Epilepsia­lääke on loppunut lähes koko maasta, eikä korvaavia lääkkeitä ole saatu Suomeen

Muun muassa epilepsiaan käytettävässä Rivatril-lääkkeessä on saatavuus­häiriö.

Rivatril-lääkkeettä vuonna 2009 otetussa kuvassa.

29.11.2022 10:45

Muun muassa epilepsiaan käytettävässä Rivatril-lääkkeessä on saatavuushäiriö, eikä korvaavia lääkkeitäkään ole ainakaan vielä saatavilla.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi lokakuun alussa, että saksalainen lääkeyhtiö Cheplapharm Arzneimittel on ilmoittanut Rivatril-lääkkeiden 0,5 ja 2 milligramman pakkauskokojen saatavuushäiriöstä. Yhtiön mukaan häiriö kestää tammikuun lopulle asti.

Rivatrilia käytetään Suomessa ensisijaisesti epilepsian hoitoon, mutta myös esimerkiksi paniikkihäiriöön sekä neurologiseen dystoniaan eli aivojen liikesäätelyn häiriöön.

Voi aiheuttaa riippuvuutta

Lääkkeen käytön vähentäminen ei välttämättä ole helppoa. Rivatril sisältää klonatsepaamia, joka aiheuttaa esimerkiksi riippuvuutta ja vieroitusoireita. Klonatsepaami on bentsodiatsepiini eli rauhoittava lääke. Jos lääkkeeseen ei ole lääkärin määräämää reseptiä, se luokitellaan huumausaineeksi.

Rivatrilia tai sen kaltaisia bentsodiatsepiineja on kaupiteltu muun muassa Helsingin katukaupassa avoimesti jo vuosia.

Saatavuutta ei voitu ennakkoon varmistaa

Kela ei luovuta tarkkoja tietoja lääkkeen käyttäjämääristä. Koska Rivatrilin lääkeaine on klonatsepaami, sen korvattavuudesta pystyy kuitenkin määrittelemään reseptilääkkeitä käyttävien määrän. Vuonna 2021 klonatsepaami­valmisteista on maksettu korvauksia 17 432 ihmiselle.

Fimea tiedotti lääkkeen loppumisesta asian ollessa jo erittäin akuutti. EU-direktiivin perusteella ilmoitus saatavuushäiriöstä tuli lääkeyhtiöltä myöhässä. Ylilääkäri Antero Kallio Fimeasta sanoo, ettei lääkkeen saatavuutta ei voitu ennakkoon varmistaa.

”Jos olisimme saaneet tiedon kaksi kuukautta ennen saatavuushäiriön alkamista, olisimme ehtineet ryhtyä ennakoiviin toimenpiteisiin ja pyrkiä varmistamaan, että lääkettä riittää”, Kallio sanoo.

Korvaavia lääkkeitä ole saatu Suomeen

Ongelmallista on, ettei yksikään lääke ei ole täysin vastaava kuin Rivatril. Rivatrilia korvaavia lääkkeitä ovat esimerkiksi klonatsepaamia sisältävät Rivotril ja Clonazepam tablets, USP. Näillä ei ole myyntilupaa Suomessa, mutta saatavuushäiriön vuoksi Fimea on antanut loka- ja marraskuussa niiden maahantuonnille ja myymiselle määräaikaiset erityisluvat. Lääkkeitä myydään eri vahvuisina. Lääkäri voi kirjoittaa lääkkeen reseptillä tavalliseen tapaan.

Lääkkeiden hinnoissa on eroja. Rivatrilin 2 milligramman annosten sadan tabletin pakkaus maksaa apteekissa noin kymmenen euroa. Erikoisluvallisten lääkkeiden vastaava hinta on noin 50 euroa.

Apteekkariliiton jäsenapteekkien lääkehaku-palvelusta selviää, että Rivotrilia ja Clonazepam tablets, USP:ia ei ole apteekkien varastoissa missään päin Suomea.

Lääkkeitä tuovat maahan Tamro ja Oriola.

Tamrosta kerrotaan sähköpostitse, että apteekeista saadut tilausmäärät ovat olleet suuria ja saatavuus huono.

”Huonosta saatavuudesta johtuen olemme pystyneet tuomaan valmisteita maahan selkeästi vähemmän kuin tilauksia on saatu. Loppuvuoden aikana valmistetta on kuitenkin tulossa vielä Suomeen”, sanoo asiakasryhmäpäällikkö Laura Ahonen.

Oriolasta ei voitu kommentoida toimituksia yksittäisiin apteekkeihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos