Tänään päätettiin, mihin ja kuinka paljon kaupunki käyttää rahaa ensi vuonna – Valtuuston talousarviokokous on nyt päättynyt

Nokian kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 12. joulukuuta viimeisen kerran tänä vuonna. Kuva valtuuston kokouksesta 10. lokakuuta.

11.12.2022 8:00 | Päivitetty 12.12.2022 8:25

Nokian kaupunginvaltuusto kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa maanantaina 12. joulukuuta. Kokous alkoi poikkeuksellisesti jo kello 10, sillä valtuusto käsitteli muun muassa ensi vuoden talousarviota.

Toisin sanoen valtuusto päätti kaupungin budjetista eli siitä, kuinka paljon rahaa mihinkäkin käytetään vai käytetäänkö ollenkaan.

Budjetti näyttää ensi vuonna hyvin erilaiselta kuin aiemmin, sillä perusturvapalveluiden alla toimineet sosiaali- ja terveyspalvelut ja kaikkineen 734 henkilötyövuotta siirtyvät vuoden alussa hyvinvointialueelle.

Muutoksen myötä kaupungin tuloveroprosentti putoaa 8,36 prosenttiin, ja kaikkiaan verotuotoista arvioidaan katoavan noin 70 miljoonalla euroa. Samalla toki kaupungin kokonaismenotkin pienenevät lähes puolella.

Lue lisää: Veropotista putoaa 70 miljoonaa, palloiluhalli ja päiväkoti nielevät rahaa – Kaupunginjohtajan budjettiesitys viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen: ”Kaupunki velkaantuu, mutta palvelut paranevat”

Talousarviossa kaupungin nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna 33,4 miljoonaa euroa. Suurimmat kohteet ovat uusi palloiluhalli, hyvinvointikeskus ja Siuro–Linnavuoren alueen uusi päiväkoti.

Lue lisää: Kaupunki allekirjoitti urakkasopimuksen palloiluhallista – Työt alkavat välittömästi

Lue lisää: Nokian kaupungin ensimmäinen hirsipäiväkoti sai rakennusluvan – Katso kuvista, millainen siitä on tulossa

Koko suunnitelmakaudella 2023–2025 investoinnit kohoavat 116,2 miljoonaan euroon, ja summasta on varattu rahaa muun muassa uuden uimahallin ja yhtenäiskoulun suunnittelutöihin ja rakentamisen aloittamiseen.

Lue lisää: Katso havainnekuvat: Tältä Välikatu voisi näyttää, jos uimahalli purettaisiin – Tontille suunnitteilla peräti kolme kerrostaloa

Lue lisää: Pirkanmaan maakuntamuseo valitti kaavamuutoksesta: ”Nokian lukiota ei saa purkaa” – Miten käy lukion tontille rakennettavan yhtenäiskoulun?

Valtuuston esityslistalla on myös ilmastotiekartta vuosille 2022–2030 ja Nokian kaupungin elinympäristöohjelma 2022–2030. Kaava-asioista esillä ovat Sotkanvirran kiinteistön ja Pirkkalaistorin asemakaavamuutokset.

Lue lisää: Sotkanvirran kaavamuutos etenee, liiketalon purkaminen herättää edelleen voimakasta vastustusta

Lue lisää: Pirkkalaistori kehittäminen etenee – Seuraavaksi valtuusto saa kaavamuutoksen hyväksyttäväkseen

Lue lisää: Nokian kaupunki pyrkii poistamaan kaikki ilmastotavoitteiden vastaiset toimet – Kehotus suosia joukkoliikennettä ja polkupyörää

Valtuusto sai eteensä myös useita valtuustoaloitteita, joihin kaupunki oli valmistellut vastaukset. Aloitteissa käsiteltiin muun muassa ilmastobudjetin pilotointia, moottoripajaa ja moposuoraa nuorille, avantouintipaikan avaamista Vihnusjärvelle, neuropsykiatrisia haasteita omaavien nepsylasten koulupolun suunnittelua ja selvitystä nepsyavusteisesta luokasta sekä kulttuuriympäristötiedon lisäämistä ja kytkemistä päätöksentekoon. Aloitteet merkittiin loppuun käsitellyiksi.

Sekä aloitteet vastauksineen että valtuuston esityslista löytyvät kokonaisuudessaan kaupungin verkkosivuilta. Kokous on päättynyt, ja tallenne löytyy kaupungin YouTube-kanavalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos