijamäärän vähenemiseen, mutta hän pitää mahdollisena sitä, että heikentyneellä taloustilanteella voi olla tähän vaikutusta.

Nokialla ollaan kuitenkin edelleen tyytyväisiä hakijamääriin. Nokian kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen sanoo, että romahduksesta ei voida puhua, sillä hakijoita oli syksyllä edelleen hyvin ja jokaiselle tontille löytyi ottaja.

Tampereella hakijamäärissä lasku oli tänä vuonna maltillisempi. Kaupungin tonttivastaava Jori Alanko sanoo, että hakemuksia jätettiin tänä syksynä noin 50 vähemmän kuin vuosi sitten.

Jokaiselle tontille löytyy ottaja

Ylöjärven kaupungin kaavoituspäällikkö Esko Hyytinen sanoo, että vuoden takaiseen verrattuna hakijoiden määrä laski yli 30 prosenttia.

Viime vuonna Ylöjärven pientalotonteista jätettiin 445 hakemusta. Tänä vuonna haettavana oli 23 tonttia, joista jätettiin 342 hakemusta.

Hakijamäärän laskua ei voi perustella sillä, että tarjolla olleet tontit sijaitsisivat esimerkiksi aikaisempaa huonommalla paikalla, sillä viime vuoden tapaan tontteja jaettiin Siivikkalasta sekä Siltatien alueilta.

Hyytisen mukaan jokaiselle tontille löytyy toki ottaja, vaikka hakijamäärää ovat laskeneet muuttuneet suhdanteet sekä yleinen maailmantilanne.

Ylöjärvellä kuitenkin haettiin tontteja tänä vuonna selvästi enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana. Esimerkiksi vuonna 2018 oli 17:ää tonttia kohti vain 80 hakijaa.

Kauppamäärät laskussa

Samaan aikaan kun tonttien hakijamäärät ovat laskeneet, kuluttajien ennätysalhainen luottamus talouteen näkyy myös myytyjen talopakettien määrissä.

Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen sanoo, että sen jäsenyritysten osalta talopakettien tämän vuoden myynti kolmen vuosineljänneksen jälkeen oli 29 prosenttia alhaisempi vuodentakaiseen verrattuna. Viime vuosi oli pientalokauppojen osalta ennätysvuosi.

Kun myyntiä peilaa vuoteen 2020, pientalokauppojen määrä jäänee samalle tasolle.

”Marras- ja joulukuu kuitenkin näyttävät lopullisen tilanteen. Todennäköistä on, että talouden epävarmuus tulee painamaan pientalokauppojen määrää viime vuotta alhaisemmalle tasolle.”

Rakennusfirma toiveikkaana

Suomen suurimman valmistalovalmistajan, Kastelli-talojen toimitusjohtaja Joran Hasenson sanoo, että vaikka kysyntä on laskenut, kiinnostus pientaloasumista kohtaan ei ole laskenut.

”Kyse on enemmänkin siitä, että nyt myyntimäärissä lähennytään normaalitasoa kahden huippuvuoden jälkeen”, Hasenson tarkentaa.

Kastelli-talo ei kerro julkisuuteen tarkkoja myyntilukuja. Hasenson sanoo, että Kastellin tämän vuoden myyntiluvut mukailevat Pientaloteollisuuden tilastoja.

Vaikka laskua on, Hasenson näkee, että kyseessä on väliaikainen ilmiö ja jossakin vaiheessa myyntiluvut lähtevät jälleen kasvuun.

”Talonrakennus on hyvin syklinen ala, enkä usko, että menee kovinkaan kauaa, kun myymme pientaloja taas enemmän kuin koskaan aikaisemmin.”

Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen sanoo, että nyt on hyvä hetki rakentaa, vaikka rakentamisen kustannukset ovat nousseet. Tällä hetkellä rakentamisen ammattilaisia on paremmin saatavilla ja rakennusluparuuhkat ovat purkautumassa.

Vuokratontit kiinnostavat

Heikentynyt taloustilanne ei ole vielä vaikuttanut rakentamisen aloitusmääriin, jotka ovat tämän vuoden osalta viime vuoden tasolla. Ylöjärven kaupungin johtava rakennustarkastaja Johanna Venäläinen kertoo Sanomalle sähköpostitse, että haettujen rakennuslupien määrä on kuitenkin hieman viime vuotta alhaisempi.

Muutos kuitenkin näkyy siinä, että yhä useampi haluaa vuokrata tontin ostamisen sijaan.

Esimerkiksi Nokian Harjuniitystä tänä vuonna luovutetuista yhteensä 45 tontista ainoastaan kaksi myytiin, kun viime vuonna luovutetuista 41 tontista myytiin 10.

Mikko Nieminen arvioi, että vuokratonttien suosio liittyy osaltaan siihen, että vaikka tontin ensin vuokraa, voi sen myöhemmin lunastaa itselleen.

Kunnista arvioidaan, että vuokraamalla tontin, rakentajat ovat voineet kohdentaa kokonaisbudjettia rakentamiseen maapohjan sijaan.

Vuokratonttien suosio näkyy myös Pirkkalassa. Myös hakijamäärät ovat pudonneet jonkin verran huippuvuosista.

Pirkkalan kunnan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen kertoo, että viime vuonna luovutetuista tonteista noin 70 prosenttia vuokrattiin. Pirkkalasta seuraavat luovutettavat tontit tarjotaan vain vuokralle.

Karkaako pientalorakentaminen tavallisilta ihmisiltä?

Kunnista arvioidaan, että nousseet korot ja inflaatio ovat vaikuttaneet tontin hakijoiden määrään. Hakijamäärää on karsinut myös rakentamisen kustannusten sekä energian hinnannousu.

Pientaloteollisuuden Kimmo Rautiainen sanoo, että rakennusmateriaalien hinnannousu oli korona-aikana kymmenen prosenttia. Tämän vuoden lokakuussa hinnat nousivat edelleen 5,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Vaikka materiaalien osalta hintojen nousu on rauhoittunut, sitä ei uskalla luvata, että rakentaminen halpenisi pandemiaa edeltävälle tasolle”, Rautiainen sanoo.

Rautiainen näkee tilanteen ongelmallisena ja kantaa asiasta myös huolta.

”Iso huoli on, että karkaako pientalorakentaminen tavallisten ihmisten käsistä. Määräyskehityksessä tulisi ottaa paremmin huomioon uusien säännösten vaikutus rakentamisen kustannuksiin”, Rautiainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos