”Maalla ei ole töitä, kaupunkilaiseksi en halua tulla” – Muun muassa rakkaus ja edulliset asunnot ovat saaneet ihmiset muuttamaan Nokialle

Nokia on tällä hetkellä yksi Suomen muuttovoittoisimmista kunnista. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Nokia oli kolmantena kuntien välisessä nettomuutossa. Viime vuonna kaupungin väkiluku puolestaan kasvoi yli 400 hengellä. Toukokuussa Nokian väkiluku ylitti 35 000 asukkaan rajan.

Yli kolmasosa kyselyyn vastanneista oli muuttanut Nokialle hyvän asunnon tai kodin perässä. Kuvassa Nokian keskustan Välikatu vuoden 2020 lopulla.

27.11.2022 18:45 | Päivitetty 30.11.2022 9:51

Rakkaus, edulliset asunnot ja työ. Tässä kolme Nokian Uutisten muuttajakyselyssä mainittua asiaa, joiden vuoksi kaupunkiin on muutettu. Kyselyyn on aikavälillä 21.10.–25.11. vastannut yhteensä 265 Nokialle muuttanutta henkilöä.

Valtaosa vastaajista, 139 henkilöä, oli Nokialle tänä tai viime vuonna muuttaneita. Vuosien 2016–2020 välillä kaupunkiin oli muuttanut 90 vastaajaa ja ennen vuotta 2016 36 vastaajaa.

Silmämääräisesti tarkasteltuna Nokialle oli muutettu eniten Harjuniittyyn, Kankaantaakse, Keskustaan, Viholaan ja Viikiin.

Suurin osa vastaajista oli muuttanut Nokialle muualta Pirkanmaalta, mutta olipa Nokialta löytänyt uuden kodin myös neljä ulkomailta Suomeen tullutta.

Yli kolmasosa kyselyyn vastanneista oli muuttanut Nokialle hyvän asunnon tai kodin perässä. Seuraavaksi yleisimmät valmiiksi mainitut syyt olivat paikkakunnalla jo entuudestaan asuva tuttava, läheinen tai sukulainen ja joko oma tai perheenjäsenen työ.

”Jokin muu syy” tähän kysymykseen oli vastannut noin neljäsosa vastaajista. Näin vastanneet tosin kertoivat perusteluissaan yleisimmiksi syiksi esimerkiksi asuntojen edullisimmat hinnat tai ihmissuhteen.

Muuttajakysely

Muita syitä muuttaa Nokialle

Hyvät liikenneyhteydet (erityisesti juna ja tuleva Harjuniityn seisake).

Rakkaus.

Edullisempi hintataso kuin isoissa kaupungeissa (esim. Tampereella).

Luottotiedot menneet ja Nokialta oli siitä huolimatta saanut asunnon.

Halu olla lasten tai lastenlasten lähellä.

Hyvät urheilujoukkueet.

Lähellä niin luontoa kuin isoa kaupunkiakin.

Pysäköintimahdollisuudet ja pysäköinnin ilmaisuus.

”Ei ollut varaa muuttaa Pirkkalaan.”

Kokemuksia Nokialta

Kyselyssä oli avoin kenttä, johon vastaajat saivat kirjoittaa omia kokemuksiaan Nokiasta ja Nokialla asumisesta. Lähes jokainen oli kirjoittanut tähän kohtaan pitkän pätkän mielipiteitään.

Erään vastaajan mukaan ihmiset Nokialla ovat hänen kokemuksensa perusteella ystävällisempiä ja esimerkiksi auliimpia tervehtimään kuin isommissa kaupungeissa. Ulkoilumahdollisuuksia, luonnon läheisyyttä sekä harrastusten monipuolisuutta kehuttiin vuolaasti. Myös kaupungin rauhallisuus oli suuren osan vastaajista mieleen. Yrittäjämyönteisyyden olivat huomanneet monet vastaajista. Runsas uudisrakentaminen nähtiin sekä ikävänä että hienona asiana.

Selkeästi kehittyvä ja eteenpäin menevä kunta. Paljon uutta rakennettu ja rakennetaan. Upea kirjasto! Keskusta muutoin aika ankea eikä oikein syitä käydä siellä. Todella kattavat harrastusmahdollisuudet, kaikkea on tarjolla matalalla kynnyksellä.”

Maalla ei ole töitä, kaupunkilaiseksi en halua tulla... Muutan siis Nokialle!”

Myös julkinen terveydenhuolto jakoi mielipiteitä kyselyyn vastanneiden keskuudessa. Terveydenhuollon palveluja moitittiin suurilta osin samoista asioista, jotka ovat keskustelun aiheena koko maassa: pitkät jonot, hoitoon pääsemisen hankaluus sekä lasten, nuorten ja vanhusten huono tilanne.

Yleisesti ottaen päiväkodit ihan kriisissä, kun paikkoja ei ole tarpeeksi verrattuna lapsien määrään.”

Toisaalta monet myös kiittelivät terveydenhuoltoa sen hankaluuksista huolimatta.

Terveyskeskus toimii mainettaan huomattavasti paremmin.”

Risuja jaettiin Nokian keskustalle. Sitä kuvailtiin muun muassa kuolleeksi, kuihtuneeksi ja kuoppaiseksi sekä pelkkiä kirppiksiä ja kuntosaleja täynnä olevaksi. Usea vastaaja näki Nokian keskustassa myös paljon potentiaalia, jota ollaan heidän mielestään nyt ryhtymässä hyödyntämään uusien rakennusprojektien myötä.

Vastapainoksi annettiin myös paljon ideoita sille, miten keskustan aluetta voitaisiin parantaa. Erityisesti Pirkkalaistori koettiin kehityskelpoisena kaupungin elävöittäjänä: eräs vastaaja ehdotti, josko sinne voitaisiin perustaa H&M ja HopLop. Yleisestikin toivottiin enemmän erilaisia ravintoloita ja liikkeitä. Toisaalta monet myös sanoivat, että Nokian ostos- ja ruokatarjonta on oikein hyvällä mallilla. Varsinkin uusi kirjasto- ja kulttuuritalo Virta on ollut uusien nokialaisten keskuudessa kyselyn perusteella hyvin pidetty.

Kaavoitus kirvoitti monelta kommentteja. Useat kyselyyn vastanneista olivat huolissaan siitä, että heidän mielestään Nokialla kaavoitetaan asuinkäyttöön liian hanakasti rantoja ja metsiä.

Kaavoituksen todellisuus ei vastaa kaupungin arvoja.”

Vaikka syyksi muuttaa Nokialle oltiinkin muutamaan otteeseen mainittu pysäköinnin helppous, olivat monet vastaajista myös sitä mieltä, että parkkipaikkoja ei ole tarpeeksi.

Nokian sisäistä julkista liikennettä tai edes nykyisen mallin suurta kohennusta kaipasi lähes jokainen kyselyyn vastanneista. Moni toi esille, että ilman autoa ei paikkakunnalla pärjäisi. Nokian reunamilta on monen mielestä vaikeaa päästä järkevään aikaan kaupungin keskustaan, saatikka siitä kauemmas.

Jonkinlainen uuden nokialaisen tietopaketti voisi olla vastausten perusteella tarpeen muodostaa. Nurkkakuntaiseksi koettua tiedottamista tapahtuu vastaajien mukaan sekä kaupungin että yritysten taholta. Eräs vastaaja huomautti, että yritysten mainoksista puuttuvat usein katuosoitteet.

Niin kunta kuin yrityksetkään eivät millään halua ymmärtää, että uudet tulokkaat tarvitsevat tarkkaa tietoa.”

Palveluiden aukioloajat turhauttivat useita vastaajia. Kirjasto ja uimahalli menevät heidän mielestään liian aikaisin kiinni, eikä kirjasto ole sunnuntaisin auki ollenkaan. Puolille öin auki oleva kauppa olisi vastaajien mielestä toivottu lisä, kuten olisivat myös pienet lähikaupat suurten markettien rinnalle.

Pienet mutta tärkeät

Koirankakkaroskiksia oli usean vastaajan mielestä liian vähän ja yhden vastaajan mielestä mukavan tiheästi.

Yksi vastaaja kertoi kaupungin antaneen tontin lunastuksen yhteydessä suklaalevyn. Sen olisi hänen mielestään voinut jättää antamatta tai keksiä jotain ”oikeasti mukavaa”.

Eräs vastaaja moittii ajoittain ilmenevää hajua Nokianvirran läheisyydessä. Toisen vastaajan tekstistä hajulle löytyy mahdollinen selitys:

Jos nyt jotain negatiivista pitää mainita, niin kumitehtaan haju on ajoittain voimakas.”

Luitko jo nämä?

Mainos