Nysse selvittää vyöhykkeiden vähentämistä kolmeen tai jopa yhteen – Näin muutos vaikuttaisi hintoihin Nokialla

Kuuden vyöhykkeen malli on Nyssen mukaan vaikeaselkoinen. Uusista vyöhykemalleista voi nyt jättää palautetta Nyssen verkkosivuilla.

Nysse selvittää yhden tai kolmen vyöhykkeen malliin siirtymistä. Kummassakin vaihtoehdossa lyhyiden matkojen lipunhinta nousisi ja pitkien matkojen lipunhinta halpenisi.

18.11. 13:00

Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse selvittää vyöhykejärjestelmän ja hinnoittelun uudistamista. Selvityksessä on vyöhykkeiden määrän vähentäminen kolmeen tai jopa yhteen. Hinnoittelussa lyhyet matkat kallistuisivat hieman ja pitkät matkat halpenisivat.

Tällä hetkellä vyöhykkeitä on kuusi. Tampereen keskusta lähialueineen kuuluu A-vyöhykkeeseen. Nokia on pääosin C-vyöhykettä, lukuun ottamatta B-vyöhykkeeseen kuuluvaa Pitkänniemen aluetta ja D-vyöhykkeeseen kuuluvia Linnavuorta, Siuroa, Sarkolaa, Taivalkuntaa ja Tottijärveä.

Lippu on ostettava aina vähintään kahdelle vierekkäiselle vyöhykkeelle.

Sisäiset matkat kallistumassa

Kolmen vyöhykkeen mallissa Nokian tilanne ei juurikaan muuttuisi. Nykyiset A- ja B-vyöhykkeet pysyisivät ennallaan, ja kaikki niiden ulkopuolelle jäävät alueet olisivat vyöhykettä C. Nokian lisäksi tähän kuuluisivat Pohjois-Tampere, Kangasala, Valkeakoski, Lempäälä, Vesilahti, Pirkkalan lentoasema ja haja-asutusalueet sekä Ylöjärvi ja pieni osa Kuhmoisia.

Hinnoitteluun muutos vaikuttaisi niin, että kahden tai kolmen vyöhykkeen matkalipun hinta nousisi noin yhdellä prosentilla ja pitempien matkojen lippujen hinta laskisi hieman.

Käytännössä siis Nokian sisäiset matkat ja matka Nokian keskustasta Tampereelle kallistuisivat, mutta esimerkiksi matka Linnavuoresta Tampereelle halpenisi.

Yksi ja sama hinta

Yhden vyöhykkeen mallissa koko Nyssen toimialue olisi yhtä ja samaa vyöhykettä. Niinpä myös lippujen hinnat olisivat samat matkan pituudesta riippumatta. Esimerkiksi matka Nokialta Tampereen keskustaan olisi saman hintainen kuin Nokian asemalta Pirkkalaistorille.

Matkalippujen hinta perustuisi kahden vyöhykkeen lippuihin, joiden hinnat nousisivat noin 20 prosenttia.

Tällä hetkellä Nokian sisäinen, kahden vyöhykkeen aikuisten kertalippu maksaa lähimaksulla tai mobiilisovelluksella 2,70 euroa. Kolmen vyöhykkeen, eli esimerkiksi Nokian aseman ja Keskustorin välisen matkalipun hinta taas on 4,50 euroa.

Jatkossa lipun hinta kummassakin vaihtoehdossa olisi 3,24 euroa.

Verkkokysely on auki

Nysse perustelee muutoksentarvetta sillä, että nykyinen kuuden vyöhykkeen malli on vaikeaselkoinen ja hankala käyttää etenkin siihen nähden, että noin 85 prosenttia matkoista tehdään A- ja B-vyöhykkeillä.

Nysse kerää nyt mielipiteitä vyöhykemalleista. Kysely löytyy Nyssen verkkosivuilta, ja se on auki 13. joulukuuta saakka.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tulevasta vyöhykemallista alkuvuodesta. Ennen päätöksentekoa lautakunta kerää myös lausunnot kaikista Nysse-alueen kunnista.

Luitko jo nämä?

Mainos