Nokialla 75 asuntoa kylmeni keskellä pakkasia ja ongelmat jatkuvat edelleen – Asukkaat saivat tietoa vasta, kun soittivat itse huoltoyhtiölle

Nokialla Notkotie 5:en asukkaat ovat hämmästelleet viikonloppuna tilannetta, jossa talojen kiertovesipumppu oli hajonnut, eikä tiedotus tilanteesta toiminut asukkaiden suuntaan. Asukkaiden mukaan asunnoissa on edelleen sunnuntai-iltana kylmä, eikä lämmintä vettä tule. Nokian Vuokrakotien toimitusjohtaja kuvailee tilannetta valitettavaksi ja ennalta-arvaamattomaksi, mutta kertoo ongelman olevan jo korjattu.

Nokialla Notkotie 5:en asukkaat ovat kärvistelleet viikonlopun ajan kylmyydessä. Talojen kiertovesi­pumppu hajosi, ja sen seurauksena asuntojen lämpötila laski niin paljon, että osa asukkaista lähti kodeistaan evakkoon.

20.11. 17:02 | Päivitetty 20.11. 20:52

Nokialla Notkotie 5:en asukkaat ovat kärvistelleet viikonlopun ajan ikävän ongelman kanssa. Talojen kiertovesi­pumppu hajosi loppuviikosta ja sen seurauksena asuntojen lämpötila laski niin paljon, että osa asukkaista lähti kodeistaan evakkoon. Useat toimitukseen yhteyttä ottaneet talojen asukkaat kertovat ongelmien jatkuvan edelleen sunnuntaina illalla. Pirkanmaalla on viikonloppuna mitattu pakkasta.

Notkotie 5 koostuu seitsemästä talosta, jossa on sekä kaksikerroksisia rivitaloja että luhtitaloja. Yhteensä taloissa on 75 asuntoa. Kiertovesipumpun rikkoutuminen koskettaa kaikkia näitä asuntoja. Asunnot omistaa Nokian Vuokrakodit oy.

Talossa asuva Carita Tiinus kertoo sunnuntaina illalla, että ongelmat talossa jatkuvat edelleen. Tiinuksen asunnossa lämpömittari näytti sunnuntaina ennen kello seitsemää 15 astetta. Hän kertoo, että asiasta ei ole tiedotettu asukkaille erikseen mitään, vaan hän sai tietonsa vasta soittamalla itse huoltoyhtiölle.

”Soitin sunnuntaina iltapäivällä SOLille, josta kerrottiin, että kiertovesipumppu oli saatu hetkellisesti korjattua lauantaina, mutta se olisi rikkoutunut heti uudelleen. Pari tuntia sitten lämmintä vettä tuli hetken, mutta enää ei tule sitäkään. Luin Facebookista, että ihmiset ovat kirjoittaneet lähteneensä asunnoista pois”, Tiinus kertoo.

Tiinuksen mies asuu Nokian Vuokrakotien omistamassa Kalkuntie 1–3:ssa, jossa Tiinus kertoo olevan myös kylmä, 15 astetta. Talo sijaitsee kuitenkin kolmen kilometrin päässä Notkotiestä, eikä kyseessä voi olla sama kiertovesipumppu.

”Tämä on aika mystinen homma, että mitä voi olla taustalla.”

Nokialla Notkotie 5:ssa asuvan Carita Tiinuksen asunnossa oli sunnuntaina 15 astetta lämmintä.

Asukkaat lähtivät evakkoon

Myös toinen Notkotie 5:en asukas kertoi aiemmin sunnuntai-iltapäivänä, että talossa on yhä kylmä. Lauantaina illalla lämpömittari näytti 16 astetta. Sunnuntaina lämpötila oli pudonnut 15 asteeseen. Normaalisti kerrostalon lämpötila on asukkaan mukaan noin 22 astetta. Myös hänen mukaansa rikkoutuneesta pumpusta ei ole tiedotettu talon asukkaille erikseen.

”Huomasimme lämpötilan muutoksen jo torstaina illalla. Seurasimme asiaa päivän ja perjantai-iltana soitin huoltoyhtiöön, josta kerrottiin, että kiertovesi­pumppu on rikki. Asian eteen kerrottiin tehtävän töitä ja että varaosia yritetään löytää. Kuulin naapureilta, että osa lapsiperheistä on lähtenyt muualle evakkoon, koska lämpötila on pudonnut niin alas”, asukas kertoi.

Asukas kertoi myös kuulleensa, että osa naapureista oli ostanut kotiinsa omia lämpöpattereita ja lämmittäneet kotejaan takkojen avulla.

”Tosi valitettava tilanne”

Nokian Vuokrakotien toimitusjohtaja Hanna Heinonen vahvisti sunnuntaina iltapäivällä tekstiviestitse, että hänen tietojensa mukaan Notkotie 5:ssa rikkoutui kiertovesi­pumppu myöhään perjantaina. Heinosen tietojen mukaan rikkoutuneen pumpun tilalle asennettiin varapumppu, jonka myötä lämpö sekä lämmin vesi saatiin palautettua asuntoihin.

Talon huoltoyhtiönä toimii päivystysaikana eli iltaisin, öisin ja viikonloppuisin SOL-kiinteistöpalvelut oy, joka on hoitanut pumpun korjausta lauantaina ja sunnuntaina. Arkena kohde on Nokian Vuokrakotien oman huollon hoidossa.

Heinonen täydensi vielä vastaustaan sunnuntai-iltana ennen kello seitsemää.

Saimme tiedon, että asunnoissa on kylmä edelleen sunnuntaina illalla. Oliko pumpun korjaamisessa ongelmia?

”Juttelin huoltomiehen kanssa, joka on tänäänkin tehnyt töitä kohteessa ja joutunut tekemään sinne varajärjestelmää, sillä tarvittavaa osaa ei ole ollut heti saatavilla. Varajärjestelmän kanssa on ollut haasteita, eikä se ole niin tehokas, kuin oikea sinne mitoitettu järjestelmä. Varajärjestelmän pitäisi olla nyt kunnossa. Huoltomies sanoi, että asuntoihin pitäisi tulla lämmintä vettä ja olla lämpimämpää.”

Heinonen lisää, että huoltomies on kiertänyt osassa asuntoja, jutellut asukkaiden kanssa ja tarkistanut pattereita. Heinonen ei kysynyt erikseen asuntojen lämpötilaa huoltomieheltä, mutta vakuuttaa järjestelmän toimivan nyt. Heinosen mukaan huoltomies oli tarkistanut myös Kalkuntie 1–3:en asunnot, joissa pitäisi hänen mukaansa olla kaikki kunnossa. ”Siellä tulee lämmintä vettä ja on lämmintä.”

”Arkena kartoitamme, mistä saamme hankittua uuden laitteen rikkoutuneen kiertovesipumpun tilalle. Tosi valitettava tilanne tietysti, mutta ennalta-arvaamaton.”

Heinonen kertoo, että asukkaille ei ole erikseen tiedotettu kiertovesipumpun ongelmista, sillä yhtiöllä ei ole viikonloppuisin käytössä erillistä järjestelmää tähän. Toimisto on viikonloppuisin suljettu ja huolto on ulkoistettu päivystykselle.

”Asukkaat ovat olleet yhteydessä huoltoyhtiön vuorokauden ympäri toimivaan asiakaspalveluun, joka on tietoinen tilanteesta. Asiakaspalvelussa on töissä oikea ihminen vuorokauden ympäri, jonka kanssa voi puhua ja he ovat suoraan yhteydessä huoltoon, mikä on hyvä. Jos ihmisellä on hätä, hän ottaa yhteyttä poliisiin, tässä tapauksessa yhteyttä on otettu sitten huoltoon, joka on alkanut hoitaa asiaa. Otamme tästä tietysti opiksemme ja pohdimme tarpeellisuutta tiedotuskanavaan. Tiedotamme asiasta maanantaina, jos on sellaista tiedotettavaa joka vaikuttaa asukkaisiin.”

Päivitys 20.11.2022 kello 20.52: Lisätty juttuun talossa asuvan Carita Tiinuksen kommentit ja Nokian Vuokrakotien toimitusjohtajan Hanna Heinosen päivitetty haastattelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos