Ruoka kallistuu nyt ennätystahtia – Näissä tuotteissa nousu on kovinta, vain yhdessä hinta laskenut merkittävästi

Näin kovaa ruuan hinnannousua ei ole nähty koko 2000-luvulla. Katso hakukoneesta, paljonko eri ruokatuotteiden hinnat ovat nousseet vuodessa. Tarkastimme eniten kallistuneiden tuotteiden hinnat.

Moni peruselintarvike on eniten kallistuneiden ruokien joukossa. Vain yhden ruokatuotteen hinta laski vuodentakaiseen verrattuna.

18.11. 8:00

Ruuan hinta on noussut poikkeuksellisen paljon vuodentakaisesta. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat lokakuussa 15,7 prosenttia vuodentakaisesta. Vastaavaa nousua ei ole nähty kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla.

Kova hinnannousu tuntuu monen kuluttajan kukkarossa, sillä useiden peruselintarvikkeiden hinta on noussut vielä selvästi kovemmin. Eniten kallistuivat jauhot, kananmunat, kahvi ja voi.

Jauhojen hinta nousi yli 45 prosenttia vuodentakaisesta, munien 37 prosenttia, kahvin 33,7 prosenttia ja voin 32,6 prosenttia. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksiin.

Vain yhden tuotteen hinta laski vuodentakaisesta: päärynät olivat reilut kuusi prosenttia halvempia kuin vuosi sitten.

Hakukone kertoo, kuinka paljon yksittäisten ruokatuotteiden hinnat ovat nousseet vuodessa.

Ruuan hinnannousu on nyt kovaa, sillä esimerkiksi finanssikriisin aikaan lokakuussa 2008 ruuan hinta nousi noin 10 prosenttia edellisvuodesta.

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa 8,3 prosenttia. Hinnannousuun vaikuttivat eniten sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu sekä dieselin ja bensan kallistuminen. Vielä tammikuussa inflaatio oli reilut neljä prosenttia. Seitsemän prosentin raja meni rikki kesäkuussa.

Tänä vuonna osa isoista ketjuista on kertonut merkittävistä tulosparannuksista. Kaupan alan pörssiyhtiö Kesko kertoi lokakuussa, että sen tulos heinä-syyskuussa oli kaikkien aikojen paras vuosineljännestulos.

Päärynä poikkeustuote

Selvitimme S-ryhmän verkkokaupasta, mikä hinnannousu tarkoittaa euroissa.

Päärynä on tilastoissa poikkeus, sillä sen hinta on ainoana vertailussa mukana olleista tuotteista laskenut. S-ryhmän verkkokaupassa päärynän kilohinta oli halvimmillaan 1,49 euroa. Esimerkiksi banaanin kilohinta oli halvimmillaan 1,55 euroa eli hieman enemmän.

Alkoholijuomia saa lähes samaan hintaan kuin vuosi sitten, sillä vähiten kallistuneiden listan kärjessä oli useita alkoholijuomia, esimerkiksi väkevät alkoholijuomat, lonkerot, olut ja viini sekä siiderit. Juomien lisäksi kymmenen kärkeen mahtuivat päärynöiden lisäksi vain omenat, pähkinät ja mausteet.

Näin paljon ruoka nyt maksaa

Kallistuneimpien ruokatuotteiden listan kärkipäässä olivat jauhot. S-ryhmän verkkokaupassa kilon paketti erikoisvehnäjauhoa maksoi 1,79–2,39 euroa. Kahden kilon paketin sai 1,59 eurolla. Kilo talkkunajauhoa maksoi 4,49 euroa.

Kuuden kananmunan pakkauksen sai 1,39–3,85 eurolla. 15 munan paketti luomukananmunia maksoi kalleimmillaan yli 7 euroa.

Vuodessa myös kahvin hinta on noussut selvästi. Paketti Juhla Mokkaa maksaa nyt 6,5 euroa ja Kulta Katriina -paketti 6 euroa. Pauligin erikoiskahvien hinnat liikkuivat 8 eurossa. Halvimman kahvipaketin sai 3 eurolla. Kyseessä oli paketti Xtra-merkin suodatinkahvia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos