Miten päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan ruokaa sähkökatkojen aikaan? Näin Nokiallakin toimiva Pirkanmaan Voimia vastaa

Pirkanmaan Voimia on hankkinut häiriöiden varalle muun muassa taskulamppuja, paristoja ja kertakäyttöastioita.

Päiväkodeissa voidaan syödä välipalaa ensin ja sitten lämmintä ruokaa myöhemmin.

22.11.2022 6:45

Tulevana talvena on odotettavissa sähkön- ja vedenjakelun häiriöitä. Siksi myös Pirkanmaan Voimia on syksyn aikana päivittänyt toimintasuunnitelmaansa.

Lue lisää: Pelastusalan keskusjärjestö: Sähkökatkoihin kannattaa valmistautua tekemällä kotona varautumiskävely – Näin se tapahtuu

Miten varmistetaan, että lapset saavat kouluissa ja päiväkodeissa sähkökatkojen aikana ruokaa, Pirkanmaan Voimian liiketoimintajohtaja Tarja Alatalo?

Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelijat voidaan lähettää kotiin opiskelemaan sähkökatkon pitkittyessä yli kahden tunnin, mutta päiväkodeissa ja kouluissa toiminta jatkuu.

”Jos on lyhyitä sähkökatkoja, ruoka-aikaa voidaan vähän siirtää aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi. Päiväkodeissa voidaan vaikka välipalaa syödä ensin ja sitten lämmintä ruokaa myöhemmin”, sanoo Alatalo.

Esimerkiksi päiväkodeissa päivään kuuluu välipala. Siihen kuuluvat ruoat ovat kylmänä tarjottavia, on leipää, juomaa ja salaattitarpeita. Myös kouluissa on salaattia, näkkileipää, levitettä ja juomaa. Niitä voidaan tarjota erilaisissa häiriötilanteissa alkuun.

Alatalon mukaan myös välttämättömiä tarvikkeita on hankittu, kuten taskulamppuja ja paristoja. Myös kertakäyttöastioita, jos astioita ei voida pestä.

”Tietysti tilanteet hankaloituvat, jos sähkökatkot ovat pitkiä, mutta pitää lähteä siitä, että tulisi kiertäviä sähkökatkoja, jotka kestäisivät pari tuntia. Se ei olisi kohtuuton yhdellekään toimipaikalle.”

Ei koske sairaaloita

Sairaalat ovat sähkökatkojen ulkopuolella. Siellä Alatalon mukaan ateriapalvelut toimivat, jos kaikki menee suunnitellusti.

”Varavoimaa on parissa isommassa tuotantokeittiössä, pystymme tuotantoa tekemään. Palvelukeittiössä olemme näin ollen sähköstä riippuvaisia, ja siksi päivään voi joutua tekemään muutoksia. Aikatauluista yhdessä toimipaikan kanssa voidaan sopia.”

Mukana energianyrkissä

Alatalon mukaan Voimia seuraa tiiviisti Fingridin sovelluksia, jonne pitäisi tulla sähköpulasta varoittava ominaisuus. ”Myös sähkölaitosten viestintää uhkaavasta sähköpulasta seurataan, että olisimme pikkaisen ennakolta pystyneet varautumaan, mutta aika äkkiähän ne katkot tulevat.”

Pirkanmaan Voimia tekee Alatalon mukaan tiivistä yhteistyötä sähkö- ja vesilaitosten kanssa. ”Olemme myös päässeet mukaan Tampereen energianyrkkiin, joka on tiedonvälitysfoorumi. Sitäkin kautta on paljon hyvää yhteistyötä, ja varmennetaan tiedon liikkumista.”

Pirkanmaan Voimia on Tampereen, Nokian, Virtain ja Ylöjärven kaupunkien, Vesilahden kunnan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistama yhtiö.

Lue lisää: Kaupunki päivittää valmiussuunnitelmiaan: nokialaisille suositellaan 72 tunnin kotivaraa

Lue lisää: Nokian kaupunki valmistautuu talven energiapulaan – Sähkökatkoja ei voida ennustaa, kesto maksimissaan kaksi tuntia per katko: ”Pahimmillaan joudutaan heikentämään kunnan palveluita”

Lue lisää: Pelastusalan asiantuntija: Näin jokaisessa kotitaloudessa kannattaa varautua nyt kriiseihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos