Nokian suuren rakennuspalon sammutus jatkui vielä sunnuntaina aamulla – Pelkät materiaali­vahingot arviolta puoli miljoonaa euroa

Paikalta saattoi levitä ympäristöön savua ja hajuja vielä sunnuntaina aamupäivällä.

13.11. 8:18 | Päivitetty 14.11. 11:21

Nokian Juhansuonkadulla sijaitsevalla Revisol oy:n jätteenkierrätyslaitoksella lauantai-iltana syttynyt suuri rakennuspalo työllisti sammuttajia koko yön. Ennen iltakymmentä paikalle hälytettyjä pelastusyksiköitä oli paikalla enimmillään yli 20.

Palo syttyi 3 000 neliömetrin kokoisen rakennuksen osana olevassa, noin 30x40 metrin kokoissa hallissa. Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juuso Nummela kertoo sunnuntaina aamulla, että hallissa oli useita pohjapinta-alaltaan yli 10x10 metrin jätekasoja, joiden korkeus oli kymmenisen metriä.

”Kun palokunta pääsi paikalle, niin palo oli levinnyt niin, että kaikki kasat ja ympäröivät rakenteet paloivat kattoa myöten.”

Pelastuslaitos sai rajattua palon niin, että se ei levinnyt hallista väliseinällä erotettuun muuhun rakennukseen. Pelastajat saivat estettyä palon leviämisen hallin ja muun rakennuksen välillä olevasta kuljettimen aukosta. Muu rakennus kärsi savuvahinkoja.

”Kun yrityksen edustajan kanssa keskustelin, niin materiaalivahingot ovat puolen miljoonan euron luokassa. Tuotannollisia vaikutuksia on vaikea arvioida.”

Savua ja hajua levisi pitkään

Nummelan mukaan pelastuslaitos alkoi vähentää sammutusyksiköitä palopaikalta kello kahden aikoihin aamuyöllä. Kello viidestä lähtien paikalla oli kolme pelastuslaitoksen yksikköä. Halli tyhjennettiin kytevästä materiaalista kauhakuormaajaa ja kaivinkonetta apuna käyttäen. Hallissa oli ollut puuhaketta ja muun muassa muovia sisältävää murskattua kierrätysmateriaalia.

Savut levisivät lauantaina illalla Kolmostielle Kolmenkulman ABC:lle saakka. Aivan palopaikan lähellä ei ole asutusta.

”Savuhaitta pienenee koko ajan, mutta vielä voi aamupäivän aikana savuja ja hajuja tulla. Savunmuodostus on merkittävää, vaikka se ei palakaan vaan kytee,” Nummela sanoi sunnuntaina.

Paikalla ei ollut yrityksen henkilökuntaa, kun vartiointiliikkeen henkilö huomasi illalla palon, eli palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Palomestarin tietojen mukaan paikalla oli tehty tuotannollista työtä edellisen kerran perjantaina.

Selvää syttymissyytä ei noussut esiin sammutustöiden aikana.

”Tuollaisessa kasassa yksittäinen kipinä voi kyteä viikkojakin. Kun se saa rauhassa kasvaa, niin jossain vaiheessa se syttyy.”

Nummela arvioi sunnuntaina puoli kahdeksan aikaan, että palopaikan jatkovartiointi voidaan luovuttaa omistajalle sunnuntaina aamupäivän aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Mainos